Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Dr. Renneczéder Éva, a Palettéria Zrt. cafeteria szaktanácsadója

images

images

Dr. Renneczéder Éva 1963-ban született Medgyesegyházán. Érettségit a Hámán Kató Közgazdasági Szakközépiskolában tett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudomány Karán tanult tovább. A "summa cum laude" minősítésű diploma megszerzése után ugyanezen a karon jogtanácsi szakvizsgát szerzett pénzügyi jogból, egy évvel később, 1990-ben pedig már egy értékpapír-kereskedő szakvizsgát is magáénak tudhatott.

Szakmai pályafutása

Már egyetemi évei alatt erős kötődéssel fordult a pénzügyi joghoz, egyetemi szakmai gyakorlatát a Magyar Nemzeti Bankban töltötte. A bankrendszer átalakulását követően három éven át bankjogi feladatokat végzett, majd irányított, nevéhez fűződik a kötvénycsere/értékpapírcsere szerződéstípus jogi innovációja, valamint az első befektetési bank kereskedelmi bankká alakításának társasági jogi és bankjogi kidolgozása.

Részt vett a Budapesti Értéktőzsde jogelődjét képező Értékpapír Kereskedelmi Megállapodás, majd a Budapesti Értéktőzsde kodifikációs és alapítási munkálataiban. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban és az ELTE Jogi Továbbképző Intézet kurzusán oktatta a társasági jogot és az értékpapírjogot. Nevéhez fűződik számos speciális bankjogi intézmény kidolgozása, valamint több megyei elsőségű részvénytársaság megalapítása az 1980-as évek végén.

A Budapesti Értéktőzsde megalakulását követően három éven át irányította a tőzsde egyik alapító tagjának, az Anker Értékpapír Ügynökség Rt.-nek a jogi munkáját, a '90-es évek elején pedig több értékpapír kibocsátás és tőzsdei bevezetés jogi projektjét vezette.

1992-től független ügyvédként, a pénzügyi és gazdasági jog területén dolgozik, három minisztérium részére végzett törvényelőkészítő - kodifikációs munkát.

Nyugdíjpénztárak alapítása és jogi képviselete

1993-ban tárgyalásvezetője volt az önkéntes pénztári rendszert újrahonosító törvényelőkészítő munkacsoportnak. Nevéhez fűződik az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény intézményi, szervezeti és pénztárszakmai részeinek kodifikálása. Az általa vezetett törvényelőkészítő munkacsoport szövegjavaslatát 96 százalékos többséggel fogadta el az Országgyűlés 2003 decemberében.

A munkanélküli ellátás új intézményrendszerének kidolgozásához teoretikus és jogi modellező feladatokat látott el az akkori Népjóléti Minisztérium számára. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium megbízásából a non-profit szervezetekről szóló törvény előkészítésében és megszövegezésében vett részt. A Pénzügyminisztérium megbízásából átfogó modellező tanulmányt készített az egészségpénztári rendszer továbbfejlesztésének lehetőségeiről. 1996-1997-ben független szakértő opponensként részt vett a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény előkészítésében, a nemzetközi intézménytörténet elemzésében és jogintézményi modellezésében.

A klasszikus jogi területek közül a civilisztikán belül a gazdasági jog, a társasági jog és a vagyonjog a szakterülete. Aktív ügyvédként számos polgári peres képviseletet lát el, továbbá pénzügyi jogi, munkajogi, kompenzációs szaktanácsadást, részvénytársaság-alapítást, cégjogi és pénzügyi konzultációt, alapítványszervezést, vagyonkezelői és szolgáltatói versenyeztetést, ingatlanügyeket, illetve pénzügyi jogi és cégjogi auditációt végez és irányít. 1993 és 2006 között több mint húsz önkéntes nyugdíjpénztár alapítását és jogi képviseletét látta el, nevéhez fűződik három magánnyugdíjpénztár alapítása és jogi képviselete, továbbá több önkéntes egészségpénztár modellezése, alapítási és képviseleti jogi feladatainak ellátása.

Cafeteria jogi szaktanácsadó

2000 óta folytat cafeteria szervezést. Már 2000-ben saját "know-how"-ként honosította meg azt a cafeteria szorzón alapuló számítási algoritmust, amely utóbb számos juttatási szoftver indulóötletét adta. Több tízezer munkavállaló használja évről-évre eredményesen az általa kifejlesztett PALETTÉRIA cafeteria szoftvert. Piacvezető nagyvállalati referenciával rendelkezik a választható béren felüli juttatási rendszerek modellezése, alapítása és üzemeltetése terén. 2008. július 11-től a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Magyar Szabadalmi Hivatal) P0800424 számú eljárása szerinti, a PIN kódon alapuló elektronikus cafeteria utalványkártyát építette be a hazai pénzügyi-gazdasági intézményrendszerbe. A béren felüli juttatásokkal, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakkal, az utalványjoggal, a cafeteria rendszerrel kapcsolatban több tanulmánya jelent meg szaklapokban.

2010. októberében megalapította a CET Cafeteria Egyeztető Tanácskozást, amelynek keretében a devizában eladósodott munkavállalók öngondoskodását segítő intézmény és törvénymódosítás megvalósításáért küzd független önkéntesként.

Szabadidejét klasszikus társastánccal, túrázással és fotózással tölti, rajongója Pécs kultúrájának és művészetének, de elmondása szerint azon szerencsések közé tartozik, akiknek hobbija a munkája.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szijjné Kállai Ildikó, a SPAR Magyarország HR vezetője

Szijjné Kállai Ildikó a megfelelő motivációban és kölcsönös bizalmi kapcsolatban hisz vezető és munkavállaló kapcsolatában. A SPAR új HR... Teljes cikk

Márton Katalin, a Praktiker HR igazgatója

Márton Katalin idén év elején lett a Praktiker HR vezetője, aki vallja, hogy dolgozni élmény. Hisz a szívvel-lélekkel-hittel végzett munkában és a... Teljes cikk

Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk