Megjelent: 3 éve

Még mindig nagyon fontos a nyelvtudás a munkaerőpiacon

A nyelvtanulás legfőbb kérdései a hol és a milyen módszerrel? Felmerülhet viszont az a kérdés is, hogy a megszerzett tudás mennyire kamatoztatható a munkaerőpiacon? Melyik pozíciókban profitálhatunk leginkább nyelvtudásunkból?

A vendéglátóipar

Kétségtelen, hogy az idegenforgalmi szférában érvényesülhetünk leggyorsabban és legkönnyebben nyelvtudásunkkal, különös tekintettel a nagyvárosokra. Az olyan éttermi munkák során, mint a pincér, felszolgáló, barista, alapelvárás legalább az angol nyelv ismerete. Szállodai munkáknál, mint például a recepciós posztok, emellé kérhetik a német nyelvtudást is. Nagyobb szálláshelyeknél akár a masszőri és hasonló pozíciókban is meghálálja magát a nyelvtudás.

A vendéglátóipar nem kér felsőfokú nyelvvizsgát, sokkal fontosabb a megfelelő kommunikációs érzék. Annak pedig, aki folyékonyan beszél nyelveket, jól boldogul az emberekkel, és a turisztikában képzeli el magát, érdemes elgondolkodnia az idegenvezetői pályán.

Üzemi munkahelyek

A magyarországi nagyüzemek legtöbbje német származású cégek tulajdona, így ez a nyelv a preferált, ha ilyen helyen szeretnénk elhelyezkedni. Német vezetőség lévén, németül zajlanak a megbeszélések, a kommunikáció és az utazások, melyeknek fő célja Németország. Ezen okoknál fogva nem meglepő, hogy igen komoly mérce a kifogástalan nyelvtudás.

Azonban nem kell kétségbeesni akkor sem, ha ilyen ambíciókkal, de angol nyelvtudással rendelkezünk. Mivel ezek a cégek nemzetközi terepen mozognak, külföldi munkavállalói legtöbbje szintén beszél angolul.

Belföldön nagy eséllyel nincs szükség nyelvismeretre kereskedelmi területen. Azonban sok nemzetközi cég keres külkereskedelmük támogatására olyan kollégákat, akik felsőfokú nyelvtudásukkal a cég ázsióját emelhetik. Ilyen posztok a külkereskedelmi képviselő, értékesítő vagy a nemzetközi beszerző, mely esetben már a hibátlan írásbeli kommunikáció is alapelvárás. Még ezekben a pozíciókban is jól jöhet egy olyan angol-magyar szótár, mint az Enka.hu. Ez az a terület, ahol a német és angol nyelvtudáson kívül jól kamatoztatható bármely másik európai nyelv ismerete is.

Egy plusz nyelv ismeretével rendelkező munkatársért kapkodnak a nagy gyártók, hiszen olyan munkaerőre tesznek szert, aki szélesebb piacon képviselheti őket.

Nyelvtudás az utakon

Magától értetődő lehetne, hogy egy nemzetközi fuvarosnak vagy határon túlról érkezőket szállító sofőrnek rendelkeznie kell nyelvismerettel, ez még sincs így. Meglepő módon, csak kevesen szánják rá magukat valamilyen nyelvismeret megszerzésére azok közül, akik a volán mögött képzelik el magukat. Aki ilyen terveket sző, és még beszél is angolul vagy németül, biztos, hogy könnyebb dolga lesz az adott állás megpályázásában.

Hol jöhet még jól a nyelvismeret?

Bár alapoktatásunk során belekóstolhatunk a német és angol nyelvekbe, csak kevesen vágunk bele egyéb nyelv elsajátításába is. Azonban egy tudásvágyból, kedvtelésből megtanult nyelv könnyen válhat előnyünkre is. Egy kevesek által beszélt nyelv ismeretével találhatunk magunknak szövegíró, fordító vagy tolmács munkákat is, melyek a plusz bevételen kívül agyunkat is frissen tartják.

 

  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter