Megjelent: 6 éve

Lehet foglalkoztatni pihenőnapok nélkül?

Egy ismerősöm három műszakos munkarendben dolgozik. Elvileg a hétvégéjük szabad lenne, de minden hónapban egy napon az ebédidőt kell ledolgozniuk amit egy szombati napon teljesítenek, a többi szombaton és vasárnap kötelező bemenni és aki nem megy be annak vagy szabadságot írnak(!) vagy elküldik. Minden kérdésre vagy panaszra az a válasz fentről, hogy akinek nem tetszik vagy tud jobbat az ne ide jöjjön holnaptól dolgozni. Pihenőnapok nélkül folyamatosan dolgoztathatnak három műszakos munkarendben foglalkoztatott embereket munkaidő keretre való hivatkozással akár egész évben is? Törvényes, hogy az olyan hétvégi napokra amelyekre sikerül kikönyörögni egy munkamentes napot valami nagyon nyomós indokkal, annak szabadságot írnak amikor elvileg pihenőnapja lenne? Van életkori korlátja ennek a munkarendnek vagy egy 50-en felüli ember aki már nehezebben bírja, jogszerűen veszíti el a munkáját és megélhetését ha nem tudja pihenés nélkül teljesíteni ezt a gályamunkát?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Sajnos nagyon sok ilyen kérdéssel találkozni manapság, ami jól mutatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Nézzük a kérdéseket egyenként:

A napi munkaidő 8 óra/nap és 40 óra /hét. Munkaidő keretben ezt lehet egyenlőtlenül beosztani (4-12óra/nap), de a keret átlagában ezeknek az értékeknek ki kell jönniük. Ami ezen felül van az túlóra, amire külön szabályok vonatkoznak. Munkaidőkeretben minden nap munkanap, de havi 1 vasárnapot a munkáltatónak ki kell adnia. Ezen túlmenően be kell tartania a munkaközi szünetre vonatkozó szabályokat: 6 óra munkavégzés után 20 perc, illetve heti két pihenőnap is jár a munkavállalóknak. A pihenőnapokat összevontan is ki lehet adni vagy külön külön, de legalább egybefüggő 40 órát minden héten ki kell adni ÉS a keret átlagában a heti 48 órának ki kell jönnie. A munka vége és a következő napi munkakezdés között pedig legalább 11 órának kell lennie. Vasárnap munkát csak kivételes esetekben lehet végezni. Erre a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, idényjellegű, megszakítás nélküli, több műszakos tevékenység keretében, készenléti munkakörben, illetve kizárólag hétvégén részmunkaidőben foglalkoztatottaknál kerülhet sor. Több műszakos a munkavégzés, ha hetente eléri a 80 órát.

Az ebédidő nem munkaidő és nem jár rá bér. Mivel nem munkaidő, azt ledolgozni nem kell.

Szombat vasárnap dolgozni akkor kell, ha keretben azt elrendelik, és a vasárnapi munkavégzést a törvény megengedi. Amennyiben jogszerűen osztottak be munkát, abban az esetben ballagásra, családi rendezvényekre engedély nélkül nem lehet elmenni.

Pihenőnapra szabadságot kivenni nem kell. Amennyiben ez a helyzet, azt lehet jelenteni a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnál más jogsértésekhez hasonlóan. Anonim panasszal is foglalkoznak.

Munkaügyi kérdésekkel a Jogpont Hálózatot lehet megkeresni. Aki szakszervezeti tag, annak szerencséje van, mert van jogi képviselete. EZ manapság fontos.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszamenjek-e dolgozni, ha Gyes alatt szeretnék újra babát vállalni?

Gyes alatt tervezek teherbe esni, így nem szeretnék már újra munkába állni. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatót mikor kell értesíteni a... Teljes cikk

Elvállalhatok-e egy 4 órás munkát GYED mellett?

2013. óta van 8 órás folyamatos munkaviszonyom alkalmazottként. Jelenleg első gyermekemmel vagyok gyeden, mely 2020. június végén kezdődött. Alkalmam... Teljes cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a munkabalesetet nem akarja elismerni a cég?

Egyik ismerősöm a munkahelyén, munkavégzés közben elájult. Beütötte a fejét, össze kellett varrni. A cég nem akarja munkabalesetként elismerni. Jogosan teszi? Teljes cikk