Megjelent: 5 éve

Egyedi munkarendél hogyan adható ki a felhalmozódott szabadság?

Egy adott munkavállaló 2013. július 3-tól fizetés nélküli szabadságon van T. gyás és gyed miatt. 2015. júliustól foglalkoztatni szeretné a munkaadó egyedi munkarendben heti 2X8 órában. A szabadságai a bérszámfejtő program szerint előző évről áthozott 12 nap, alapszabadság 10 nap életkor után járó szabadság 7 nap. Összesen 29 nap. 2015.07 hótól 12 hóig előre láthatóan 52 napot fog dolgozni. Hogyan adható ki a munkavállaló szabadsága, mely napokra? Ha a ledolgozandó napokat veszem figyelembe a szabadság kiadásakor akkor több mint a fele szabadság. Pihenőnapra pedig úgy tudom nem lehet szabadságot kiadni.(Pl: hetente kedden és csütörtökön dolgozik, akkor csak erre a kettő napra lehet kiírni a szabadságokat vagy a hét többi napjára is elosztva? Mert a heti munkaidőt Ő két nap dolgozza le, de az egy hétre szól.) Az előző évi szabadságokat meddig lehet kiadni?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Mt. 124. § (1) bekezdése szerint a szabadságot fő szabály szerint a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Ez arra az esetre vonatkozik, amikor valaki általános munkarendben hétfőtől péntekig dolgozik. Ettől eltérő munkarendben a szabadság kiadása gondokat okozhat, ezért mondja azt a jogalkotó, hogy a kiadásnál a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaszüneti nap és a heti pihenőnap. A 29 nap szabadságot tehát ennek megfelelően kiadhatja beosztás szerinti munkanapra és szabadnapra is. Fenn áll az elvi lehetősége annak, hogy a szabadságot a munkáltató csak szabadnapra adja ki, illetve a munkavállaló a 7 nap szabadságát, mellyel rendelkezik, kizárólag munkanapokra kérje kivenni. Mindkét eset álláspontom szerint joggal való visszaélésnek minősülne.

Ami a munkavállaló meglévő szabadságát illeti, azt a kismama visszatérését követő 60 napon belül ki kell adnia az általános szabályok szerint.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rokkantági felülvizsgálatra elég-e beküldenem a papírjaimat?

1962-ben születtem, C2 kategóriába tartozom. Az egészségkárosodásom 55 %-os, 4 órás rehab munkát végzek, rokkantsági ellátást kapok. Április... Teljes cikk

Elveszhet-e a ki nem vett szabadság?

A barátom a tavalyi teljes évben betegszabadságon volt, mely időtartamra megjár neki a szabadság. Mivel a jogviszonya nem szűnt meg, pénzbeli... Teljes cikk

Mire kell figyelnem, ha nyugdíj mellett szeretnék dolgozni?

A nők 40 évével megyek nyugdíjba (2019.12.28-től). Közalkalmazott, óvónő voltam. Szeretnék pár órában dolgozni, (14-20) keresem a lehetőségeket,... Teljes cikk