Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Állásukat félik a Malév pilótái

A Malév pilótáinak szakszervezete szerint a korábban csoportos létszámleépítést bejelentő légitársaság háborút folytat ellenük, aminek következtében úgy érzik, bármikor elveszíthetik állásukat. A Malév szerint szó sincs megfélemlítésről, és folytatják a tárgyalásokat az érdekképviselőkkel.

images

Ferenczi Zsolt, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (Hunalpa) ügyvivője az MTI-nek pénteken elmondta: a légitársaság korábban annak ellenére jelentett be újabb csoportos létszámleépítést a pilóták körében, hogy a téli menetrend alapján jelenleg is létszámhiány van ebben a munkakörben.

A pilóták képviselője felháborítónak nevezte, hogy a Malév rendkívüli felmondással fenyegetett meg négy szakszervezeti vezetőt. A társaság "háborút folytat a pilóták ellen", és szét akarja zilálni az érdekeikért továbbra is egységesen fellépő szakszervezetet - fejtette ki Ferenczi Zsolt.

A Hunalpa ügyvivője rámutatott: olyan kompromisszumos megállapodást szeretnének elérni, amely tekintettel van a vállalat költségeire, és a munkahelyek megtartására is. A pilóták ennek érdekében vállalnák a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetését, illetve a néhány hetes fizetetlen szabadságot is.

A HUNALPA levélben kért azonnali intézkedést Hónig Péter közlekedésügyi és Oszkó Péter pénzügyminisztertől - emelte ki Ferenczi Zsolt.

Az érdekvédő emlékeztetett: a Közforgalmi Pilóták Európai Szervezete (ECA) a héten Budapesten tartott kongresszusán szintén arról hozott állásfoglalást, hogy magyarországi kollégáit "szégyenteljes megfélemlítési kísérlet" érte. A 38 ország pilótáit tömörítő szervezet felszólította a Malév vezetőit, hogy a "HUNALPA választott tisztségviselőivel együttműködve, az európai partnerség szellemében keresse a Malévet érintő problémák megoldását."

Hegedűs Ádám, a Malév kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére pénteken elmondta: a pilóták egy június 23-án elfogadott megállapodásból táncoltak vissza. A jelenleg végrehajtás alatt álló egyezségben ugyanis mind a két fél által elfogadott módon szabályozza a csoportos elbocsátás menetét és a szükséges létszámot. A Malév eddig is nyitott volt az alternatív foglalkoztatási formákra, például a részmunkaidő bevezetésére, de a felajánlott lehetőséggel eddig egyetlen pilóta sem kívánt élni - fűzte hozzá.

A társaság képviselője cáfolta a vezetők megfélemlítésére vonatkozó vádakat. Hegedűs Ádám elmondta: valóban szóba került a szakszervezeti vezetők menesztése a pilóták nyári figyelmeztető sztrájkja és általános sztrájkfenyegetése miatt, amelyet a bíróság jogerősen minősített törvényellenesnek. Az érdekképviselők elbocsátására végül nem került sor.
Hegedűs Ádám aláhúzta: természetesen a Malév vezetése továbbra a tárgyalásos megoldás híve.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter