Megjelent: 3 hónapja

Menopauza-barát munkahely lett a Tesco

"A munkatársnőink 47 százaléka 45 év feletti; felismertük annak fontosságát, hogy ebben a speciális életszakaszban is támogatást nyújtsunk minden érintett munkatársnőnknek és azoknak, akik velük együtt dolgoznak mint csapattagok és csapatvezetők" -mondta Szigeti Barbara, a Tesco HR vezetője. A védjegyet a vállalat „MM/Menopauza-barát Munkahely” akkreditációt elindító Iványi Orsolya menopauza aktivistától vehette át.

A tanúsítvány a jövőben olyan munkáltatókat ismer el, akik elfogadják és megértik, hogy a menopauza milyen hatással lehet a dolgozó nőkre, és támogatják őket ebben az életszakaszban. A Tesco 2020-ban indította el menopauza-programját, amely őszinte és támogató hátteret, valamint párbeszédre alkalmas platformot biztosít a női munkatársaknak. 

A kezdeményezést Szigeti Barbara HR- és Hevesi Nóra kommunikációs vezető indította útjára, utóbbi maga is nap mint nap megéli a menopauza jellegzetes tüneteit. Éppen ez inspirálta, hogy a vállalat női munkatársainak mintegy 30 százalékát képviselő csoport élére állva támogassa a változó korban lévő kolléganők munkavégzését és a befogadó kultúra minél szélesebb körű megteremtését. A programmal a Tesco elsőként érdemelte ki a Menopauza-barát Munkahely tanúsítványt - derül ki a vállalat közleményéből. 

"A munkatársnőink 47 százaléka 45 év feletti; felismertük annak fontosságát, hogy ebben a speciális életszakaszban is támogatást nyújtsunk minden érintett munkatársnőnknek és azoknak, akik velük együtt dolgoznak mint csapattagok és csapatvezetők. Büszke vagyok friss munkatársi kutatásunk eredményére, amely azt mutatja, hogy a válaszadók fele szerint a menopauza tabu a társadalomban, míg több mint 60 százalékuk szerint a témát nem kezelik tabuként a Tescónál” – mondta Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR-vezetője.

 Tesco Magyarország az elmúlt hetekben kérdőíves kutatást végzett női munkavállalói körében annak érdekében, hogy felmérje a menopauzával kapcsolatos attitűdjeiket. A kérdőívet közel 300 munkatársnő töltötte ki.

A felmérés legfontosabb megállapításai az alábbiak:

 • A válaszadók 70%-a mondta azt, hogy vannak a menopauzával összefüggő tünetei.
 • 20%-uk tapasztalta, hogy valamilyen menopauza-tünet miatt nem tudott megfelelően teljesíteni, és közel 30%-uk mondta azt, hogy csak erőfeszítések árán tudott helytállni a munkában.
 • 60%-uk beszélgetett kollégákkal a menopauzáról és tüneteiről, közel 10%-uk ezt a vezetőjével tette, míg 40% senkivel.
 • Arra a kérdésre, hogy a menopauza tünetei milyen módon befolyásolták munkaképességüket, közel 50% említette a stresszt, több mint 60% a fáradékonyságot, 30% kevésbé tudott koncentrálni, és a válaszadók negyede érezte úgy, hogy nem a képességeinek megfelelően teljesít, illetve említette a memóriaproblémát mint befolyásoló tényezőt.
 • A válaszadók több mint 60%-a tapasztalt hőhullámokat és alvásproblémákat, negyedük memória- és koncentrációs problémákat. Minden második munkatársnő számolt be hangulatváltozásról, majdnem minden negyedik pedig szorongásról és önbizalomhiányról.
 • A kitöltők több mint 90%-a nem jelezte a vezetőjének, hogy egy adott időpillanatban a menopauza tünetei miatt nem tudta megfelelően végezni a munkáját.
 • Közel 30% attól tartott, hogy mások azt fogják gondolni, hogy nem tudja jól végezni a munkáját, 20% azért nem, mert férfi a vezetője, míg 5% a stigmatizálástól való félelmet említette.

A válaszadók szerint az alábbiak a legfontosabbak, amit a munkáltatók tehetnek a menopauzában lévő alkalmazottak támogatására:

 • Rugalmasság 80%
 • Férfi vezetők érzékenyítése 30%
 • Közösségi támogatás 20%
 • Menopauza-szabályzat 16%

Miközben a válaszadók fele gondolja azt, hogy a menopauza tabu a társadalomban, több mint 60%-uk szerint a változókor nem tabu a Tescónál.

A „Tescós Nők 40+” zárt Facebook-csoporton keresztül lehetőséget nyújtunk női munkatársainknak arra, hogy érzékeny témákról beszélgessenek, megosszák egymással tapasztalataikat, illetve szakértőtől kérdezzenek. Emellett a vezetői érzékenyítésre is hangsúlyt fektetünk, és workshopokon foglalkozunk azzal, hogy vezetőink megértsék a változókor biológiai és pszichés hátterét. Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette a program létrejöttét, valamint érintett, bátor kolléganőinknek, akik hozzájárulnak a tabudöntögető párbeszéd folytatásához. Az elismerés mindannyiunké” – mondta Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője.

Magyarországon körülbelül 1 millió nő van a menopauza valamelyik szakaszában. Ők alkotják a leggyorsabban növekvő demográfiai csoportot a munkahelyeken, ennek ellenére a menopauza sok vállalatnál még mindig tabutéma. A változókorban minden negyedik nő súlyos tüneteket tapasztal, amelyek befolyásolják életminőségét, ezek pedig akár 10 évig is eltarthatnak. A nők kétharmada úgy véli, hogy általában senkitől sem számíthat segítségre. Ezért is fontos, hogy a szervezetek vezetői tisztában legyenek a nőkben lejátszódó folyamatokkal, és támogassák őket ebben az életszakaszban.

„A nők támogatása ebben az életszakaszban kiemelt jelentőségű, hiszen a hosszú távú egészségük is a tét, a nők életük egyharmadát ugyanis posztmenopauzában töltik. Az edukáció és az érzékenyítés mellett fontos, hogy normalizáljuk a témát a munkahelyen, ne legyen kínos erről beszélni, hiszen csak így lehet segíteni. Egy nyitott, megértő vállalati kultúra, ahol komolyan veszik a nők egészségügyi kihívásait és ahol nincsenek munkahelyi tabuk, segíthet egy elégedettebb és rugalmasabb munkaerő kialakításában. Örülök, hogy a Tescóval utat tudunk mutatni más cégeknek is" – mondta Iványi Orsolya, az MM/Menopauza-barát Munkahely alapítója, aki 5 éve kezdett el a menopauzával foglalkozni.     

Nyitóképen Szigeti Barbara, Iványi Orsolya, Hevesi Nóra

 • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
 • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
 • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Újabb kínai cég érkezik, ezúttal Kaposvárra, 200 munkahelyet teremtve

Kaposvárra hozza legnagyobb európai gyártóegységét a kínai Jiecang. A lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó vállalat... Teljes cikk

Pécsen adták át a japán Seiren csoport első európai gyáregységét

A pécsi Déli-ipari Parkban első körben 170 új munkahely jön létre. Teljes cikk

Béremeléssel toboroznak a világ legnagyobb iPhone-gyárába

A világ legnagyobb iPhone-gyárában 200 ezren dolgoznak, most béremeléssel és toborzási bónusszal igyekeznek megtartani és növelni a létszámot. Teljes cikk