Megjelent: 15 éve

Jószándékú rossz adók

A magyar gazdaság nehezen viseli a négyévenkénti választásokat, a politikai érdekek gazdasági érvek elé helyezését - derült ki a BKIK és a PMKIK mai közös sajtótájékoztatóján.

A 2006. évi költségvetés - mely az idei 1 000 milliárd forintos hiánycélnál 465 milliárd forinttal nagyobb deficittel számol - alapvetően az állampolgárok érdekeit szolgálja, így a vállalkozások helyzetének javítása céljából megfogalmazott javaslatok nagy többsége csak a következő kormányzati ciklusban valósulhat meg - hangzott el a Budapesti, valamint a Pesti Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mai közös sajtótájékoztatóján. A két kamara véleménye szerint az állampolgárok életszínvonalát a gazdaság teljesítménye befolyásolja, így előbb a ezen a területen kellene javulást elérni, s a megtermelt értékekből a többletkiadásokat finanszírozni.


Az új adótörvényekben nem jelenik meg a foglalkoztatási szerkezet dinamikus átalakítása sem. A bérek és jövedelmek közterhei nagyon magasak, így a versenyképesség legfőbb akadályát jelentik, a költségvetés számára mégsem biztosítanak elegendő forrást, mivel csak nagyon kevés adófizetőre hárulnak ezek a költségek. A 6-800 ezer láthatatlan munkavégző státuszának legalizálása nem történik meg, a kormány által létrehozott egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alig 15 szakma képviselőinek érhető el, számukra is csak jelentős anyagi terhek árán.

Bár az egykulcsos adórendszer bevezetése számos országban, köztünk szomszédainknál is jól bevált, a hazai jövedelmek óriási eltérései miatt a kamarák nem javasolják annak bevezetését. Ugyanakkor elhibázott lépésnek tartják a határok jövő évi átalakítását is, mivel a felső kulcs két százalékpontos csökkentése nem áll összhangban az alsó határ 1,5 millióról 1,55 millióra való emelésével. A minimálbér megemelése és a végzettségtől függően három szintű minimálbér alkalmazását is támogatják, ugyanakkor csak egy későbbi időpontban, mivel a megemelkedő költségek 70 milliárd forint többletkiadást okoznának a cégeknek.

A BKIK és a PMKIK ezen felül aggódik amiatt is, hogy a kormány csak 2008. január elsejétől szüntetné meg a - szerintük igazságtalan és rendszeridegen - iparűzési adót. Véleményük szerint egy esetleges uniós precedensértékű per esetén kapkodva és átgondolatlanul kellene új megoldást találni az önkormányzatokat jelenleg komoly bevételhez juttató rendszer helyett.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter