Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Hétéves moratórium a szabad munkavállalásra?

Átmeneti ideig "felmentést" kapna az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlásból Nagy-Britannia, brit lapértesülések szerint ez lehet a kulcs az Unió és a szigetország tárgyalásainak. Eszerint a Brexit uán úgy maradhatna Nagy-Britannia része a az egységes piacnak, hogy csak 7 évre függesztené fel az uniós munkaerő szabad áramlását munkaerőpiacára, írja a Bruxinfo.

Múlt héten hosszan tartó, nehezen átléphető akadálynak látták a szakérők az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kilépési tárgyalásai kapcsán a munkaerőpiac nyitottságának témáját. Hiszen Francois Hollande francia elnök az EU-polgárok szabad nagy-britanniai munkavállalásának biztosításától tette függővé a britek majdani korlátozásmentes hozzáférését az egységes piachoz.

A vészfék-mechanizmus bevezetéséről, még februárban zajlottak tárgyalások Nagy-Britannia és az EU között, amely a briteket, kellő indoklás mellett, 7 évre felmentette volna (három éves hosszabbítás lehetőségével) a brit szociális rendszerek bizonyos formáinak elérhetőségének biztosítása alól az EU-munkavállaló számára. 2004-ben az új EU tagok csatlakozásakor több ország csak hétéves késleltetéssel nyitotta meg munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt, ezt annak idején Nagy-Britannia nem használta ki.

Hétvégén a brit sajtóban felmerült, hogy ezt a korábbi megállapodástervezetet lehetne újraéleszteni, hogy ne álljon elő hosszú távú patthelyzet a tárgyalásokon. Ez Theresa May kormányának a belpolitikai színtéren elfogadható üzenet lenne, az EU-nak pedig csak átmeneti korlátozásról lévén szó, nem jelentené, hogy az egyik alapvető uniós alapelvet elvetnék. Ha így is lesz, hosszú alkufolyamat várható, elsősorban a franciák és a visegrádi országok részéről.

Bruxinfo
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rövidített munkaidő bevezetésére készül egy üzemében a Schaeffler

A rövidített munkaidő a bajorországi Erlangenben működő üzemben kerül bevezetésre szeptemberben. Teljes cikk

Lassult a foglalkoztatottak számának növekedése Németországban

A Destatis adatai szerint a második negyedévben 45 millió 200 ezer foglalkoztatott volt Németországban - írja az MTI. Teljes cikk

2025-re akár 25 ezer ember is dolgozhat a robotiparban Dániában

Az elmúlt húsz évben Dánia a világvezetővé nőtte ki magát a robotika terén. Jelenleg nagyjából 8500 alkalmazott dolgozik a dán robotiparban, a... Teljes cikk