Megjelent: 3 éve

HR Portré: Tóth Zsuzsanna - Vodafone

Tavaly ősz óta a Vodafone Magyarország HR-igazgatója. 30 fős HR-csapatot irányít a 2000 alkalmazottal működő telekommunikációs szolgáltatónál. Kollégái közvetlen közelében dolgozik, ugyanis a cég filozófiájának megfelelően egy vezetőnek sincs saját irodája. A szakmát a BAT (British American Tobacco) dohányipari cégnél tanulta ki, ahová pályakezdőként került és ahol 18 évet töltött különféle vezetői posztokon. Több évet élt Svájcban, most Budapest XXII. kerületében lakik férjével és két – 15 és 12 éves – lányával. Portré rovatunk 10 kérdését Tóth Zsuzsanna válaszolja meg.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?

A jó munkatársak megtalálására, a belülről történő építkezésre. Nemcsak olyan kollégákat kerestünk, keresünk, akik az adott feladat betöltésére alkalmasak, hanem akikben nagyobb a potenciál, akik a vállalat utánpótlásbázisát jelentik.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

Kettő is van.
Amikor Svájcban dolgoztam, az egyik főnököm azt mondta nekem: Annyira leszel sikeres, amennyire jó emberek vesznek körül. Lehetsz bármennyire kiváló a szakmádban, az igazi mérce a csapatod eredménye lesz.
A másikat attól a főnökömtől kaptam, aki a BAT-nál 2007-ben kinevezett HR igazgatónak: „Blame no one, expect nothing, do something.” Azaz ne másokat hibáztass, hanem cselekedj, a megoldáson dolgozz. Ezt várom el a kollégáimtól is.

3. Mitől jó egy vezető?

Inspiráló, irányt mutat, teret ad munkatársainak a fejlődésre, visszajelez és transzparensen viselkedik. Tudnia kell, hogy mi a cég stratégiai célja és ehhez hogyan tudnak az egyes részek – osztályok, teamek, munkatársak és ő maga – hozzájárulni. Rálátása van az általa vezetett területre, képes a kulcskompetenciákat azonosítani, de nem hiszi azt, hogy mindenhez ért.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?

Szeretem azt, aki nem problémaként, hanem kihívásként éli meg a felmerülő, a céget előrébb vivő új feladatokat. Ha megvan ez a tettvágy és pozitív hozzáállás, az néhány szakmai hiányosságot is kompenzálhat.
Nem szeretem a negatív hozzáállást, a panaszkodást, az új feladatok szükséges rosszként való megélését.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

Asszisztensem segíti az időm beosztását és a programok szervezését. Igyekszem kihasználni az autóban töltött időt telefonok elintézésére. Rendkívül fontos a meetingek kezelése: csak azok legyenek ott, akiket a téma valóban érint, készüljenek rá a résztvevők, legyen az elhangzottakról emlékeztető feladatokkal, felelősökkel, határidőkkel. Sok időt lehet ezzel a technikával spórolni.

Karrierút
 • 1991-95 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola
  közgazdász diploma
 • 1995-1997 Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem
  egyetemi diploma
 • 1997-1998 Menedzsment trainee (British American Tobacco - BAT)
   
 • 1998-2005CSR Manager, Reward Manager, HR Manager (BAT)
   
 • 2005-2007 Senior HR Business Partner (BAT)
   
 • 2007-2013 HR-igazgató (Magyarország, Ausztria, Horvátország) - BAT
   
 • 2013-15 HR-igazgató a Swiss régióban Lausanne-ból (Svájc, Ausztria, Görögország, Ciprus, Málta, Izrael)- BAT
   
 • 2015- a Vodafone HR-vezérigazgató-helyettese
   


6. Szokott-e otthonról dolgozni?

A Vodafone filozófiájának szerves része a távmunka, a rugalmas munkavégzés. Erre sarkall, hogy irodánkban kevesebb a munkaállomás, mint az alkalmazotti létszám. Igyekszem hetente fél napot otthonról dolgozni, bár HR-vezetőként fontos a személyes jelenlét is. Jellemzően adminisztratív feladatokat – emailek megválaszolása– végzek otthonról illetve elmélyülést igénylő feladatokról gondolkodok. Itt, a Vodafone-nál nincs saját szobám, se munkaállomásom, hanem az egyterű irodában ülök kollégáim között, ahogyan vezérigazgatónk is. Korábbi munkahelyemen saját irodám volt, de ennek a munkaformának is megvan az előnye. Jobban rálátok a csapatom munkájára, szerves része vagyok a körforgásnak. Ha el akarok vonulni, akkor pedig tárgyalót foglalok.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

Érdeklődés és tehetség alapján válasszon iskolát, ahol továbbtanul. Ebben kérje szülei és tanárai segítségét. A tanulmányai alatt törekedjen valami pluszra, ne elégedjen meg a kötelező elvégzésével. Ez a plusz bármi lehet: külföldi részképzés, értékes szakmai gyakorlat, sporttevékenység, aktív részvétel a diákéletben, utazás. Nyitott, ambiciózus embereket keresünk.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki versenyképes pályakezdő legyen HR-esként?

Kell az üzleti élet iránti affinitás, az analitikus képesség. Értenie kell azt, hogy mitől sikeres egy vállalat és mitől van kudarcra ítélve. Kollégáink jelentős része valamilyen közgazdasági karon végzett, de felvettünk már HR, bölcsész vagy természettudományos végzettségűeket is.

9. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?

Megtalálni az egyensúlyt a kiszervezés és a cégen belül tartás illetve az automatizálás és a személyes jelenlét között. Az adminisztratív feladatok egy részét már szoftverek végzik, sokszor külső szolgáltató segítségével, mert így költséghatékonyabb. A személyes jelenlét és a helyi döntési kompetencia azonban bizonyos területeken megkerülhetetlen, ilyen például a tehetségmenedzsment, az utánpótlás kinevelése. Több nemzetközi cégnél ez a funkció regionális szintre került, szerencsére a Vodafone-nál ez nincs így.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

Szeretek jógázni, Pilates-tornázni, a hegyekben túrázni. Amikor családommal Svájcban éltünk, akkor kezdtünk el többet a természetben kirándulni, és ez a hobbi Magyarországra visszatérve is megmaradt.

 • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
 • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
 • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
 • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk