kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Költözne 100 kilométert egy új állásért?

Lakhatási támogatással ösztönöznék az álláskeresőket mobilitásra. Mit szól ehhez az utca embere?

images

Hamarosan megszületik a rendelet a mobilitást támogató lakhatási támogatás bevezetéséről. A tervezet szerint az kaphat havi maximálisan 93 ezer forintos havi támogatást, akinek a havi bruttó jövedelme nem haladja meg a minimálbér háromszorosát (279 ezer forint), legalább 100 kilométerre talál munkát lakhelyétől. A folyósítás időtartama tizennyolc hónap lenne, a támogatás mértéke 6 havonta fokozatosan csökken, és a bérleti díjra valamint a közüzemi díjra használható fel. Az álláskeresőnek nem lehet saját tulajdonú ingatlanja, egy lakóingatlanra maximált összegű támogatás lesz igénybe vehető, amennyiben ugyanarra a lakcímre három vagy több jogosult költözik.

Mit szól ehhez az utca embere? Vajon csomagolnának és költöznének, ha megfelelnének a kormány feltételeinek? Budapesten érdeklődtünk.

Norbert, marketing-referens: "Az ötlet nem rossz, az álláskeresőknek tényleg jól jöhetne egy ilyen változás. Bennem inkább az vet fel kérdéseket, hajlandóak-e mobilabbak lenni a magyarok, mert ez köztudottan nem tartozik az erősségeink közé."

Annamária, bölcsész, könyvesbolti eladó: "Szerintem ez nem rossz ötlet, de a munkavállaló életkorától, családi állapotától is függ, hogy megy vagy marad. Most még a húszas éveim végén, egyedülállóként elképzelhető, hogy bevállalnék valami ilyesmit, ha úgy alakulnának a dolgok és mindenképpen lépnem kellene. De bő tíz évvel később, családdal, gyermekekkel már nem lennék ennyire mobil, mert akkor már több ember sorsáért is felelősséget kell vállalnom."

Gyula, a magát épp vendéglátóipari szakemberré átképző mérnök-informatikus: "Szerintem ez nem hatékony. Ha már lakhelyváltoztatás, akkor sokkal inkább külföldi munkavállalás. Én is állást keresek. Nemrég jöttem haza Skóciából. A saját szakmám már egyáltalán nem vonz, inkább a vendéglátás területén keresem a lehetőségeket. Külföldön is ezen a területen dolgoztam és a jövőmet is hasonlóan képzelem el."

Olívia, főiskolai hallgató: "Bár ez nekem egyelőre nem aktuális, mert éppen főiskolán tanulok, nem tartom rossz ötletnek a tervezetet. Szerintem sokan lesznek, akik szívesen élnek majd ezzel a lehetőséggel."

Gábor, fordító: "Sokrétűnek látom a kérdést és a problémát. Észak-Nyugat-Dunántúlon biztosan elkelne a munkaerő, ezzel szemben az ország más régióiban tarol a munkanélküliség. A gond az, hogy a magyarok köztudottan nem túl mobilisak. Úgy vélem, az ötlet néhány száz hazai munkavállalón biztosan segít - de nem hiszem, hogy makrogazdasági szinten meg fog látszani, ha tényleg bevezetik.

Mónika, felszolgáló: "Nem rossz ötlet, de azt hiszem, nem nekem való. Nem szívesen mozgósítanám magam ezért. Főleg épp most, hogy munkám is van."

Károly, adminisztrátor: "Pillanatnyilag van munkám - de biztos szárnyakat kapnék munknélküliként, vészhelyzetben, ha adódna egy ilyen lehetőségem."

Alexandra, gyógymasszőr-tanuló: "Szerintem embere válogatja. Van, aki bevállalós, de van aki annyira családcentrikus, hogy egy lépést nem tesz meg a szerettei nélkül. Szerintem az ötlet nem rossz és lehet, hogy én is mennék - ha jobban támogatnák és beleférne, még külföldön is vállalnék így munkát.

Attila, értékesítési vezető: "Mindenképp jó ötletnek tartom az elképzelést. Szerintem végre megmozdítaná a munkaerőpiacon lévőket."

Ákos, idegenforgalomra specializálódott vállalkozó: "Nem igazán tűnik hatékonynak ez az elképzelés. Nem gondolom, hogy ettől többen találnak majd munkát - szerintem ez is csak egy az állam felesleges pénzkidobásai közül."

Takács Gabriella
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Többen rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos... Teljes cikk

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk

Z-generációs álommeló - most bárkiből lehet utazási influencer

Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk