kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Hatékonyabb ügyfélszolgálat mesterséges intelligenciával

Mesterséges intelligenciával támogatott ügyfélszolgálatot alkotott meg konzorciumi partnerségben a Vodafone, amely pár hónapon belül "élesben" is elindulhat a cégnél, és amelytől hatékonyabb ügyfélkiszolgálást várnak - jelentette be Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke.

A Gazdasági Operatív Program (GOP) keretében megvalósuló projekt összköltsége 336 millió forint volt, amelynek 65 százalékát vissza nem térítendő támogatásként kapták a résztvevők.

A fejlesztés a Montana Tudásmenedzsment Kft. vezetésével, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetével, az AITIA International Informatikai Zrt.-vel, a THINKTech Kutatási Központtal, valamint a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével közös konzorciumban valósult meg. A Vodafone Magyarország konzorciumi partnerként vett részt a projektben.

Az intelligens ügyfélszolgálat a magyar nyelvű folyamatos beszéd felismerésére, automatikusan írott szöveggé alakítására, és ebben tartalom alapú, szemantikus keresésre épül. Az új ügyfélszolgálat arra is képes, hogy hang, vagyis a telefonáló ügyfél kérdése alapján ránavigálja a képernyőn a call centerest arra az információra, amelyre szüksége van az ügyfélnek, ezzel is segítve a gyorsabb, egyhívásos ügyintézést.

A Montana Kft. ügyvezetője, Vadász Pál elmondta: céljuk, hogy a projekt keretében létrehozott terméket kivigyék a piacra, és más cégek is használni tudják. Hozzátette, hogy a további felhasználásról már folynak tárgyalások.

Tóth Éva Mária, a Magyar Call Center Szövetség vezetője is azt emelte ki, hogy a rendszerrel lehetővé válhat az "egykapus" ügyintézés, és hatékonyabbá, gyorsabbá válik a telefonos ügyfélkiszolgálás.

Bánréti Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének igazgatóhelyettese elmondta: ők azzal járultak hozzá a projekthez, hogy létrehoztak egy spontánbeszéd-adatbázist, amely jelenleg több mint 161 órányi anyagot tartalmaz. Kifejtette: a beszédet egyrészt lejegyezték, másrészt a hanghoz tartozó akusztikai rezgések is rögzítve vannak. E kettő adja az adatbázist, amely tartalmaz társalgásokat, "sztorizásokat", elbeszéléseket, mondatismétléseket, valamint felolvasásokat. Kiemelte, hogy az adatbázis képessé tesz egy keresőmotort arra, hogy beszéd- és hanganyagokat találjon meg és értékeljen ki.

Fegyó Tibor, az AITIA International Zrt. ügyvezetője ismertette: cégük - a THINKTech-hel, az AITIA-val és a BME-vel közösen - elkészített egy személyre szabott beszédfelismerő rendszert, amely kapcsolódik az MTA adatbázisához, és arra építve létrehoztak a Vodafone ügyfélszolgálati beszélgetéseiből egy speciális spontánbeszéd-adatbázist. Ő is hangsúlyozta: a cél az, hogy ez az adatbázis adaptálható lehessen újabb és újabb ügyfélszolgálatokra.

Podhorányi László, a Vodafone Magyarország ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: az egy hívással megoldott ügyek száma 65-85 százalék között van jelenleg, ez növekedhet ezzel a rendszerrel, valamint hatékonyabbá válhatnak a magyarországi call centerek. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Vodafone-nál Miskolcon körülbelül háromszázan, Budapesten pedig százan dolgoznak a telefonos ügyfélszolgálaton.

Beck György kérdésre kiemelte: a rendszer üzembe helyezését most kezdik meg. Szólt arról is, hogy a hatékonyabb munka az ügyfélszolgálatban nem jár majd elbocsátásokkal, a fejlesztéstől nem azt várják, hogy kevesebb ügyfélszolgálatosuk lesz, hanem hogy hatékonyabb lesz az ügyfélszolgálat.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sztrájkra készülnek a dolgozók a Dunaferr Libertynél

Sztrájkra készülnek a Liberty Dunaújváros (ex-Dunaferr) dolgozói, akik egyre kilátástalanabbnak érzik helyzetüket – értesült a Forbes.hu... Teljes cikk

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben az amerikai Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro. Teljes cikk

Átadták a 80 milliárd forintos beruházást, amely 240 új munkahelyet teremt

Átadták a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az... Teljes cikk