Megjelent: 9 éve

Így élnek most a chilei bányászok

A hirtelen jött hírnév után ugyanolyan szürke életet él a kimentett chilei bányászok többsége, mint korábban. A melléjük rendelt pszichológus szerint a súlyos depresszió kialakulásának kockázata továbbra is elég magas a bányászok körében.

Több százmillió néző kísérte figyelemmel világszerte a fantasztikus mentőakciót. A hirtelen jött hírnévnek köszönhetően a 33 bányász járt már Spanyolországban és Hollywoodban is. Élőben láttak egy Manchester United-meccset, nemsokára pedig Disneyworld, Izrael és Görögország felé veszik útjukat.

Edison Pena, aki mindennap több kilométert is lefutott a bányában, már az amerikai David Letterman televíziós showjában is szerepelt, és lefutotta a New York-i maratont is. Omar Reygadas és Mario Sepúlveda motivációs előadásokat tartanak fiataloknak.

A legtöbb bányász élete azonban korábban is szürke volt, és ma is az. A melléjük rendelt pszichológus szerint a pénz vagy a hírnév dacára a súlyos depresszió kialakulásának kockázata továbbra is elég magas a bányászok körében. Arról nem is beszélve, hogy a szabadulás után tett ígéretek többségéből sem lett semmi. A bolíviai származású Carlos Mamaninak például biztos helyet ígért kormányában Evo Morales elnök, de még mindig Copiápo külvárosában él barátnőjével és közös gyermekükkel egy nyomortelepen.

A bányászok többsége a baleset utáni segélyből és a betegállomány idejére kapott pénzből tengődik. Közülük azonban sokan nem jelentek meg a kötelező kezeléseken, ezért négyüket idő előtt felmentették a betegállományból.

A bányászokat védő ügyvéd, Eduardo Reinoso feljelentést tesz a biztonságért felelős chilei szervezet ellen. Az ACHS-nek kellett volna szavatolni a biztonságos munkakörülményeket a San José bányában. Ugyancsak az ő felelősségük lett volna az áldozatok "rehabilitálása". Az ügyvéd úgy tudja, az ACHS túl költségesnek tartja a kezeléseket, és már nem akarja a rendszeres pszichiátriai ellátást biztosítani. Copiapo polgármestere azonban azt állítja: nem igaz, hogy a bányászok nem kaptak segítséget, a kormány munkalehetőséget biztosított nekik a Codelco állami bányavállalatnál.

Népszabadság Online
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter