Megjelent: 14 éve

Hat-nyolc évente váltani kell

Gyakran nagyon nehéz döntés egy céget otthagyni. Cservenyák Tamás karriertanácsadó ad tippeket a gördülékeny váltáshoz.

Minden munkavállaló életében eljön az idő, amikor érzi, másra vágyik. Nem okoz örömet a munkája vagy éppen a kollégákkal van problémája. Cservenyák Tamást, a DBM Magyarország partnerét arra kérte a Pályacsúcs Magazin, adjon tippeket a gördülékeny váltáshoz.

Minden munkavállalónak érdemes legalább 6-8 évente munkahelyet változtatni vagy a cégen belül egy másik területen kipróbálnia magát, ugyanis így új tapasztalatot szerezhet, bővítheti tudását és az esetleg unalmassá váló mindennapi munkája is újra érdekessé, izgalmassá válhat.

Ha első munkahelyünkön már a kezdetekkor nem érezzük jól magunkat , még a próbaidőn belül érdemes megfontolnunk az állásváltoztatást. Ha így döntünk, ezt felesleges beleírnunk az önéletrajzba, ugyanis nem jelent értékelhető szakmai tapasztalatot.

Minimum egy évet töltsünk el az első munkahelyen

Nem árt tudni, hogy legalább egy évet ajánlott az első munkahelyen eltölteni, hiszen az egy éves szakmai gyakorlattal rendelkezőknek már jóval komolyabb lehetőségek adódnak a munkaerőpiacon, mint aki csak néhány hónapot dolgozott. A munkáltatók azokat részesítik előnyben, akik 2-3 éves szakmai tapasztalot tudnak felmutatni.

Ha nem fejlődünk szakmailag, váltsunk. A megújulást abban az esetben ajánlott megfontolni, ha nem fejlődünk a várt mértékben, konfliktusba kerülünk a kollégákkal, unalmasnak érezzük a munkát vagy ha más munkahelyen jobbak a feltételek.

A döntés előtt vegyük számba: Mit szeretnénk következő munkaadónktól? Reálisak az elvásásaink? Megkapjuk az új helyen ugyanazt az anyagi elismerést? Elérte szaktudásunk a munkaerőpiacon elvárt szintet?

Néézünk körül először a vállalaton belül

Az álláskeresést megelőzően mindenesetre beszéljünk jelenlegi vezetőnkkel problémáinkról, új elvárásainkról. Adjuk meg számára és önmagunk számára az esélyt, és kérdezzük meg, hogy új igényeink teljesíthetőek-e, problémáink megoldhatóak-e. Amennyiben kategorikus elutasítás a válasz, valóban érdemes komolyan elgondolkodnunk az állásváltoztatáson. Mivel azonban sokkal egyszerűbb ismerős környezetben érvényesülni, először nézzünk körül a vállalaton belül. A pályakezdőknek célszerű a cégen belül egy másik osztályon kipróbálniuk magukat, és csak akkor elhagyniuk a céget, ha valóban kimerítették a vállalaton belüli lehetőségeket.

A szerződés aláírásáig ne szóljunk

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy mikor említsük meg a vezetőknek és a kollégáknak, hogy már nem kívánunk a cégnél dolgozni. Az új szerződés aláírásáig nem ajánlott említeni a munkahelyváltást. Valóban etikus, ha előre szólunk, viszont nem életszerű. A munkáltató számára is kellemetlen úgy együtt dolgozni a kollégával - akár hónapokon át - , hogy tisztában van azzal, hogy a dolgozó valójában már nem érzi jól magát a cégnél.

A felmondóbeszélgetést megelőzően a minél gyorsabb ügyintézés érdekében előre készítsük el felmondólevelünket, és már azzal a kezünkben érkezzünk meg a vezetőhöz. A felmondás ugyanis szóban nem, csak írásban érvényes, és a levélre mindenképp szükség lesz a távozáshoz.

Fontos viszont, hogy a felmondásig az elvárásoknak megfelelően végezzük el feladatainkat. A dolgozó megítélése nagyban függ ettől, ráadásul egyik félnek sem válik előnyére, ha rossz szájízzel válnak el egymástól. Az állásinterjún emellett mindenképp tájékoztassuk a munkáltatót felmondási időnk hosszáról, hiszen nem garantált, hogy régi foglalkoztatónk elengedi azt.

Tippek a munkahelyváltáshoz:

Legalább 6-8 évente váltsunk
Gondolkodjunk el a váltáson, ha nem fejlődünk szakmailag és ha nem jövünk ki a vezetővel, kollégákkal
Vegyük számba, mit szeretnénk a következő munkahelyünktől
Gondoljuk át, igényeink reálisak-e
Először nézzünk körül a vállalaton belül
Csak az új szerződés aláírásakor szóljunk felettesünknek
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter