Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Állásukat félik a Malév pilótái

A Malév pilótáinak szakszervezete szerint a korábban csoportos létszámleépítést bejelentő légitársaság háborút folytat ellenük, aminek következtében úgy érzik, bármikor elveszíthetik állásukat. A Malév szerint szó sincs megfélemlítésről, és folytatják a tárgyalásokat az érdekképviselőkkel.

images

Ferenczi Zsolt, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (Hunalpa) ügyvivője az MTI-nek pénteken elmondta: a légitársaság korábban annak ellenére jelentett be újabb csoportos létszámleépítést a pilóták körében, hogy a téli menetrend alapján jelenleg is létszámhiány van ebben a munkakörben.

A pilóták képviselője felháborítónak nevezte, hogy a Malév rendkívüli felmondással fenyegetett meg négy szakszervezeti vezetőt. A társaság "háborút folytat a pilóták ellen", és szét akarja zilálni az érdekeikért továbbra is egységesen fellépő szakszervezetet - fejtette ki Ferenczi Zsolt.

A Hunalpa ügyvivője rámutatott: olyan kompromisszumos megállapodást szeretnének elérni, amely tekintettel van a vállalat költségeire, és a munkahelyek megtartására is. A pilóták ennek érdekében vállalnák a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetését, illetve a néhány hetes fizetetlen szabadságot is.

A HUNALPA levélben kért azonnali intézkedést Hónig Péter közlekedésügyi és Oszkó Péter pénzügyminisztertől - emelte ki Ferenczi Zsolt.

Az érdekvédő emlékeztetett: a Közforgalmi Pilóták Európai Szervezete (ECA) a héten Budapesten tartott kongresszusán szintén arról hozott állásfoglalást, hogy magyarországi kollégáit "szégyenteljes megfélemlítési kísérlet" érte. A 38 ország pilótáit tömörítő szervezet felszólította a Malév vezetőit, hogy a "HUNALPA választott tisztségviselőivel együttműködve, az európai partnerség szellemében keresse a Malévet érintő problémák megoldását."

Hegedűs Ádám, a Malév kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére pénteken elmondta: a pilóták egy június 23-án elfogadott megállapodásból táncoltak vissza. A jelenleg végrehajtás alatt álló egyezségben ugyanis mind a két fél által elfogadott módon szabályozza a csoportos elbocsátás menetét és a szükséges létszámot. A Malév eddig is nyitott volt az alternatív foglalkoztatási formákra, például a részmunkaidő bevezetésére, de a felajánlott lehetőséggel eddig egyetlen pilóta sem kívánt élni - fűzte hozzá.

A társaság képviselője cáfolta a vezetők megfélemlítésére vonatkozó vádakat. Hegedűs Ádám elmondta: valóban szóba került a szakszervezeti vezetők menesztése a pilóták nyári figyelmeztető sztrájkja és általános sztrájkfenyegetése miatt, amelyet a bíróság jogerősen minősített törvényellenesnek. Az érdekképviselők elbocsátására végül nem került sor.
Hegedűs Ádám aláhúzta: természetesen a Malév vezetése továbbra a tárgyalásos megoldás híve.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter