Megjelent: 12 éve

Majorné Kelsánszky Mária, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. HR igazgatója

Majorné Kelsánszky Mária a sárospataki Református Kollégiumban érettségizett, akkoriban kuriózumnak számító osztályban, tekintve, hogy speciális angol nyelvi tagozatra járt. Ezt követően a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolát célozta meg, amelynek magyar-történelem szakát 1993-ban, angol nyelv és irodalom szakát pedig 1995-ben végezte el. Közben felsőfokú idegenforgalmi oklevelet is szerzett. Tudásszomját azonban ez sem tudta oltani, ezért hat évvel később beiratkozott a Debreceni Egyetemre, hogy 2004-ben MBA-diplomára tehessen szert.

Nyelvtanárból lett HR igazgató

Már diákévei alatt is folyamatosan dolgozott, hol óraadó nyelvtanárként, hol idegenvezetőként. Az első diploma megszerzése után nyelvtanárként helyezkedett el a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban, majd rá egy évre rögtön továbblépett, hogy a hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium vezető nyelvtanáraként tanítsa a diákokat. Itt egészen 1998-ig dolgozott, s közben kapcsolatba került a GE Hungary-vel, ahol angol üzleti nyelvet oktatott, miközben elsajátította a multinacionális vállalat működésének alapjait.

Munkabírása és elkötelezettsége láttán 1998-ban a vállalat állást ajánlott neki, így lett HR specialistává. Abban az időben a HR-t még kevesen ismerték, főleg vidéken, és nagyon kevesen értették, miért is adta fel biztos tanári állását a bizonytalannak tűnőért. Egészen 2001-ig, kisfia születéséig tevékenykedett a GE-nél. Itt sajátította el a modern nemzetközi HR alapjait. 2001-ben a Flextronics Nyíregyháza Kft.-hez igazolt, hogy HR szakértőként segítse elő a vállalat hatékony munkaerő-gazdálkodását. Orosi Enikő tanítványaként itt készült fel a későbbi vezető pozíciókra.

2004-ben elérkezettnek látta az időt a váltásra: a Newell Rubbermaidhez (ma: Curver Kft.) szerződött HR menedzsernek, ahol a termelés és a kereskedelem támogatásáért egyaránt felelt. Mivel munkaköre megkövetelte, autodidakta módon elkezdett PR-ral és vállalati kommunikációval foglakozni.

Magyarországi szinten ő koordinálta a vállalat 2005-ös akvizícióját, mely feladatot befejezve a TEVA Gyógyszergyár Zrt. HR igazgatójaként kezdett dolgozni. Itt három gyár humán erőforrás tevékenységét kell összefognia, egységessé és világszínvonalúvá tennie. Munkájához tartozik a klasszikus (és mára már kiválóan működő) HR feladatokon túl a PR, a kommunikáció, a bérszámfejtés, a dolgozók szociális és jóléti rendszereinek működtetése, illetve folyamatos fejlesztése is. Közben 2006-tól két éven át a budapesti IVAX Gyógyszerkutató Intézet Kft. (a TEVA csoport tagja) HR igazgatója is volt, mely tevékenység végét, két éves konszolidálási és sikeres működtetési időszak után a vállalat sajnálatos leépítése jelentette.

Jelenleg elkötelezetten dolgozik a TEVA-nál azért, hogy a HR továbbra is stratégiai tényező maradjon a menedzsmentben, illetve hogy a vállalat a dolgozóinak a lehető legtöbbet tudja nyújtani amellett, hogy veszélyeztetné az eredményes és hatékony működést.

Jelszava az élethosszig tanulás

Szakmai tudását időközben folyamatosan bővítette, részt vett többek közt Six Sigma Green Belt tréningen, számítógépkezelő és -felhasználó tanfolyamon, illetőleg HR kontrollingra, változásmenedzsmentre, coachingra, a szervezeti viselkedésre, valamint pénzügyi és számítógépes ismeretekre okító tréningeken.

Hiszi, hogy HR-t csak így lehet vezetni: az évek során végigjárta, végigtanulta szinte az összes HR-es pozíciót, valamint minden munkahelyén átfogó ismereteket szerzett a többi területen zajló munkáról, és magukról a termékekről is. Szakterületei a teljesítménymenedzsment, az utánpótlás-menedzsment, a CSR és a senior munkavállalókat érintő HR működés. Elkötelezett szakmája, vállalata és csapata iránt. Szívesen foglalkozik fiatalokkal, de teret enged a tapasztaltabb kollégáknak is. Számos alkalommal lehetett találkozni publikációival a fenti témákban, illetve előadásaival konferenciákon, akár magyar, akár angol nyelven.

Kevés szabadidejét gyermekével tölti el legszívesebben. Nagyon szeret utazni, úszni és általában mindent, ami vizekhez kapcsolódik. A főzés, az autóvezetés és a barátokkal való összejövetelek pihentetik, és soha nem tudja megunni, hogy munkájának köszönhetően egyre több érdekes és értékes embert, kultúrát ismerhet meg, tudást gyűjthet össze.

Majorné Kelsánszky Mária mottója: "Két monológ nem egyenlő egy dialógussal" /Karl Barth/
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter