Íme vezetőink fizetése"/>
Megjelent: 9 éve

Íme vezetőink fizetése

Mivel az orvosi kamara elnöke csak feljelentés után volt hajlandó nyilvánosságra hozni, mennyi a fizetése, az fn.hu utána nézett, vajon a többi kamarára is jellemző-e, hogy titkolják vezetőik díjazását, illetve hogy szintén milliós havi bruttót tesznek-e zsebre.

Elöljáróban annyit, hogy az égeri csúcsdíjtól a nulla forintig terjed a havi bruttó. A második helyezett Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) elnöke több mint feleannyit (749 ezer forintot) kap, mint az orvosi kamara feje. Van ahol a díjakhoz vagy a társadalmi munkában végzett tisztséghez jár részleges vagy átalánydíjas költségtérítés, de nem mindenhol.

Tiszteletdíjat csak az önkéntes kamaráknál nem vettek fel a vezetők, s jelképesnek mondható még a kötelező tagságúak közül a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnökének tiszteletdíja. A kötelező tagságú kamarák elnökei közül viszont a többség 600 ezer forint felett keres.

A vezetők fele mellékállásban látja el tisztét, a többiek pedig főállásúak vagy társadalmi munkában dolgoznak. A többség nem tette ki honlapjára az adatokat, de megkeresésünkre egy kivétellel mindenki válaszolt.

Legek

A legtöbbet kereső MOK-elnöktől nem kapott választ az fn.hu a kérdéseire, így arra sem, hogy vajon költségtérítést is kap-e. A többi válaszadó közül csak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) írt válaszában a költségtérítésnél összeget, itt az elnök 500 ezer forintot kap. A kamarák egy részénél a vezetőknek egyáltalán nem jár ilyen hozzájárulás.

A területi kamarákat tömörítő kamarák közül hárman csak részben adták meg, hogy a területi tagjaiknál összesen hányan vannak, mennyi a tagdíj, illetve a tagdíjbevétel. Nélkülük 119 ezres taglétszámával az SZVMSZK tűnik a legnagyobbnak, legkevesebb tagot (2700-at) pedig a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) számlál.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legolcsóbb az SZVMSZK-nál a tagság (6100 forint), a legdrágább pedig a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál (MKK), 45 000 forint az alapdíj + a bruttó éves árbevétel 0,7 százaléka. A legtöbb bevételt a kötelező tagságú SZVMSZK és az MKK könyvelhette el, 630 millió forintot, a legkevesebbet (14-15 milliót) pedig a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK).

Akik főállásban elnökölnek

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke, Gönczi Gábor nem tiszteltdíjat kap, hanem a szervezet főállású alkalmazottja. Havi munkabére jelenleg 647 ezer forint, egyéb általános kiegészítő költségtérítést nem kap, csak a számlával, illetve kiküldetési rendelvénnyel igazolt eseti költségeit téríti meg a kamara. A főtitkárt is hasonlóan foglalkoztatják, az ő munkabére 382 ezer forint. Az adatok hamarosan elérhetőek lesznek a honlapjukon.

Szintén főállásban látja el tisztét a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke, Német Ferenc, keresete 600 ezer forint. Költségtérítést átalányban kap (gépkocsi, telefon, számítógép, stb.) 500 ezer forintot. A gazdasági alelnök Prépost Tibor nyugdíjas (2 napot dolgozik bent, 2 napot otthon) evás egyéni vállalkozó, 500 ezer forintot számláz, amiben benne van a költségtérítés is. Székesfehérvárról jár be, plusz a rendezvényekre is megy (a szállását ilyenkor a havi díjból fizeti). A kamara nevében kb. évi 20 000 km-t autózik. Az adatok nem érhetőek el a szervezet honlapján, de az elnök azt mondta, ha az fn.hu kéri, azonnal kirakják. Nem kértük.

Akik mellékállásban vállalták

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) vezetői nem főállásban látják el tisztüket, és átalány-költségtérítésben nem részesülnek. Havi bruttó tiszteletdíjaik: Lukács János elnöknek 749 ezer forint, Ladó Judit szakmai alelnöknek és Eperjesi Ferenc nemzetközi alelnöknek 160 500 forint, Ujvári Géza oktatási alelnöknek 117 ezer forint. A honlapjukon hamarosan elérhetőek lesznek az adatok.

Van ahol a díjakhoz vagy a társadalmi munkában végzett tisztséghez jár részleges vagy átalánydíjas költségtérítés, de nem mindenhol.

Tiszteletdíjat csak az önkéntes kamaráknál nem vettek fel a vezetők, s jelképesnek mondható még a kötelező tagságúak közül a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnökének tiszteletdíja. A kötelező tagságú kamarák elnökei közül viszont a többség 600 ezer forint felett keres.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamarában (MOKK) nem munkaviszonyban látják el tisztüket, így náluk a főállás kérdése nem értelmezhető - fogalmaztak válaszukban. Vezető tisztségviselőik: Tóth Ádám elnök, tiszteletdíja 700 ezer forint, Anka Tibor és Kapási Olga elnökhelyettesek, akik 550 ezer forintot kapnak. Ez az összeg mindnyájuknál tartalmazza a tiszteletdíjat és a költségtérítést is. Az adatok elérhetőek honlapjukon.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaránál (MESZK) Balogh Zoltán országos elnök mellékállásban 6 éve változatlanul 300 ezer forintos tiszteletdíjat kap, Kubányi Jolán általános alelnök pedig főállásban 500 ezer forintot keres. Költségtérítést csak a vidéki utazásokra kapnak. A tiszteletdíjak a honlapon a pénzügyi beszámolóban "elnökség" megjelöléssel összevontan szerepelnek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, Horváth Tamás havi tiszteletdíja 220 500 forint, a további tisztségviselők (titkárok, országos bizottságok elnökei, alelnökei) tiszteletdíjat nem vesznek fel. Ennél a kamaránál utazási költségtérítés lehetséges még, szabályzatban maximálva, a ténylegesen megtett távolság függvényében. A tiszteletdíjakat bárki megnézheti honlapjukon.

A Magyar Építész Kamaránál Noll Tamás elnök 105 ezer forint tiszteletdíjat és 201 ezer forint munkadíjat kap, a három alelnök, Ertsey Attila, Makovényi Ferenc és Hajnóczi Péter tiszteletdíja pedig 35 ezer forint, amihez 70 ezer forint munkadíj társul. Az adatok elérhetőek a szervezet honlapján.

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöke, "civilben" a BME Gépjárművek Tanszék vezetője Melegh Gábor 26 250 forintot kap (zárójelben külön hangsúlyozta, hogy nem 262 ezer forintot!). Agárdi Tamás elnökhelyettes pedig 13 125 forintért látja el tisztségét. A honlapjukra nem tették fel még ezeket az adatokat.

Elnökök társadalmi munkában

A Magyar Agrárkamaránál (MA) az elnök (társadalmi tisztségben) Forgács Barna 2010 őszén lemondott, a jelenlegi első számú tisztségviselő (az elnöki feladatok ellátásával megbízott alelnök) szintén társadalmi tisztségben Kun Mihály. A főtitkár Ebele Ferenc viszont főállású munkaviszonyban dolgozott a tavalyi év végéig 735 ezer forintért, januártól pedig nyugdíjasként 110 ezer forintot kap. Étkezési költségtérítésre és szolgálati gépjármű használatára jogosult, egyéb költségtérítése nincs. Az adatok honlapjukon nem érhetőek el.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) nincs tiszteletdíj, sem általános költségtérítés. Parragh László elnök hivatali gépkocsi és mobiltelefon használatára jogosult. Miklóssy Ferenc általános alelnök erre sem. Mivel nincs tiszteletdíj, a honlapon sincs adat erről - írták. Két megyei kamarát Ajánlott weboldalak

Kamara.lap.hu Útnyilvántartás.lap.hu Ügyvéd.lap.hu kérdeztünk még meg. Bács-Kiskun megyében Gaál József elnök tiszteletdíja a 2000-es közgyűlési határozat óta változatlan, 75 ezer forint, költségtérítése nincs, flottás telefonhasználat megilleti. Az adatok a honlapon nem érhetőek el, de a gazdasági irodánál igen. Az alelnök Halász István hasonló rendszerben 50 ezer forintot kap. Győr-Moson-Sopron megyében a kamara elnöke és általános alelnöke nem kap tiszteletdíjat (ezt ezért nem is közlik a honlapjukon), a ténylegesen - a kamara érdekében - felmerült költségeiket viszont megtérítik, ha azokat igazolják (pl. szállodai számla, repülőjegy, stb.).

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke, Barsiné Pataky Etelka tiszteletdíjat nem vesz fel, költségtérítést nem kap. A többi tisztségviselő tiszteletdíjban részesül, ennek mértéke átlagosan 30 ezer forint, amelyet honlapjukon is közölnek.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
NAV: kalkulátor segít az evásoknak új adónemet választani

Január 1-jén megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó - közismertebb nevén eva -, a vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról,... Teljes cikk

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbocsátotta Gothár Pétert

Felmondott Gothár Péternek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), miután az intézmény etikai bizottsága a Kossuth-díjas rendező oktatói... Teljes cikk

Növekszik a közmunkások átlagéletkora, egyre több a női munkavállaló

A belügyi tárca közfoglalkoztatási portáljának december 4-én megjelent, augusztusról szóló jelentéséből kiderül, hogy a közmunkások 59... Teljes cikk