Megjelent: 15 éve

Egyszerűsödtek a K+F pályázatok

Magyarország 2007. és 2013. között csaknem 230 milliárd forint európai uniós forrást fordíthat kutatás-fejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség június 2-án öt új pályázatot ír ki a vállalatok K+F tevékenységének és támogatására, összesen 50,51 milliárd forintos keretösszeggel.

Elégedetten álltak fel a tárgyalóasztaltól a kutatás-fejlesztésben érdekelt iparági szereplők, gazdasági vállalkozások és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselői a K+F és innováció témakörében tartott szakmai fórumot követően - közölte az NFÜ. Az egyeztetés célja, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv K+F tevékenységek támogatására kiírt pályázatai a leginkább szolgálják a kkv-szektor és az érintett szereplők igényeit, összhangban álljanak a pályázók lehetőségeivel, és elősegítsék a magyar gazdaság innovációs fejlesztését.

Az új pályázatok jelentős egyszerűsítéseket tartalmaznak a 2004-2006. közötti, K+F témájú GVOP-s kiírásokhoz képest. "Az új kiírások részben már nagyvállalkozások számára is megnyílnak, valamint bővül az igényelhető támogatások összege és az elszámolható költségek köre. A pályázók dolgát megkönnyíti továbbá, hogy csökkent a kötelező egyetemi részvétel aránya" - emelte ki a fórumon Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumi államtitkára a korábbi GVOP-pályázatokhoz képest életbe lépő legfontosabb változásokat. Az iparági szereplőkkel folytatott eddigi társadalmi egyeztetések további eredménye, hogy a beadási lehetőség egyes pályázatoknál folyamatossá vált, esetenként pedig (GOP-1.3.2.) a bérköltségek is elszámolhatóak.

A K+F szektorban érdekelt szereplők üdvözölték az egyeztetés lehetőségét a K+F pályázatok tartalmi és technikai feltételeiről. Az uniós támogatások elosztásáért felelős intézményrendszer - Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóság, Magyar Gazdaságfejlesztési Központ - képviselőivel folytatott szakmai párbeszéd során konstruktív meglátásokat is megfogalmaztak a potenciális pályázók és érintett szervezetek, így Kooperációs Kutató Központok (KKK), a Magyar Innovációs Szövetség, a meghatározó hazai gyógyszergyártók és az informatikai szektor képviselői.


A pályázatokAz új konstrukciókban elsősorban a magyar gazdasági versenyképesség szempontjából kiemelt szakmai területeken nyerhető támogatás. Ezek: a humán orvostudományok, állatorvos-tudományok, gyógyszerészeti tudományok, biotechnológia, agrártudományok, egészségtudományok, energetika, közlekedés, elektronika, méréstechnika, irányítástechnika, hulladékkezelés, környezetvédelem, szennyvízkezelés, környezetbiztonság, vegyészet, számítógépes hardver, adatbázis-kezelés, digitális rendszerek, számítógépes programozás, hírközlés, távközlés, anyagtechnikák, gépészet, finommechanika, nanotechnológia és gyártástechnológia.


A 2008. június 2-án megjelenő új pályázati kiírások:
1) Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységA GOP 1.1.1., KMOP 1.1.1. konstrukció célja olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kutatási eredményekre támaszkodva korszerű, magas értéket képviselő prototípusok létrehozására irányulnak. Ez a konstrukció elősegíti a vállalatok és a kutatóhelyek, -intézetek közötti együttműködést és technológiatranszfert. Erre a célra közel 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre.


2) Kutatás-fejlesztési központok fejlesztéseA GOP 1.1.2., KMOP 1.1.2. konstrukció a K+F tevékenységet végző szervezetek (felsőoktatási intézmények, költségvetési és közhasznú kutatóintézetek) már létező, eredményeket felmutatni képes, a vállalati együttműködés előmozdítására kialakított kutatási-fejlesztési központjaiból alakított gazdasági társaságok megerősítését tűzi ki célul. Az anyaintézmény résztulajdonában maradó gazdasági társaság K+F kapacitásának megerősítése mellett ugyanolyan fontos a vállalkozásokkal való hatékony együttműködés feltételeinek biztosítása, az oktatás segítése (elsősorban a kutatócsere, PhD képzés területén) és az innovatív, üzletileg hasznosítható termékek, szolgáltatások és technológiák kifejlesztése. A konstrukció keretében több, mint 4,5 milliárd forint támogat.


3) Innovációs és technológiai parkok kialakításaA GOP 1.2.2, KMOP 1.1.3/B konstrukció célja a pólusvárosokban olyan koncentrált kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központok ("science parkok") kialakítása, amelyek megfelelő infrastruktúra létrehozásával az adott ágazat vagy szakterület számára egyedi, magas szintű, testreszabott K+F+I szolgáltatások széles skáláját képesek nyújtani. A fejlesztés eredményeként az innovációs és technológiai parkba olyan vállalkozások fognak betelepülni, amelyek további vállalkozásokkal, felsőoktatási intézményekkel, kutatóintézetekkel együttműködve képesek magas hozzáadott értékű, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozására és piacra való bevezetésére. A szolgáltató központok kialakítására mintegy 13,5 milliárd forint áll rendelkezésre.


4) Vállalati innovációA GOP 1.3.1, KMOP 1.1.4 konstrukció célja olyan innovatív vállalkozások kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinek támogatása, amelyek meglévő K+F eredményre (prototípus vagy termék) új vagy jelentősen javított, korszerű, magas értéket képviselő, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozását, piaci bevezetését vállalják. A konstrukció erősíti az innovatív vállalkozások növekedési potenciálját, termékeik piaci megjelenését. Az elnyerhető támogatások összege meghaladja a 17 milliárd forintot.


5) Vállalati kutatásfejlesztési kapacitás erősítéseA GOP 1.3.2, KMOP 1.1.5 konstrukció célja a közvetlenül hasznosuló K+F tevékenység erősítése és feltételeinek megteremtése vállalati K+F kutatóhelyek létesítésével, illetve bővítésével. További cél a vállalati K+F kapacitások regionálisan kiegyensúlyozott ösztönzése. A konstrukció keretében több mint 7,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
Fiatal kutatók figyelem! Indul az MTA Lendület-programja

Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fiatal kutatók számára kiírt Lendület Programjának pályázati felhívása 2023-ban induló... Teljes cikk

Ismét lehet pályázni az Év fiatal vállalkozója díjra

Saját vállalkozásukban sikeres fiatalokat keres az idén is a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), akik kiérdemlik az Év fiatal... Teljes cikk

40 év feletti női példaképeket keres a digitális gazdaság területén az IVSZ és a Women in Technology

A pályázaton való részvételre közösségek jelölhetnek példakép nőket 2022. november 30-ig. Teljes cikk