Megjelent: 13 éve

Elkezdődtek a kirúgások a közmédiában

Az Este és A szólás szabadsága volt és az MR2 jelenlegi főszerkesztőjét is elbocsátják, de a kirúgottak közt van Junior Prima-díjas tévés és több olyan rádiós, aki a Krónikában dolgozott.

Szerdán reggel elkezdődött a felmondásokról szóló előzetes értesítések átadása a négy közmédiumban: a Magyar Rádióban, a Magyar Televízióban, a Duna TV-ben és az MTI-ben.

Jogorvoslatot kér a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (KÖZSZAT) amiatt, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója - az érdekvédők külön kérése ellenére - nem halasztotta el az MTV-nél az elbocsátásról szóló értesítések átadását. A KÖZSZAT a lehető leghatározottabban elutasítja az elfogadható szakmai érvekkel alá nem támasztott, a műsorkészítőket és az 50 év felettieket az átlagnál sokkal nagyobb arányban érintő elbocsátásokat.

A KÖZSZAT nehezményezi, hogy az MTVA vezetése - a korábbi ígéretek ellenére - nem törekedett az előzetes értesítések és az új munkaszerződések átadásának időbeli szétválasztására, így valaki vagy az elbocsátásáról értesül vagy arról, hogy új feltételek szerint kell dolgoznia. "A humánus szempontokat, minimális empátiát is nélkülöző , a munkavállalók félelmét növelő szükségtelen intézkedés tovább növeli a feszültséget a munkavállalók között" - tudatta a szakszervezet.

550 főt küldenek most el, 400 főt az év végéig

550 ember munkaviszonyának megszüntetését jelentette be a munkaügyi központoknak Böröcz István, a Műsorszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

Böröcz István közleménye szerint szerdától tájékoztatják a munkavállalókat, hogy "számítanak-e a munkájukra a továbbiakban". A Magyar Rádiónál például reggel óta kisebb csoportokban hívják be az embereket, ahol egy papírt kapnak vagy arról, hogy 30 nap múlva felmondanak nekik, vagy arról, hogy milyen feltételek mellett számítanak a munkájukra a jövőben.

Mint korábban megírtuk, az elbocsátottak között van Az Este és A szólás szabadsága volt főszerkesztője, Kardos Ernő, a köztévéből átcsábított Rábai Balázs, a Junior Prima-díjas Rovó Attila, illetve a Krónika több olyan ismert hangja, mint László Judit vagy Hatvani-Tóth Erika, illetve a korábbi rovatvezető Nej György.

A létszámleépítés érinti Bogár Zsoltot is, aki a 180 perc szerkesztőjeként (Mong Attilával együtt) élő adásban egy perces néma csenddel tiltakozott a médiatörvény ellen. Információink szerint az elbocsátottak között van még Péter György, a holnapi Napközben szerkesztője és Érczfalvi András, a műsor vezetője.

Az MTVA csoportos leépítésénél több házaspár is egyszerre veszítheti el a munkahelyét – tudta meg az fn.hu. Az ő sorsukat nagyban befolyásolhatja, milyen Kollektív Szerződés van a munkahelyükön. A Magyar Rádiónál korábban védettséget jelentett, ha a házastárs munkanélküli volt és a családban volt kiskorú.

Dr. Lőrik Erzsébet munkajogász arra kérdésre, hogy tehetnek-e ezek az emberek valamit, indíthatnak-e munkaügyi pert legalább az egyikük állásának a megmentéséért, azt felelte, hogy semmit nem tudnak lépni. A munka törvénykönyvében ugyanis erre vonatkozó passzus nincs.

Az 1967-es munka törvénykönyvében még szerepeltek szociális szempontok, például a gyermeküket egyedül nevelő szülők felmondási védelmet kaptak. Lőrik Erzsébet hozzáfűzte: a későbbi jogszabályok már nem tértek ki ilyesmire.

A magyarországi nagyvállalatok több mint kétharmada egyébként kizárólag üzleti szempontokat vett figyelembe az elbocsátások során, míg 32 százalékuk egyéb, például szociális szempontokat is mérlegelt a csoportos létszámleépítésnél - derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. tavaly végzett felméréséből.

A rádió munkatársai közül elküldik többek között:

Bogár Zsolt, 180 perc, szerkesztő
Bödő Anita, riporter
Érczfalvi András, Napközben, műsorvezető
Gócza Anita, Gondolat-jel, szerkesztő
Hatvani Tóth Erika, Krónika, műsorvezető-szerkesztő
Horváth Ida, Vendég a háznál, szerkesztő.
Kardos Ernő, az Este, a Szólás szabadsága, főszerkesztő
Kovács Anna, 180 perc, riporter
László Judit, Kossuth Rádió Krónika, műsorvezető-szerkesztő,
László Pál, Közelről, szerkesztő

Marton Éva, kulturális szerkesztő
Nagy Emese, a 180 perc, és a Szombat délelőtt, riporter
Nej György, a Krónika, korábbi rovatvezető
Németh Árpád, a Duna TV Térkép, főszerkesző,
Nyárádi Péter külpolitikai szerkesztő
Pais Judit, Hajnal-táj, szerkesztő
Péter György, Napközben, szerkesztő,
Rábai Balázs, 180 perc, műsorvezető
Rovó Attila, a 180 perc, szerkesztő,
Sándor Kata, riporter
Solténszky Tibor, dramaturg

Udvarhelyi Szabolcs, a Krónika korábbi szerkesztő, külpolitikai rovatvezető
Urbán Szabolcs, MR2 Petőfi Rádió, zenei főszerkesztő
Varga Viktor, dramaturg
Várkonyi Benedek, kulturális rovat
Zoltán Gábor, Rádiószínház, rendező

A névsor forrása: fn.hu, nol.hu, index.hu

Tiltakoznak az elbocsátások miatt

A KÖZSZAT elutasítja az elfogadható szakmai érvekkel alá nem támasztott, a műsorkészítőket és az 50 év feletti korosztályt az átlagnál sokkal nagyobb arányban érintő elbocsátásokat. Hiába kérték a szakszervezetek, hogy a munkáltató adjon magyarázatot arra, hogy miért akarnak ennyi műsorkészítőt elküldeni, mi az oka a leépítésben érintettek százalékos arányában történt nagy eltéréseknek, a munkáltatói adatok ellentmondásainak, a vezetők az átlagnál kisebb érintettségének, ez nem történt meg - írják a közleményükben.

"Nem ismerjük a titokban tartott új műsorstruktúrát, a részletes üzleti tervet, az átalakítás hatástanulmányait, az átalakítás írásos tervezetét. Mindezek hiányában felelőtlen, az egész magyar közmédia rendszer működését és az adások biztonságát súlyosan veszélyeztető , a közmédiumok törvényi kötelezettségei teljesítését akadályozó lépésnek tekintjük a kaotikus módon megtervezett és végrehajtani szándékozott leépítést" - állítja a KÖZSZAT.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
250 munkahelyet hozhat létre Szombathelyen egy új beruházás

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak... Teljes cikk

Új autóipari óriásberuházást jelentettek be - 210 munkahely jön létre

Mintegy 36 milliárd forintból épít új gyárat a Flex Zalaegerszegen. "Magyarország a jelenlegi termelés megduplázásával néhány éven belül azon... Teljes cikk

Jövő tavaszra készül el a Sensirion új debreceni bázisa - 100 munkahely jön létre

Jövő tavaszra készül el teljesen a szenzorgyártó svájci Sensirion új debreceni gyártócsarnoka és raktárbázisa - mondta Ábrahám László, a... Teljes cikk