Megjelent: 11 éve

HEFOP: 25 milliárdot költöttek az egészségügyre

Több mint 25 milliárd forintot használtak föl az egészségügyben 2004 és 2006 között az európai uniós pénzforrásokból. A Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (HEFOP) részeként elkészült beruházásokról - az uniós jogszabályok alapján - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ez év végéig köteles tájékoztatni a közvéleményt; az országos roadshow megkezdődött - írja a Világgazdaság.

images

images

A HEFOP keretében elkészült beruházásokról szóló tájékoztató kampányra 116 millió forintot fordít az NFÜ, aminek 85 százaléka uniós forrás. (A kampány már csak azért is kikerülhetetlen, mert a rá fordítható összeg egészségügyi fejlesztésekre nem csoportosítható át.) Az első Nemzeti fejlesztési terv egészségügyi programjai olyan orvosi szakterületekre összpontosítottak, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javulásához, ezáltal a foglalkoztatás növeléséhez. A fejlesztések a legelmaradottabb három régióban, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon valósultak meg - mondta a Világgazdaságnak Molnár-Gallatz Zsolt, az NFÜ szakterületi koordinátora.

A HEFOP legnagyobb beruházását Debrecenben, az Auguszta projekt keretében sikerült megvalósítani, mintegy 12 milliárdos költségvetéssel. A kelet-magyarországi egyetemi klinika Észak-Alföld és Észak-Magyarország régió lakosságának szükségleteit szolgálja. Szakértők úgy vélik, ez a fejlesztés önmagában 10-12 százalékkal javítja majd a régiók megbetegedési mutatóit. A beruházás ugyanis olyan komplex betegellátó központot hozott létre a térségben, amely országos modellként alkalmas arra, hogy a halálozási okok élén álló szív-ér rendszeri és daganatos megbetegedések kezelésének korszerű feltételeit biztosítsa. Emellett magas szintű konzíliumot, továbbképzést és kutatást biztosít a régió szakembereinek.

További 11 város profitált a projektből

Ugyanebben az időben hét városban (Miskolc, Pécs, Fonyód, Kaposvár, Salgótarján, Nyíregyháza, Szolnok) csaknem hétmilliárd forint uniós támogatással diagnosztikai és szűrőközpontokat létesítettek, négyben (Mezőkövesd, Dombóvár-Gunaras, Fehérgyarmat, Harkány) pedig több mint 3,5 milliárd forint felhasználásával rehabilitációs központokat alakítottak ki. A Tolna megyében lévő gunarasi intézményben például a negyvenágyas, lepusztult rehabilitációs kórházat építették át, és komplex fizio- és balneoterápiás részleggel bővítették ki. A nyertes nemes szándéka szerint a lakosság elöregedésével növekvő számú mozgásszervi betegeknek teljes körű ellátást lehet majd biztosítani.

A három régióban 4,1 milliárd forintból információtechnológiai fejlesztés is megvalósult. Ez a mintaprojekt az egészségügyi intézmények közötti és az intézményeken belüli informatikai fejlesztéseket szolgálja. Létrehozása révén már nem a betegek, hanem a betegségről készült leletek „utaznak”, természetesen az adatvédelmi előírások szigorú betartásával. Az e-egészségügy előnye továbbá, hogy az orvosok elektronikus úton írhatnak beutalót a szakrendelőkbe, s az ott készült vizsgálati eredményekhez ugyanígy jutnak hozzá. A projekt lehetőséget teremt arra is, hogy a betegek bizonyos egészségi állapotukat tükröző mutatóit a saját otthonukban megmérve, elektronikusan továbbítsák a fogadó intézményekbe.

Folytatódik a fejlesztési terv

A Nemzeti fejlesztési terv második szakasza az idén megkezdődött. Kiírták és részben értékelték is a leginkább rászoruló kistérségek járóbeteg-szakellátásának fejlesztését szolgáló 25 milliárd forintos pályázatot - mondta korábban Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Világgazdaság
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk