Megjelent: 3 éve

HR Portré: Csoknyainé Horváth Gertrud - dm

Közel húsz éve dolgozik a dm drogérialáncnál, és máig minden nap talál a munkában inspirációt főleg kollégáinak köszönhetően. 50 üzlet értékesítéséért felel, 12 fős HR csapatot irányít és a beszerzési csapat egy résznek munkáját is koordinálja. A legnagyobb kihívásnak a munkaerőhiányt tartja a kereskedelemben, a munkahelyen pedig az szabadság és felelősség a jelszava. Érden él férjével és 10 éves kislányával, ám máig kötődik szülővárosához, Szombathelyhez. Portré rovatunkban Csoknyainé Horváth Gertrud.

1. Mire különösen büszke eddigi pályafutása során?

A munkatársaimra, hogy együtt ilyen sikeres vállalatot működtetünk és emberközpontú kultúrát hoztunk létre, minden nap tanulunk egymástól. Közel 20 évet töltöttem a cégnél, ami a jó munkahelyi légkör és a kollégák magas szintű együttműködése nélkül lehetetlen lett volna. Nagyon erősek vagyunk a megtartásban: 2500 dolgozónk 33 százaléka több mint 10 éve dolgozik nálunk. Legutóbbi belső elégedettségi felmérésünk eredménye alapján a munkatársak 95 százaléka büszke arra, hogy itt dolgozik és ajánlaná a dm-et ismerőseinek.

2. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?

„Éljen a pozitív hozzáállás! Egy optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget” – kaptam útravalóul szüleimtől. Nagyobb kihívást igénylő helyzeten átvitt ez a hozzáállás. Vallom azt, hogy mindenre meg lehet találni a megoldást. Fontos tanács volt még szüleimtől, hogy tanuljak, helyezzek nagy hangsúlyt a nyelvtanulásra. A magyar után a német a legerősebb nyelvem, mellette tanultam portugálul és angolul is.

3. Mitől jó a vezető?

Példamutató és hiteles. Olyan környezetet tud teremteni, amelyben a munkatársak tudnak fejlődni, megtalálják a saját belső motivációjukat. Egy jó vezető elkötelezett a szakmája és a munkatársai iránt és tud dicsérni.

Karrierút
 • 1993- 1996 közgazdász diploma
  Külkereskedelmi Főiskola
 • 1996 - 1998 kereskedelmi gyakornok, aztán beszerzési munkatárs, majd főmunkatárs
  Skála Budapest
 • 1998-2003 értékesítési területi vezető (Nyugat-Magyarország)
  dm
 • 2003-2011 Sortiment Manager
  dm
 • 2011-től Beszerzés és HR cégvezető
  dm

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?

Becsülöm, ha együttműködőek, és a munkájukért felelősséget vállalnak. Szeretem, ha megbízhatóan, önállóan, gyorsan dolgoznak és korrektek. Nehezen viselem, ha valaki az ideális környezet és lehetőségek dacára nem akar fejlődni, csak kifogásokat keres. Nem szeretem, ha valaki megelégszik a szükséges minimummal.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?

Csak határozottság és döntésképesség esetén van értelme időgazdálkodási technikákról beszélni. A jó tervezés mindennek az alapja. Nekem a külföldi helyszínek – például Salzburg, a két magyar központi telephely – Érd és Törökbálint -, öt területi vezető, 50 üzlet látogatása és a családom között kell megtalálnom az ideális napirendet. A telefonom naptárában rögzítek minden programpontot. Fontos készség a feladatok elosztása a csapaton belül is. Nincs külön asszisztensem, viszont közvetlen munkatársaimra mindig számíthatok.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?

Szoktam és szeretek is otthonról dolgozni, kéthetente egy napot. A munkatársaimmal egy térben, egy irodában dolgozom, melynek előnye, hogy sokkal jobban benne vagyok az osztályok napi munkájában. A nagy elmélyülést igénylő feladatokat – például prezentációk, elemzések készítése – azonban otthonról végzem.

7. Milyen tanácsot adna egy most 18 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalnak?

A szakma és a munkatársak iránti tisztelet és alázat legyen a fő érték. Ha ez megvan, az sokat segít a későbbi munkahelyi beilleszkedésben, a tanulásban és a karrierépítésben egyaránt.

8. Mi kell ahhoz, hogy valaki a HR szakterületen versenyképes pályakezdő legyen?

A dm-ről
Európa egyik legnagyobb drogérialánca közel 56 ezer munkatársat foglalkoztat 3300 üzletben, tavaly 9,7 milliárd euró bevételt ért el 12 országban. Most az olasz piacot célozza meg 13. országként, azon belül is az észak-olasz régióra koncentrál – összegezte az évet Wolfgang Strasser ügyvezető egy sajtóbeszélgetésen.
A magyar leányvállalat az októberben zárult pénzügyi évben 85,6 milliárd forint árbevételt ért el, ami 11,5 százalékos növekedés éves összevetésben és magasabb a konszern 7 százalékos adatánál. A dm Magyarországon piacvezető, 255 üzlettel működik közel 2500 munkavállalóval.
A lánc 2009-16 között összesen 38 százalékkal emelte a béreket.
Az év elején nyitotta meg új, környezetbarát, modern irodaházát Érden, amely 2 milliárd forint beruházással készült el. 2015-ben Legjobb munkahely díjban részesült.

Kreativitás, nyitottság, bátorság és nyelvismeret. Előny, de nem elvárás a HR-es végzettség. A csapatomban többen is korábban dm üzletben dolgozó munkatársak voltak, akik váltottak HR-re. Munka mellett végezték el a HR szakot az egyetemen. Azért is sikeresek új szakmájukban, mert ismerik a dm belső üzleti működést.

9. Mi tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?

A munkaerőhiányt. Eladó- pénztáros pozíciókban érezzük, de köszönhetően az emberközpontú kultúránknak, jobban állunk, mint a kiskereskedelmi cégek többsége.

10. Hogyan kapcsolódik ki munka után?

Szívesen rajzolok a lányommal, szeretek utazni, más kultúrákat megismerni. Legutóbb Montenegróban jártunk a családdal. Nagyon érdekes és tanulságos volt szarajevói látogatásom is, ahová a dm bosnyák leányvállalatának vezetője hívott meg más országok képviselőivel együtt, hogy megtapasztaljuk a több kultúra egymás mellett élését.

 • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
 • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
 • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
 • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk