Megjelent: 2 éve

„Mennyit ér a Toldi Gábor önmagában?” – kilépés a nagy brand mögül

Szorult belé vállalkozói véna, bár ő az értékesítést és az ügyfélkapcsolatot emeli ki erősségei közül. Három évvel ezelőtt a HVG-nél biztos felsővezetői állást hagyott ott önként, asszisztenssel széles eszköztárral, hogy vállalkozóként, a bizonytalanságot vállalva folytassa és saját céljai után menjen. Toldi Gábor szakmai útja egyben lenyomata a HR szolgáltatói piac változásának. A papír CV-k fogadásától indul 2000-ben, most a közösségi médiás toborzásnál tart. Merre megy a HR piac? Milyen érzés menedzseri munka után a nappaliból, reggeli után hideghívni? Milyen kapcsolata volt Szauer Péter HVG-vezérrel? Mi az a rég dédelgetett terv, ami két hét múlva valóra válik? A HR Spiritnek adott interjújában Toldi Gábor kendőzetlenül beszél sikerekről, kudarcokról, tanulságokról.

+ Miért pont a HR-t választotta az egyetemi felvételi előtt 20 évesen?
- Nem voltam túl jó tanuló, csak levelező szakra vettek fel a Pécsi Tudományegyetem budapesti tagozatára. Jól kommunikáltam, tudtam emberekkel kapcsolatot teremteni, ezért választottam a szakot.

+ Mi volt az első munkatapasztalata?
- Még az egyetemi éveim alatt, 2000 körül a Magic Management International Kft. volt, ami a név hangzása ellenére egy kis magyar fejvadászcéget takart. Más világ volt ez akkoriban: postán fogadtuk a papír önéletrajzokat, nulla munkatapasztalattal interjúztattam, öt hónapig ingyen dolgoztam. Előnynek számított, hogy sok tréningen vettem részt, rájöttem, hogy jó vagyok értékesítésben és ügyfélkapcsolatok kezelésében. Első nagy sikerként behoztam az Aral olajcéget. De tudtam, nem fogok itt sokáig dolgozni.

Toldi Gábor: Sokan nem mernek kilépni a nagyvállalati vezetői pozíció nyújtotta kényelmes életből. Én megtettem. Nem tudtam, mennyit érek, féltem a piac válaszától. Mondtam magamban, most derül ki, hogy mennyit is ér Toldi Gábor önmagában?

+ A következő állomás 2001-ben a Legjobb munkahely felmérésével ismertté vált Hewitt Inside.
- Alapélmény volt ennek a magyarországi felépítése, amit Tököli Zsolt ötlete alapján kezdtünk el. Újak voltunk –pár hónappal előttem érkezett a mostani ügyvezető, Veres Rita. Nagyon akartuk, belekapaszkodtunk, beleálltunk, rengeteg energiát tettünk bele. Az első évben 30 résztvevő céget toboroztunk, a harmadik évben már elértük a 100-at. A most már AON néven működő cég részben ebből a bázisból építkezik. Munkavállalói elégedettség témakörében a cégcsoporton belül a magyar egység a penge éle.

Második éve dolgoztam ott, amikor Szelecki Zsolt ügyvezető csak annyit mondott: meg kellene tanulnom rendesen angolul. Bízott bennem, kiküldött Londonba a cég költségén tanulni, ami sokat jelentett. Az ő példáján láttam azt is, hogy folyamatosan nyitottnak kell lenni az újra, olvasni, kutatni, megérteni, szintetizálni.

Stikában megszervezte az első Personal Hungary-t

+ ...aztán jött az első Personal Hungary 2004-ben, aminek ön volt az első magyarországi képviselője.
Előtte egy évvel egy „Perszonal Hungary” nevű rendezvényre mentünk ki standdal a Hewittal. Eljött oda kíváncsiságból Alexander Petsch, a német Spring Messe AG vezetője. Nézelődött, beszélgetésbe elegyedtünk. Azt fontolgatta, hogy egy év múlva bejön a magyar piacra Personal Hungary néven. Felajánlottam neki, hogy leszek a magyar képviselője. Az AON-nál elújságoltam, de nem tartották jó ötletnek. Aztán megcsináltam stikában. Egy héttel a megnyitó előtt bejelentettem, hogy lesz egy ilyen esemény és én szervezem.

+ Mit szóltak hozzá?
- Elfogadták, mert a teljesítményemen nem látszott. Tényleg napi 9-10 óra Hewittos munka után kezdtem neki a Personal Hungary-nak két korábban kilépett kollégával. Elsőre megcsináltuk a legnagyobb magyar HR-es rendezvényt.

+ Aztán szűk két évvel később mégis otthagyta a Hewittot.
- Felhívott Csaposs Noémi a Trenkwalder-Multiman akkori ügyvezető-helyettese és munkát ajánlott.

+ Értett a munkaerő-kölcsönzéshez?
- Fogalmam sem volt a munkajogról, a kölcsönzési üzletágban sem dolgoztam addig. Értékesítésben erős munkatársat kerestek jó kapcsolatrendszerrel. Láttak bennem fantáziát. 27 évesen megkaptam a közép-magyarországi régió vezetését. 2,5 milliárd forint forgalmú üzleti egység, 36 kolléga, 4 divízió, 1200 kölcsönzött és az ahhoz kapcsolódó munkáltatói jogkör gyakorlása.

+ Nem volt nagy a kabát?
- Az első év szörnyű volt, aztán belejöttem. 14 órát dolgoztam naponta, dupláztuk az árbevételt, a kölcsönzöttek számát. Másfél év kitartó próbálkozása után sikerült bejutnom a Magyar Telekomhoz, ahol egy 1200 munkavállalót érintő üzetet kötöttünk. Alánk játszottak az akkori zavaros magyar viszonyok ki nem fizetett munkavállalókkal, bezáró és új néven induló cégekkel, átláthatatlan költségekkel. A Trenkwalder pedig transzparens, korrekt osztrák tulajdonú családi vállalkozás volt. A Telekomnál egy lapon levezettük a bérköltséget, a mi profitunkat és kiderült, rengeteget spórol a cég, ha velünk dolgozik.

Aztán borúsabb idők jöttek. 2008-ben megérkezett a válság, és rengeteg munkavállaló felmondási papírját kellett aláírnom egy hónap alatt. Megviselt, kicsit kiégve is éreztem magam. Elmentem három hónap fizetés nélküli szabadságra későbbi feleségemmel Ausztráliába és Új-Zélandra feltöltődni.

20 százalékkal alacsonyabb bérért váltott a HVG HR Center élére

+ Mi történt a visszaérkezés után?
- Egy hét után megkeresett a HVG kereskedelmi igazgatója, Breitner Miklós, aki bemutatott Szauer Péter vezérigazgatónak. Ő egy akkor még nem létező üzleti egység, a HVG HR Center vezetésére kért fel, ami az összes HR-rel kapcsolatos szolgáltatást egyesítette – kiadványok, állásbörze, konferenciák, állásportál. Elfogadtam és felmondtam a Trenkwaldernél.

+ Mi vonzotta a HVG-hez?
- A brand és a kihívás. Nem a fizetés, mert 20 százalékkal kevesebbért mondtam igent.

+ Melyik egység ment jobban a HR Centerben, melyik kevésbé?
- Csak úgy vállaltam, ha profit centerként kezelik az egységet. Kértem, hogy a bónuszomat az üzletág eredményességéhez kössék. A legnagyobb siker a HVG Állásbörze, amely Hajdú Csongor nélkül nem működött volna. Remek szervező, érti a piacot, beleteszi az egész életét. Munkamegosztás volt köztünk: én ötletekkel és az ügyfelek behozásával segítettem, ő pedig szaktudásával és csapatával kamatostul kiszolgálta őket.

„Nem mikromanager, inkább stratéga”
Milyennek látja Toldi Gábort egy korábbi munkatársa. Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezőjeként és a Frissdiplomás Kft. ügyvezetőjeként éveken át együtt dolgozott vele. „Erősen célorientált, szigorú, következetes vezetőnek tartom Toldi Gábort, aki jól összetartotta a csapatát. Nem ő volt a legnépszerűbb vezető, nem rajongott érte minden munkatársa, ami azzal is magyarázható, hogy a 2008-ban kezdődő válság alatt vette át pozícióját, és eredményközpontú átszervezéseket hajtott végre. Nem mikromanager, sokkal inkább stratéga. Szerettem vele dolgozni annak ellenére, hogy rendszeresen voltak vitáink: én a termékfejlesztésben hiszek és számomra a visszatérő ügyfelek a legfontosabbak, ő a marketingre és az új ügyfelekre fókuszált inkább. Stratégiai kérdésekben, például a termékek piaci potenciálját tekintve is más volt a nézőpontunk. Ha azonban megegyeztünk valamiben, akkor mindig tartotta a szavát, és a felsővezetés előtt is kiállt a közösen meghozott döntésekért. Értékeltem a következetességét, amit nagyon fontos vezetői tulajdonságnak tartok.”

Arra biztattuk a cégeket, ne csak prospektusokkal jöjjenek, hanem hozzák ki termékeiket, a különböző területen dolgozó munkatársaikat, vezetőiket. Első kiállítóként az Audi mutatta be Győrben készülő modelljét, aztán jöttek a többiek. Később kezdtünk szakmákra fókuszálni: informatika, mérnök, shared service centerek. Sikeresek voltak a kiadványaink is, a Jobline állásportál viszont kevéssé.

+ Miért?
- Nem értettem az online állásportál-piachoz. Nem tudtam, mire van szükség, vesztettünk egy évet és sok pénzt kidobtunk az ablakon. A HVG-n belül is sokáig ment a vita, nem viszi-e el a pénzt az online álláshirdetés a sokkal magasabb árú nyomtatottól. Pedig az álláskeresők már akkorra döntöttek az online mellett, a konkurencia, a Profession pedig elhúzott. Vállaltam a felelősséget: 2010-ben beadtam a felmondásomat, amit Szauer Péter nem fogadott el, hanem azt mondta, hozzam helyre. Igazi kudarc volt a csapat és az ügyfelek előtt egyaránt. Majd feltűrtük az inget és nekifutottunk újra. Utána már csak az volt a kérdés, hogy pályán maradunk-e. Nagyon mélyről visszajöttünk, igaz, a piacvezető még jobban elhúzott.

Szauer Péter HVG-vezérről: "Mindig kíváncsi a másik fél álláspontjára"

+ Hogyan alakult a kapcsolata Szauer Péterrel?
- Szerettem vele dolgozni, nagyszerű stratégának tartom máig. Azt éreztem, hogy Szelecki Zsolt után újra tudok valakitől tanulni. Voltak nézeteltéréseink is, amit mindig meg tudtunk oldani. Elsősorban azért mert ő az a vezető, aki mindig kíváncsi a másik félre és annak álláspontjára.

+ Miért jött el 2014-ben?
- A jobb munka-magánélet egyensúly miatt, több időt akartam tölteni a kislányommal, feleségemmel és egészségesebb életre vágytam sportolással, hosszú nyaralásokkal. Hat hónapos felmondási idővel jöttem el.

+ Úgy mondott fel, hogy nem tudta, merre tovább?
- Igen. A felmondási idő alatt tartottuk online toborzási konferenciánkat, amelynek egyik előadója Johnny Campbell, az online toborzókat képző ír startup cég, a Social Talent alapítója volt. Akkor találkoztam vele először. A színpadra konferálás előtt 5 percet beszélgettünk. Elmondta, mivel foglalkoznak, én pedig megkérdeztem, lehetnék-e a magyar viszonteladó partnerük. Mielőtt kiállt a közönség elé, csak ennyit szólt vissza: „Why not?” (Miért ne?). Ezzel kezdődött el új szakasz az életemben.

+ Mennyire volt nehéz otthagyni egy biztos állást és erős brandet?
- A HVG-s állás elismerést, széles eszköztárat, felsőkategóriás céges autót jelentett. Személyi asszisztens szervezte a találkozóimat és intézte az adminisztratív ügyeket. Sokan nem mernek kilépni ebből a kényelmes életből. Én megtettem. Nem tudtam mennyit érek, féltem a piac válaszától. Mondtam magamban, most derül ki, hogy mennyit is ér Toldi Gábor önmagában?

+ És mennyit?
- Az derült ki, hogy sokat. Másfél hónap alatt 15 Social Talent licenszt adtam el marketingtámogatás nélkül úgy, hogy még szerződésem sem volt az ír anyacéggel. Az ő üzletpolitikájuk: előbb adj el bizonyos mennyiségben, aztán ha sikerül, akkor érdemesnek tartunk arra, hogy szerződjünk.

Hideghívás a nappaliból: „Na ezt akartad, akkor csináld!”

+ Milyen érzés volt újra hideghívni?
- A HVG-nél az utolsó években kezdtem elszakadni az ügyfélkapcsolatoktól. Kicsit megszeppensz, átfut az agyadon, hogy „Na ezt akartad, akkor csináld!”Megtanulsz újra megbecsülni olyan dolgokat, minthogy valaki felveszi a telefont, összejön egy találkozó.

+ Irodája volt?
- Az első évben otthonról dolgoztam laptoppal és telefonnal. Ezt is meg kellett tanulnom. Nem könnyű rávenni magadat a munkára a nappaliban ülve a reggeli után. Most már van irodám, de nem sok időt töltök ott. Ügyfeleknél tárgyalok, autózok, üzleti reggeliken ebédeken vagyok, előadásokat tartok. Az is előfordult, hogy a pesti Rákóczi úton az autóval félreállva tartottam online bemutatót egy amerikai ügyfélnek mobilneten és Skype-on át.

+ Hogyan megy most a Social Talent?
- Őrületet csináltunk. 350 feletti toborzót képeztünk ki, több mint 100 partnerünk van, a tavalyi meetupra egy hét alatt elkelt a 200 belépő, közel 100-an követték online az élő közvetítést.

SalesTech szeptember 21-én: jön a saját konferencia

+ Min dolgozik most?
- Öt éve dédelgetett tervem válik valóra a Salestech (salestecheurope.com) nevet viselő saját konferenciával, amelyre szeptember 21-én kerül sor. Ez egy értékesítési vezetőknek szóló szakmai rendezvény, amely a sales változásáról szól 23 előadóval. Social selling, lead generálás, marketing automatizáció, hogy néhány címszót említsek. Teljesen új megközelítésre van szükség az értékesítésben a technológiai változásokkal. A hideghívás hatékonysága romlik, előtérbe kerül a tartalommarketing, a CRM elemzés, a lead minősítése.

+ Nem tűnik úgy, hogy többet pihenne... Pedig elvileg ezért jött el a HVG-től.
- Nyáron 5 hetet nyaraltam, amivel szerintem válaszoltam a kérdésre. Igaz, a pihenés alatt is időnként ránézek a telefonra, a postaládámba. Teljesen nem lehet kikapcsolni. Másrészt a nyári hónapokban a megbízóknál is lassul az ügymenet.

Így látja a hazai HR trendeket

+ Hogyan tájékozódik a HR-ben zajló változásokról?
- Blogokból, a Facebookon és a LinkedIn-en szakmai csoportokból, a Social Talent blogjából. Magyarországon Paróczay Balázst tartom értékes forrásnak. Emellett saját pénzen elmegyek a legjelentősebb HR-es konferenciákra. Idén is megyek az HR Tech-re, ha van időm, ott vagyok Kölnben a Zukunft Personalon. A legtöbbet viszont az ügyfelektől tanulom, amikor velük beszélgetek.

+ Van olyan jelenség, ami Magyarországon gyermekcipőben jár, Nyugaton már sokkal előrébb?
- Egyik ilyen az úgynevezett ALUMNI-management. Nyugaton sok cég már az új belépőkkel aláírat egy olyan papírt hogy a távozása után is kommunikálhat vele a munkaadó. Nálunk nem divat visszavenni egy korábban távozott kollégát. Pedig ismeri a céget, egyszer már bizonyított, miért ne válhatna újra értékes kollégává több tapasztalattal?

+ A Monster állásportál shared service centerekre fókuszáló virtuális állásbörzét rendez ősszel. Nyugat-Európából akar németeket, franciákat olaszokat Budapestre csábítani. Lát ebben a mozgásban fantáziát?
- A nemzetközi toborzás erősödni fog. Budapest vonzó hely lehet egy nyugati fiatalnak: olcsó az élet, élhető a város, sok a szórakozási lehetőség. Egy-két éves munka és élettapasztalatnak remek lehetőség és már a bérkülönbség sem akkora, mint régebben.

A sikeres networking titka

+ Milyen lesz a jövő versenyképes toborzója?
- Kétféle irányt látok. Nagyobb cégeknél online marketinges munkakör lesz a toborzói. Ő lesz az, aki kampányt tervez, mér, a számokat értelmezi. A másik út: a specializálódás, az univerzális toborzók ideje ugyanis már lejárt. Külön recruiter lesz Java-fejlesztők keresésére és külön a mobilfejlesztőkre. Érteniük kell a szakmát, jelen esetben alapszinten a programnyelvet.

+ Mennyire érez aprózódást a fejvadász cégeknél?
- Egyértelműen ez a trend. Egyszemélyes cégként is bejuthat az ember nagy multikhoz, annyira nehéz munkaerőt találni. A fejvadászoknak is érdemes a maguk üzletét építeni az alkalmazotti státusz helyett. Egyéni vállalkozóként egy évben 12 pozíció betöltéséért kiszámlázható 12 millió forint, amiből meg lehet élni. Míg alkalmazottként havi 3-4 betöltés az elvárás és a felét sem keresed.

+ Jó networkernek tartják. Mi a titka kapcsolatépítésének?
- Arra törekszem, hogy ne égessek fel hidakat, ennek ellenére ez nem mindig sikerül. Ezekre jellemzően kudarcként gondolok és igyekszem levonni a tanulságokat. A kapcsolatoknál nem a felszínt akarom megérteni, engem tényleg érdekel az, akivel beszélek: az üzleti klíma, a trendek, ha szóba kerül, akkor a család, a szórakozás. Ha fél év múlva találkozom valakivel újra, ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk