Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Felmondás védett korban

Milyen lehetőségek vannak olyan esetben, amikor a munkáltatónál létszámleépítés miatt a védett korban lévő munkavállalók is leépítésre kerülnek? Van-e rá lehetőség, humánusabb megoldás lévén, hogy esetleg a cég nyugdíjba küldi a dolgozót? Esetleg megváltja a hátralévő időt a nyugdíjig. Mivel ezek a dolgozók végkielégítésre jogosultak, a végkielégítés kifizetése helyett lehet-e ilyen megoldással élni? Mi ennek a menete?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Sajnos egyik megoldásra sincsen lehetőség. A kormányzat ugyanis 2012-től kezdődően megszüntette az un. korhatár előtti ellátásokat, bennük a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjakat. Úgy vélte, hogy ezek nem finanszírozhatóak. Ennek megfelelően a munkáltató akkor sem "válthatja meg" a hátralévő időt, amennyiben szeretné (és a költségeket átvállalná). Ezzel kapcsolatosan a LIGA Szakszervezeteknek elkészült egy javaslata, amely a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjakat valamilyen formában visszaállítaná. Ezt a többi szakszervezeti szövetség is támogatja. Ezekre azonban jelenleg nincsen kormányzati fogadókészség.

Ami a felmondást illeti, arra a következőképpen van lehetősége a munkáltatónak. Ha a felmondást az Ön magatartásával indokolják, abban az esetben az azonnali hatályú (rendkívüli) felmondás szabályait kell betartani. Ehhez a munkáltatónak súlyos kötelezettségszegést kell bizonyítania, amit nehéz. Innentől van a munkáltatónak 15 napja. Az Ön esetében nem erről van szó. A munkavállaló képességével, illetve a munkáltató működésével összefüggő felmondási okoknál pedig a képzettségének, gyakorlatának, végzettségének megfelelő munkakört kell Önnek felajánlani. Akkor lehet Önnek felmondani, ha ilyen nincsen vagy az ajánlatot Ön elutasítja.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért nem annyi a fizetésem amit a bértábla szerint kapnom kellene?

2010 áprilisa óta dolgozom közalkalmazottként 4 órában csökkent munkaképességűként szociális segítőnek. Érettségim van és elvégeztem egy 3... Teljes cikk

Jogosan vették-e el a szabadságomat a közigazgatásban?

49.éves voltam tavaly augusztus 1-én 32 év munkaviszonyom van. Szociális gondozó és ápolónak vettek fel egy állami intézménybe. Mivel előtte nem... Teljes cikk

Milyen műszakpótlékot kell fizetni a közalkalmazotti dolgozóknak?

Közoktatási intézmény portásainak bérpótlékával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Vezetőségünk döntése alapján a nyári időszakban... Teljes cikk