kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Egyszerűsödtek a K+F pályázatok

Magyarország 2007. és 2013. között csaknem 230 milliárd forint európai uniós forrást fordíthat kutatás-fejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség június 2-án öt új pályázatot ír ki a vállalatok K+F tevékenységének és támogatására, összesen 50,51 milliárd forintos keretösszeggel.

Elégedetten álltak fel a tárgyalóasztaltól a kutatás-fejlesztésben érdekelt iparági szereplők, gazdasági vállalkozások és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselői a K+F és innováció témakörében tartott szakmai fórumot követően - közölte az NFÜ. Az egyeztetés célja, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv K+F tevékenységek támogatására kiírt pályázatai a leginkább szolgálják a kkv-szektor és az érintett szereplők igényeit, összhangban álljanak a pályázók lehetőségeivel, és elősegítsék a magyar gazdaság innovációs fejlesztését.

Az új pályázatok jelentős egyszerűsítéseket tartalmaznak a 2004-2006. közötti, K+F témájú GVOP-s kiírásokhoz képest. "Az új kiírások részben már nagyvállalkozások számára is megnyílnak, valamint bővül az igényelhető támogatások összege és az elszámolható költségek köre. A pályázók dolgát megkönnyíti továbbá, hogy csökkent a kötelező egyetemi részvétel aránya" - emelte ki a fórumon Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumi államtitkára a korábbi GVOP-pályázatokhoz képest életbe lépő legfontosabb változásokat. Az iparági szereplőkkel folytatott eddigi társadalmi egyeztetések további eredménye, hogy a beadási lehetőség egyes pályázatoknál folyamatossá vált, esetenként pedig (GOP-1.3.2.) a bérköltségek is elszámolhatóak.

A K+F szektorban érdekelt szereplők üdvözölték az egyeztetés lehetőségét a K+F pályázatok tartalmi és technikai feltételeiről. Az uniós támogatások elosztásáért felelős intézményrendszer - Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóság, Magyar Gazdaságfejlesztési Központ - képviselőivel folytatott szakmai párbeszéd során konstruktív meglátásokat is megfogalmaztak a potenciális pályázók és érintett szervezetek, így Kooperációs Kutató Központok (KKK), a Magyar Innovációs Szövetség, a meghatározó hazai gyógyszergyártók és az informatikai szektor képviselői.


A pályázatokAz új konstrukciókban elsősorban a magyar gazdasági versenyképesség szempontjából kiemelt szakmai területeken nyerhető támogatás. Ezek: a humán orvostudományok, állatorvos-tudományok, gyógyszerészeti tudományok, biotechnológia, agrártudományok, egészségtudományok, energetika, közlekedés, elektronika, méréstechnika, irányítástechnika, hulladékkezelés, környezetvédelem, szennyvízkezelés, környezetbiztonság, vegyészet, számítógépes hardver, adatbázis-kezelés, digitális rendszerek, számítógépes programozás, hírközlés, távközlés, anyagtechnikák, gépészet, finommechanika, nanotechnológia és gyártástechnológia.


A 2008. június 2-án megjelenő új pályázati kiírások:
1) Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységA GOP 1.1.1., KMOP 1.1.1. konstrukció célja olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kutatási eredményekre támaszkodva korszerű, magas értéket képviselő prototípusok létrehozására irányulnak. Ez a konstrukció elősegíti a vállalatok és a kutatóhelyek, -intézetek közötti együttműködést és technológiatranszfert. Erre a célra közel 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre.


2) Kutatás-fejlesztési központok fejlesztéseA GOP 1.1.2., KMOP 1.1.2. konstrukció a K+F tevékenységet végző szervezetek (felsőoktatási intézmények, költségvetési és közhasznú kutatóintézetek) már létező, eredményeket felmutatni képes, a vállalati együttműködés előmozdítására kialakított kutatási-fejlesztési központjaiból alakított gazdasági társaságok megerősítését tűzi ki célul. Az anyaintézmény résztulajdonában maradó gazdasági társaság K+F kapacitásának megerősítése mellett ugyanolyan fontos a vállalkozásokkal való hatékony együttműködés feltételeinek biztosítása, az oktatás segítése (elsősorban a kutatócsere, PhD képzés területén) és az innovatív, üzletileg hasznosítható termékek, szolgáltatások és technológiák kifejlesztése. A konstrukció keretében több, mint 4,5 milliárd forint támogat.


3) Innovációs és technológiai parkok kialakításaA GOP 1.2.2, KMOP 1.1.3/B konstrukció célja a pólusvárosokban olyan koncentrált kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központok ("science parkok") kialakítása, amelyek megfelelő infrastruktúra létrehozásával az adott ágazat vagy szakterület számára egyedi, magas szintű, testreszabott K+F+I szolgáltatások széles skáláját képesek nyújtani. A fejlesztés eredményeként az innovációs és technológiai parkba olyan vállalkozások fognak betelepülni, amelyek további vállalkozásokkal, felsőoktatási intézményekkel, kutatóintézetekkel együttműködve képesek magas hozzáadott értékű, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozására és piacra való bevezetésére. A szolgáltató központok kialakítására mintegy 13,5 milliárd forint áll rendelkezésre.


4) Vállalati innovációA GOP 1.3.1, KMOP 1.1.4 konstrukció célja olyan innovatív vállalkozások kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinek támogatása, amelyek meglévő K+F eredményre (prototípus vagy termék) új vagy jelentősen javított, korszerű, magas értéket képviselő, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozását, piaci bevezetését vállalják. A konstrukció erősíti az innovatív vállalkozások növekedési potenciálját, termékeik piaci megjelenését. Az elnyerhető támogatások összege meghaladja a 17 milliárd forintot.


5) Vállalati kutatásfejlesztési kapacitás erősítéseA GOP 1.3.2, KMOP 1.1.5 konstrukció célja a közvetlenül hasznosuló K+F tevékenység erősítése és feltételeinek megteremtése vállalati K+F kutatóhelyek létesítésével, illetve bővítésével. További cél a vállalati K+F kapacitások regionálisan kiegyensúlyozott ösztönzése. A konstrukció keretében több mint 7,5 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok

Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a... Teljes cikk

Fiatal agrárszakembereket díjazott a Magyarok Kenyere Program

Tizenkét erdélyi, kárpátaljai és anyaországi fiatal agrárszakember vehetett át a tanulmányaikat, illetve gazdálkodásukat segítő támogatást a... Teljes cikk

Újra meghirdették a munka világába visszatérőknek szóló programot

A Lendülj újra munkába! képzés azoknak segít, akik legalább egy év kihagyás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra, akár gyermekvállalás... Teljes cikk