kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Diákmunka, akár 1300 forintos órabérért

Nagy a forgalom a vakáció első napján a fővárosi diákmunka-közvetítőknél - derült ki az MTI hétfői körkérdéséből; az egyik irodában például egyetlen nap alatt kétszáz érdeklődő járt. A nehezebb fizikai munkával 700 forintos, a hoszteszkedéssel akár 1300 forintos órabért is hazavihetnek a fiatalok.

images

A nehezebb fizikai munkákkal átlagosan 600-700 forintot tudnak keresni óránként a diákok - mondta Sőrés Zoltán, a Diákmunka Iskolai Szövetkezet irodavezetője. Az irodai és szórólapos feladatokért 450-500 forintot adnak, míg a nyelvi tudást megkövetelő vagy egyéb speciális képességet igénylő munkák - mint amilyen például a hoszteszkedés - órabére 1.000-1.300 forint is lehet. Mint mondta náluk a legnépszerűbbek az eladói és az irodai munkalehetőségek.

A Meló-Diák Országos Diákvállalkozási Hálózat munkatársa elmondta, hogy hétfőn kétszáz diák fordult meg náluk munkalehetőség után érdeklődve. A fiúk körében a legnépszerűbbek az olyan könnyű fizikai munkák, mint például az árufeltöltés, a szórólapozás, a lányok pedig inkább az irodai, az eladói munkákat keresik.

Farkas Gyula, az Eudiákok Iskolaszövetkezet - amelynek több ezer tagja van - koordinátora elmondta: leginkább nyár elején és ősz végén, valamint karácsony előtt keresik meg őket dolgozni akaró diákok. Náluk a legnépszerűbb munka a bolti kisegítői, amelyet fiúk és lányok egyaránt szívesen végeznek. Hozzátette: sok diák nemcsak a szünidőben, hanem egész évben, iskola mellett is dolgozik, természetesen leginkább a hétvégéken, amikor főként bolti vagy gyorséttermi munkát találnak.
A munkaközvetítő irodák munkatársai arra a kérdésre, hányan szeretnének külföldön dolgozni, egybehangzóan azt válaszolták, hogy viszonylag kevés diák érdeklődik náluk külhoni munkalehetőségek után. Az egyik iroda azonban tavaly hetente negyven-ötven embert tudott Hollandiában nyári idénymunkához juttatni.

Külföldön általában gyerekfelügyelőket vagy mezei munkásokat keresnek, de egyelőre nincsenek még kiforrva a diákmunka-közvetítő irodák külhoni kapcsolatai, ráadásul nem mindenhol létezik a mi fogalmaink szerinti diákmunka. Külföldön általában 2 és 7 euró (hozzávetőleg 500 és 1750 forint) közötti összeget fizetnek óránként a könnyű fizikai munkákért.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek