Megjelent: 7 éve

Az EU segít a fiatalok szerint

A fiatalok szerint az Európai Unió munkahelyeket teremt, segíti a nyelvtanulást és a külföldi munkavállalást - áll egy most befejeződött, nem reprezentatív kutatásban.

2013 első félévében szabolcsi és borsodi diákok kérdezték társaikat, családjukat és ismerőseiket arról, hogy mit gondolnak az EU-ról. A Mi vagyunk Európa! program keretében zajló felmérésben Magyarország 24 hátrányos helyzetű kistérségéből 3627-en vettek részt. A fiatalok 59 százaléka gondolja úgy, hogy az uniónak köszönhetően fejlődött a régió és a település, ahol élnek, 46,2 százalék szerint az unió segíti a munkavállast, 38,6 százalék szerint a nyelvtanulást is. 29,2 százalék szerint az EU pozitívan befolyásolja a külföldi munkavállalást, a szakképzést (25,2 százalék), illetve az ösztöndíj-lehetőségeket (18,3 százalék).

A kutatás jelentős különbségeket mutatott a 18 év alatti és a 18 év feletti válaszadók véleménye között. A felnőtt lakosság az EU pozitív hatását leginkább az infrastrukturális fejlesztések (59 százalék), valamint a munkahelyteremtés területén látja. A fiatalokhoz képest jelentősen kevesebben gondolják úgy, hogy az EU segíti a nyelvtanulást (30 százalék), a szakképzést, valamint a külföldi munkavállalást (20-20 százalék).

A feldolgozott adatokból kiderült, hogy a fiatalok 86 százaléka (a mintaátlag mintegy 80 százaléka volt) ismer valamilyen európai uniós fejlesztést közvetlen környezetében. A legtöbben az iskolafelújítást, a színház-, művelődésiház-felújítást, a járda-, út- és gátépítést, a csatornázást, parkok felújítását emelték ki. Sokan tettek említést az őket közvetlenül érintő fejlesztésekről mint laptopok és interaktív táblák beszerzése, iskolai tornatermek építése, valamint a játszótérfejlesztések. Meglepő adat, hogy a 18 év alatti korosztály mindössze 34,5 százaléka hall az iskolában az Európai Unióról. 90 százalékuk a televízióból szerzi értesüléseit, míg 55 százalék az internetről is tájékozódik.

A Mi vagyunk Európa! programot a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája indította 12-18 éves diákoknak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter