Megjelent: 6 éve

Március elsejétől az állam a Welt 2000 Kft. tulajdonosa, a korábbi tulajdonos meghalt

Az állam a Welt 2000 Kft. tulajdonosa március elsejétől - közölte Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára vasárnap. Még ugyanezen a napon elhunyt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa, írja a 444.hu. Ő volt szombatig jogtulajdonosa a cég legfontosabb termékének, az EMIR nevű szoftvernek, mely Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását.

Ismerősei szerint az üzletember nem volt beteg, ezért a cég eladása körüli vita, összefüggésben állhat hirtelen bekövetkező halálával.

A Welt 2000 Kft. az első Orbán-kormány idején lett beszállítója a magyar államnak. Egy pályázatkezelő szoftvert adtak el az akkor Matolcsy György vezette gazdasági minisztériumnak. Néhány évvel később ezt fejlesztették tovább úgy, hogy a program az EU-s pályázatokat is kezelje.

Októberben született egy kormányhatározat, ami arra kötelezte a kormányt, hogy január 1-től vegye át a Welt 2000 által végzett feladatokat. Ezt csak egy új programmal lehetett volna megoldani, de erre valójában esély sem volt: egy új rendszer brüsszeli akkreditációja nem lehetett volna kész ennyi idő alatt. Vagyis ősztől a kormány lényegében előírta a Welt 2000 Kft., vagy legalább az EMIR állami tulajdonba vételét, miközben a cég és a program tulajdonosai egyiket sem kívánták akkor még eladni. A program jogait több kormány is meg akarta már vásárolni, mert úgy vélték, hogy sokkal olcsóbb lenne belülről megoldani a szükséges fejlesztéseket.

A Welt 2000-ért folytatott játszmában voltak egészen meglepő fordulatok is. December elején a NAV fegyveres ellenőrei szálltak ki a Welt 2000 irodájába, és a tulajdonosok lakására is. Komáromi Andrásnál is megjelentek kora reggel, iratokat és számítógépeket foglaltak el. Nem hivatalos forrás szerint áfacsalási ügyben nyomoztak. A decemberi akciók után viszont újabb lépést nem tett a NAV az ügyben, legalábbis olyat nem, amiről a cégnél tudnának.

Az adásvételi szerződést a Welt 2000 tulajdonosai és a Miniszterelnökség képviselői szombaton írták alá. A céget a tulajdonosok eredeti szándékuk szerint nem akarták eladni. A Miniszterelnökség viszont meg akarta venni, és határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra.

Komáromi András a Welt 2000 alapítója volt (még 1995-ben), sokáig tulajdonosa is, 2006-ban adta el a részét. Az EMIR-nek azonban ezután is jogtulajdonosa maradt. A programot ugyanis, mint szellemi terméket levédették. Így a mostani adásvételi szerződés Komáromit is érintette, mert a kft. mellett az EMIR jogait is megvette az állam.

A cég évente legalább egymilliárd forint bevételt termelt. A Miniszterelnökség hivatalosan azt állítja, hogy most kevesebb mint egymilliárdért vették meg. Nem hivatalos értesülés szerint a végső összeg szombatra már csak 500 millió forint lett.

A 444 azt írja, sok pletyka terjedt az államigazgatásban arról, hogy ezt a számára rendkívül kedvező üzleti konstrukciót csak úgy érhette el a Welt, ha valamilyen korrupciós csatornán tudta megközelíteni a döntéshozókat. A cég vezetői ezeket a vádakat mindig is visszautasították.

Galambos László decemberben teljesen váratlanul úgy határozott, hogy mégis eladja a céget az államnak. Szombaton aztán Komáromi Andrással együtt aláírták az adásvételi szerződést. Komáromi pedig másnap meghalt.

Csepreghy Nándor a vásárlás tényét megerősítette és azt mondta: a vételár kevesebb mint az egy évre vonatkozó fejlesztési költség, amit eddig az állam fizetett. Évente több mint egymilliárd forintot fordított az állam az informatikai rendszer folyamatos fejlesztéseire - közölte.

Csepreghy Nándor emlékeztetett: a kormány 2013 második felében azt a döntést hozta, hogy az európai uniós és a hazai fejlesztési pénzek kiosztásában minden olyan tevékenységet, ami a 2007 óta felépült fejlesztési rendszerben kiszervezésben működött - akár a pályázatok kiértékeléséről, akár az informatikai rendszer működtetéséről van szó - a közszférán belül fogja tartani.

444.hu, MTI
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk