Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Ausztriában a legnehezebb a bevándorlók helyzete

Viták övezik Ausztriában a munkaerőpiacra szabott bevándorlási rendszer kialakítását. Egy nemzetközi felmérés szerint a már az országban élő bevándorlóknak Ausztriában nehezebb a helyzete, mint a legtöbb uniós országban.

images

images

Egy törvénytervezet szerint az Európai Unión kívüli országokból érkező migránsokat júliustól szakképzettség, nyelvtudás és életkor szerint rangsorolják. Aki összegyűjti a megfelelő számú pontot, azt segítik a letelepedésben és a munkavállalásban. A megszabott pontszám alatt teljesítők számára ellenben előírják, hogy még Ausztriába érkezésük előtt bizonyítsák alapfokú németnyelv-tudásukat.

Míg a képzett munkaerőt előnyben részesítő pontrendszert általában támogatás övezi, az "érkezés előtti" németnyelv-vizsgáról viták folynak. A kormány szerint az előírás segítené az ausztriai beilleszkedést és munkavállalást, különösen a "patriarchális társadalmi környezetből" érkező nők számára. A bírálók ellenben úgy látják, éppen az olyan migránsokat zárja ki az új rendszer, mint a vidéki Törökország lakói. A németnyelv-vizsga ellenzői - köztük Michael Häupl bécsi polgármester, az egyik kormánypárt, a szociáldemokraták befolyásos politikusa - az országba érkezés utáni beilleszkedés jobb támogatását látják a járható útnak.

Mint arról a vezető osztrák lapok beszámoltak, a British Council hétfőn Brüsszelben ismertetett felmérése szerint jelenleg az uniós átlag alatti és az élmezőnytől messze elmarad a migránsok helyzete Ausztriában.

A migráns integrációpolitikai index (Mipex) névre keresztelt mutató alapján Ausztria a vizsgált 31 országból a 24. helyre került a rangsorban. Az első helyezett Svédországban az összpontszám (82) alapján kétszer olyan könnyű a bevándorlóknak letelepedniük és beilleszkedniük, mint az alpesi országban (42 pont), de az unió 27 tagállamának a pontszámánál (52) is húsz százalékkal gyengébb az osztrák eredmény.

A 2004 óta, kétévenként végzett felmérésben 148 tényezőt vesznek számításba. Az eredményeket olyan témakörökbe csoportosítják, mint a családegyesítés, az állampolgárság megszerzése, a munkavállalási esélyek és a hátrányos megkülönböztetés.

Habár a felmérés méltatja a kormány erőfeszítéseit a munkaerő-piaci integráció javítása érdekében, ezeket többnyire eredménytelennek tartja. Az EU-n kívülről érkező migránsok továbbra is számos nehézséggel szembesülnek. Ha munkahelyet akarnak váltani, hosszas eljárással kell bizonyítaniuk, hogy nincs az állásra megfelelő osztrák jelölt. A bevándorlók a diszkriminációtól is kevésbé védettek, mint a legtöbb országban, mert jogorvoslatot csak bírósági úton igényelhetnek. Az állampolgárság megszerzését a szigorú feltételek mellett az EU-ban legmagasabb eljárási díj - 200-700 euró - is megnehezíti. Ezen a téren az EU-átlag 44 pont, Ausztria eredménye 22 pont.

A 31 ország közül az élen Svédország után Portugália és Kanada, a rangsor végén Szlovákia, Ciprus és Lettország áll. Magyarország 45 pontot kapott a felmérésben, ezzel három hellyel előzi meg Ausztriát.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter