Megjelent: 10 éve

Főkefe: megőrzik a sérültek munkahelyeit

Kényszerlépésekre szánta el magát Magyarország egyik legnagyobb, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató vállalata, a Főkefe. A cél, hogy a halmozottan nehéz helyzetben lévő munkavállalók munkahelyeit megőrizhessék.

A több mint 60 éves, csökkent munkaképességűeket foglalkoztató Főkefe Nonprofit Kft. most nehéz helyzetbe került. A recesszió következtében egyre nehezebben biztosítható a munkaellátás ezeknek az embereknek, az állam lecsökkent bevételeiből lényegesen kevesebb foglalkoztatási támogatást tud nyújtani, és a társadalmi feszültségek a fokozottan érzékeny, sérült emberek esetén intenzíven jelentkeznek a vállalkozáson belül is. Legutóbb a szombathelyi egységben robbant ki vita.

A cég próbál alkalmazkodni a kialakult helyzethez, igyekszik biztosítani a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását.
Nonprofit cég a világpiaconA Főkefe Nonprofit Kft. három gyáregységgel, 4000 munkavállalóval dolgozik, melyek közül 3525 megváltozott munkaképességű és alulképzett dolgozó, köztük több mint 500 fő látássérült. A társaság és annak Főkefe Gyáregysége a kezdeti kefe és seprűgyártástól, a kézi szövéstől napjainkra eljutott a finommechanikai gyártás, az autóipari alkatrészgyártás nemzetközi piacára, továbbá egy rendkívül igényes területére, a síkötés-gyártás piacára. A Savaria gyáregység a hazai dosszié- és dobozgyártás egyik meghatározó szereplője. Seprűi eljutnak a svájci és olasz piacokra. 2010-ben nyitott új lámpaszerelő üzemében évi több mint 3 millió lámpát szerel össze. A Dosszié gyáregység termékei a görög piacra is eljutnak.


"A gazdasági egyensúly fenntartása a vállalkozáson belül csak úgy biztosítható, ha az egyéb takarékossági intézkedések mellett a legnagyobb költségtételhez, a bérhez is hozzányúlunk oly módon, hogy ahol két műszakban dolgoztak, egy műszakot vezetünk be, csökkentjük a munkaidőt. Sajnos az év elejétől fel kellett függesszük az olyan juttatások nyújtását, mint az étkezési hozzájárulás, az iskolakezdési támogatás vagy az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás. Választottuk ezt inkább a létszámleépítés helyett, mellyel elvettük volna olyan emberek munkahelyét, akik esélytelenül indulnának a munkaerőpiacon, hiszen még az egészségeseknek sincs elegendő munkahely. Nem biztosítanánk a munkahely megtartásával azt, hogy a társadalomba beilleszkedjenek, újrailleszkedjenek, emberi életet éljenek. Lépésünk kényszerlépés, mellyel a körülményekhez alkalmazkodva a kevésbé rosszat igyekeztünk választani, megőrizve munkavállalóink munkahelyét" - mondta el Szili Károly ügyvezető igazgató.

A Főkefe Nonprofit Kft. 100 százalékban állami tulajdonú cég, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása terén az egyik legjelentősebb hazai vállalkozás. Története valójában a jóval 60 évvel ezelőtti alapítást megelőző időszakra, a 19. század elejére nyúlik vissza. 1949-ben a vállalat 70 főt alkalmazott, fő tevékenysége különböző kefe- és seprűtermékek gyártása, valamint kézi szövés volt. A cég egyre bővült, és termékei között ma nemcsak kefét vagy síkötést, hanem fontos autóalkatrészeket, lámpákat, sorkapcsolókat, iratgyűjtőket is találunk.

A támogatási rendszer folyamatos változása miatt a cég két alkalommal is társasági formát váltott annak érdekében, hogy biztosítani tudja az időközben 1300 főre növekedett létszám foglalkoztatásához szükséges támogatást. Főkefe Ipari Kft.-ből 2006- ban Főkefe Kht.-vá, majd nonprofit társasággá vált. 2007-ben tulajdonosi döntések alapján egy hónap alatt az eredeti cégméret a háromszorosára nőtt.

Annak érdekében, hogy ne kerüljön utcára 2250 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló, elsőként 2007-ben átvették a mostani hírekben szereplő Savaria Nett Pack Kft. 1100 fő megváltozott munkaképességű munkavállalóját. Később a Rehabit Komplex Kft. 1150 megváltozott munkaképességű munkavállalóját is átvették, de meghagyták e gyáregységek önállóságát.

Ami Szombathelyet illeti, az átvétel gyakorlatilag rendben lezajlott. Egyedüli problémát jelent, hogy a Savaria Nett Pack Kft. a mai napig nem olvadt be a Főkefe Nonprofit Kft.-be, így a Savaria Gyáregység bérli az eredeti cégtől annak valamennyi ingatlanát, eszközét és berendezési tárgyait. Ez a bérleti díj jelentős teher. Ennek ellenére a Főkefe építészeti felújításokra, bővítésekre és gépbeszerzésekre is talált forrást, sőt a létszám is bővült, az elmúlt három évben összesen több mint 500 fővel. A Főkefe Nonprofit Kft. ma több mint 80 telephellyel rendelkezik az ország területén. Azért kell ennyi, mert a munkavállalók nem tudnak eljutni távoli üzemekbe, több esetben pedig a sérültségből adódóan a bejárás is nehezen oldható meg, ezért a munkát kell elvinni azokra a területekre, ahova a munkavállalók be tudnak járni.

A cég vezetése most úgy fogalmaz, a recesszióban sincs külön piac részükre, ugyanarra a piacra termelnek, mint a versenyszférában foglalkoztatott többi cég. A piacon versenyezni kell a munkáért, akár egymással is, a hasonlóan megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató cégekkel.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A világ egyik legmodernebb hadiüzeme épül Zalaegerszegen

60 milliárd forintos beruházással a világ egyik legmodernebb hadiüzeme épül fel Zalaegerszegen. A termelés 2023-ban kezdődik, és a gyár a... Teljes cikk

Tejeskávé töltő üzem kapott 4 milliárd forint kormányzati támogatást

Átadták az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávé töltő üzemét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó... Teljes cikk

Online vállalkozói platformot indít az MFB

Összetartók.hu néven új online vállalkozói platformot fejlesztett ki és indított el a Magyar Fejlesztési Bank Csoport, amely minden magyar... Teljes cikk