Megjelent: 12 éve

Élesedik az egyetemek közti verseny

Mind több magyar diák választ magának külföldi egyetemet, főiskolát továbbtanulási céloktól vezérelve, amely jelenségnek főként a határon túli felsőoktatási intézmények a nyertesei. A nagy "roham" láttán számuk várhatóan emelkedni fog.

A felsőoktatás üzleti vállalkozássá vált, világméretű verseny alakult ki ezért a piacért, és aki meg akar élni, annak jól eladható, minőségi szolgáltatást kell nyújtania - elemezte a helyzetet Rudas Imre, a Budapesti Műszaki Főiskola rektora egy nemrég megtartott konferencián.

Ezzel a véleménnyel szinte minden politikus, szakértő és intézményvezető is egyetért, a megoldásban azonban sokszor eltérnek a vélemények. Rudas szerint a nemzetközi piac felé kell nyitni azzal, hogy növeljük az idegen nyelvű oktatást, miközben külföldön is képzést indítunk egyedül vagy ottani egyetemekkel közösen.

Elengedhetetlen továbbá az intézmények számának csökkentése, hiszen hetvenkét egyetemre és főiskolára nincs szükség egy tízmilliós országban. Így is túlkínálat van a közgazdászokból, jogászokból és médiamunkásokból, a tudásukat jellemző alacsony színvonalról nem is beszélve. Ebből kifolyólag szükség van az állami intézmények integrációjára parlamenti döntéssel vagy a piac által kikényszerített módon.

A minőségi szelekció érdekében már lépett az oktatási kormányzat - nyilatkozta a Világgazdaságnak Mang Béla, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) elnöke. Az új felvételi rendszer nehezebbé teszi a kisebb súlyú és presztízsű intézmények dolgát, és az "intercity professzori" állás kialakulását is felszámolja, így egy tanár ezentúl csak egy helyen lehet főállásban. Ugyanakkor a döntések meghozatalakor arra is ügyelni kell, hogy a főváros-vidék ellentét visszaszoruljon.

Az FTT elnöke szerint azzal semmi baj sincsen, hogy a külföldi intézmények a korábbinál is nagyobb versenyre késztetik a hazai egyetemeket, főiskolákat, különösen, mivel arra is törekedni kell, hogy az itthon tanuló diákok egy-két szemesztert más országokban tölthessenek. Mang Béla fontosnak tartja továbbá, hogy komoly együttműködések alakuljanak ki a munkaadók és az intézmények között, hiszen az oktatásnak a munkaerőpiac igényeit kell szeme előtt tartania.

Bókay Antal, a Pécsi Tudományegyetem professzora szintén nem lát komoly konkurenciát a külföldi intézményekben, hiszen csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék a hazainál jóval drágább tandíjat. Másfelől a régi, nagy presztízsű egyetemek - mint például a rangos fővárosi, illetve a pécsi, szegedi, debreceni intézmények - nemzetközi szinten is elfogadottak. A volt oktatási rektorhelyettes szerint is az igazi gondok a kis települések újonnan alakult főiskoláival vannak, azok egy része nyilvánvalóan életképtelen.

Világgazdaság
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter