Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Bezárja egyik leányvállalatát a BorsodChem

Bezárja a veszteséget termelő műanyag-feldolgozó leányvállalatát a BorsodChem Zrt, (BC Zrt.), az alaptevékenységre összpontosítás, valamint a vállalatcsoport költséghatékonyságának és versenyképességének javítását célzó program részeként. A leányvállalat megszűnésével nyolcvankét ember válhat munkanélkülivé.

A BorsodChem, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában kifejtette: bár a BC Ablakprofil Kft. a BorsodChem csoport konszolidációs körébe tartozik, a leányvállalat tevékenysége egyáltalán nem kapcsolódik a BorsodChem alaptevékenységéhez, a műanyagipari alapanyaggyártáshoz. A BC Zrt. - a teljes vállalatcsoport versenyképességét szem előtt tartva - folyamatosan vizsgálta az utóbbi 7 évben 2,2 milliárd forint veszteséget felhalmozott Ablakprofil működését.

A veszteségek csökkentése érdekében az Ablakprofil menedzsmentje átfogó költségcsökkentési programot hajtott végre. Ezt követően - a munkahelyek megtartása miatt - a BorsodChem az elmúlt 3 évben több vállalattal kezdeményezett kapcsolatfelvételt, hogy új tulajdonost találjon az Ablakprofil számára. Tekintettel arra, hogy ezek az erőfeszítések nem jártak eredménnyel, és mivel a közeljövőben nem várható javulás az Ablakprofil termékeinek piacán, a BorsodChem kénytelen volt úgy dönteni, hogy bezárja veszteséges leányvállalatát - ismertette az észak-borsodi, kazincbarcikai székhelyű vegyipari óriásvállalat a közleményében.

A társaság arról is beszámolt, hogy ezzel egyidejűleg, a Munka törvénykönyve előírásainak megfelelően, a BorsodChem kedden egyeztetéseket kezdeményezett az Ablakprofilnál működő szakszervezetekkel a csoportos létszámleépítés megszervezéséről és lebonyolításáról, valamint a munkaszerződések megszüntetésének feltételeiről.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója úgy fogalmazott: a nyolcvankét munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor a BorsodChem a leányvállalat kollektív szerződése szerinti - a törvényi kötelezettségnél kedvezőbb feltételekkel - végkielégítést fizet, valamint karrier-tanácsadási támogatást nyújt az Ablakprofil valamennyi munkavállalójának.

A BC Zrt. továbbra is együttműködik a megyei munkaügyi központtal, hogy ezúton is segítse a munkavállalók újbóli elhelyezkedését Kazincbarcikán vagy a város közelében.

A BorsodChem MDI, TDI, PVC, vegyipari alapanyagok, speciális vegyszerek és petrolkémiai anyagok egyik vezető európai gyártója. Vegyipari nyersanyagokat biztosít számos iparág, így például a járműipar, építőipar, cipő- és ruhaipar, bútoripar, gyógyszeripar és gumiipar számára. A vállalat központja Magyarországon, Kazincbarcikán található, ezen kívül hét országban rendelkezik leányvállalatokkal vagy fióktelephelyekkel. A vállalat 2010-ben 750 millió euró értékesítésből származó nettó árbevételt ért el.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkahelymegtartásért jutalékemelés a kkv-knak

A Szerencsejáték Zrt. a munkahelyek megtartását kéri a támogatásért a értékesítő partnereitől. Teljes cikk

Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk