Megjelent: 13 éve

Az érettségi kevés a karrierépítéshez

A gimnáziumok, szakközépiskolások végzősei még javában vizsgáznak, ám nyártól új időszak kezdődik az életükben. Egy részük egyetemre, főiskolára jut be, a többiek döntés előtt állnak: álláskeresés vagy valamilyen tanfolyam, továbbképzés elvégzése. Amint összeállításunkból kiderül, az érettségi csupán jó alap a továbblépéshez, önmagában kevés a karrierépítéshez. 18 évesen, általános középfokú végzettséggel ugyanis az álláspiac alacsony fizetést és kevésbé izgalmas munkákat kínál.

Azok a fiatalok, akik az érettségi után állás után néznek, gyakran túlzott önbizalommal és irreális elvárásokkal startolnak. "Nem ritka, hogy a középiskolát végzettek rögtön nettó 150 ezer forintos kezdő fizetést szeretnének. Persze csalódnak, amikor a munkaadó gyakran kevesebb mint a felét kínálja ennek" - mondta el az [origo]-nak Kiss Mariann, a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának munkatársa.

Adminisztrációs, recepciós és értékesítési munkák
Az érettségizettek körében közkedveltek a recepciós, titkárnői, adminisztrációs munkakörök, amelyekben bruttó 80-120 ezer forint érhető el, ami stabil angoltudással és pénzügyi középfokú végzettséggel bruttó 130-150 ezer forintig tornászható fel. A munkaerőpiac tendenciái azonban mindinkább afelé mutatnak, hogy a munkáltatók már csak presztízsokokból is szívesebben töltik be ezeket a pozíciókat diplomás pályakezdőkkel.

Középfokú végzettséggel értékesítői, biztosítás- és ingatlanközvetítői pozíciókban is el lehet helyezkedni: a hirdetők itt rendszerint kiemelkedő kommunikációs készséget és értékesítői vénát várnak a jelentkezőktől. Ám a többnyire alapfizetésként minimálbért adó munkáltatók rendszerint vállalkozói igazolvány meglétéhez kötik az együttműködést. Ráadásul nem túl életszerű, hogy valaki lelkes, elhivatott, ám alig 20 éves fiatalra bízza pénzügyeit vagy lakáseladását.

A call-centerek középfokú végzettséggel is foglalkoztatnak
Szóba jöhetnek még telefonos értékesítői, közvélemény-kutatásra szakosodott call-centerek operátori állásai, amelyekben hasonló kereseti lehetőséget kínálnak. Balázsy Krisztina, a Grafton személyzeti tanácsadó munkatársa arról számolt be, egyre több cég igényelne call -és shared service centereibe érettségizett, stabil, kommunikációképes angoltudással rendelkezőket. A munkaadók szemében a pénzügyi, gazdasági területen szerzett középfokú - szakközépiskolai - végzettség kifejezetten előnyösnek számít. Ám e pozíciókra nem könnyű alkalmas jelölteket találni. A vezető tanácsadó óvatos becslései szerint a call-centeres munkakörök mintegy 5-10, a kifejezetten ügyfélszolgálati területek szabad pozícióinak pedig ötöde-harmada betölthető lenne érettségizett munkatárssal. A bökkenő: akiket keresnek és alkalmasak lennének a feladatra, többnyire egyetemi, főiskolai továbbtanulásban gondolkoznak, vagy már fel is vették őket valahová. Az érettségizettek ezekben a pozíciókban bruttó 100-150 ezer forintos havi keresetre számíthatnak.

Amihez még érettségi sem kell
Vannak olyan munkakörök, amelyekhez még érettségi sem szükséges. Igaz, a fizetés és a munka minősége sem ideális. Gyorséttermi eladóként átlagosan bruttó 360 forintos órabérrel számolhatnak - így havi fizetésük az esti és éjszakai műszakok pótlékaival együtt is mindössze 55-60 ezer forintra jön ki - érdeklődtünk inkognitóban az egyik közismert "hamburgeróriás" humánpolitikai osztályán. Más, interneten közzétett hirdetések szerint eladóként, pénztárosként, árufeltöltőként és egy szuvenireket árusító shop eladójaként bruttó 70 ezer forint körül lehet keresni havonta. Egy nagyobb bevásárlóközpont nettó 70 ezer forint körüli fizetést kínál hitelügyintézői munkakörben. Kivételként akad egy-egy eladói állás nettó 100 ezer forint körüli fizetéssel - igaz, "félhivatalos" keretek között.

Összefoglalva: az érettségizett álláskeresőknek meg kell barátkozniuk az élethosszig tartó tanulás, angol szakszóval life-long-learning fogalmával. "Az érettségi csupán jó alap a továbblépéshez, ezért a diplomaszerzésben nem gondolkodóknak is érdemes nyelvet - főként angolt -, számítógépes ismereteket és valamilyen konkrét szakmát tanulniuk" - javasolja Herczku Mónika karrier-tanácsadó.

Lehetőségek a munkanélküli-kirendeltségeken
A frissen érettségizetteknek a továbblépés intézményes lehetőségeit - így az állami munkaügyi kirendeltségek támogatásait - is érdemes számba venniük. "Képzésekre, tanfolyamokra minden munkanélküliként regisztrált személy jelentkezhet. A kínálatban szereplő, 1 évnél nem hosszabb képzés költségeinek 90-100 százalékát támogatjuk. A tanfolyamok időtartama alatt a minimálbér összegének megfelelő keresetpótló támogatás is jár a regisztrált munkanélkülieknek" - mondta el kérdésünkre Széplaki Istvánné, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Gödöllői Kirendeltségének vezetője. Ha a fiatal épp a kirendeltség által finanszírozott tanfolyam végzése alatt talál munkahelyet, elfogadhatja az állásajánlatot. Hogy ne kelljen visszafizetni a képzési költséget, sikeres záróvizsgát kell tennie. Széplaki Istvánné tapasztalatai szerint egyébként a nyelvi, informatikai képzéseket keresik leginkább az érdeklődők.

Nyelvtanulás és gyermeknevelés külföldön
Akad, aki úgy dönt: au pairként vagy más néven bébiszitterként próbál szerencsét, és idegen családban, gyermeket nevelve, háztartást vezetve szerez munkatapasztalatot, tanul nyelvet. Az au pairi státus nem számít munkaviszonynak, így még a munkaerőpiacukat zárva tartó Németországba, Ausztriába is könnyedén, munkavállalási engedély nélkül ki lehet jutni. A fiatalok első számú célországa - főként az angol nyelv miatt - Anglia.

Bencsik Zsuzsanna, a Benelux au pair ügynökség ügyvezetője arról számolt be: az érettségit követő időszakban - július és szeptember között - gyakran a 10-szeresére nő az érdeklődés a munkák iránt. "A külföldön au pairkedők átlagosan 300-400 eurónak (75-100 ezer forint) megfelelő havi zsebpénzt kapnak, a szállást, az étkezést a munkaadó család biztosítja. A kiutazás és az azt megelőző ügyintézés költségei 50 ezer forint körül alakulnak, az Angliába készülőknek 100 ezer forintos befektetés a kiutazás."

Bencsik Zsuzsanna szerint érettségi után a fiúk is egyre gyakrabban vállalkoznak a feladatra. Minden 15. jelentkező közülük kerül ki - tőlük többnyire a jogosítványt is megköveteli a család. Fiatal fiúkat au pairi munkára rendszerint gyermeküket egyedül nevelő anyák igényelnek, azzal a céllal: a gondjaikra bízott kisfiuknak legyen kitől elsajátítania a férfias viselkedésmodellt. A kiutazásnak vitathatatlanul a nyelvtanulás lehetősége a legnagyobb előnye. Praktikusabb a nyelvvizsgát friss fejjel, közvetlenül az érettségi után, még továbbtanulás vagy diplomázás előtt megszerezni...

Takács Gabriella


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter