Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Elemzik a bérvita körül kialakult helyzetet Pakson

A Paksi Atomerőmű két legnagyobb szakszervezete a napokban testületi ülésen elemzi a bérvita körül kialakult helyzetet - közölte Bocsor István, a Paksi Atomerőműben Dolgozók Szakszervezetének (PADOSZ) elnökhelyettese szerdán az MTI érdeklődésére.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének küldöttgyűlése (MÉSZ), majd azt követően a PADOSZ bizalmi testületi ülése is megvitatja a kialakult helyzetet, majd a döntések meghozatala után adnak tájékoztatást a sajtónak - mondta Bocsor István.

Az elnökhelyettes tájékoztatása szerint a PADOSZ-ban jelenleg elnökválasztási folyamat kezdődött, egészségi okokra hivatkozva ugyanis lemondott Kiss Mihály, a szervezet eddigi elnöke.

A bérvita április végén amiatt alakult ki, hogy a munkáltató által ajánlott 7,5 százalékos átlagkereset-fejlesztést és az április 1-jétől érvényes 5 százalékos alapbér-fejlesztést az érdekvédelmi szervezetek nem fogadták el, s annak ellenére folytatni kívánták a tárgyalásokat, hogy a munkavállalók egyénileg aláírták a szerződéseket.

Bocsor István közölte azt is, hogy a bértárgyalásokat követően további tárgyalások kiemelt témája lehet az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók munkakörének felülvizsgálata. Az új adórendelet szerint ugyanis ez plusz költségeket ró a munkáltatóra, amennyiben változatlan létszámban, változatlan körben részesülnek sugárveszélyességi pótlékban a dolgozók - tette hozzá.

A témával kapcsolatban az erőmű kommunikációs vezetője, Mittler István az MTI-nek elmondta: a munkakörök elemzése folyamatban van, köztük a sugárveszélyes munkakörben dolgozók munkakörének felülvizsgálata is. Hangsúlyozta a kérdésben a munkáltató a szakszervezetekkel is tárgyalásokat folytat majd.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter