Megjelent: 7 éve

Mikor lehet azonnali hatállyal femondani?

Azonnali hatályú felmondásom a munkáltatóm felé jogszerűen megtehetem-e a következő két indokkal: 1. A munkaidőm egy időben kezdődik az üzlet nyitásának idejével, ezért abba nincs beleszámítva az előkészítő tevékenység, amely esetenként 20-30 perc. 2. A munkáltatóm a ledolgoztatott munkaközi szünetemet többször, (bizonyíthatóan két ízben)nem adta ki.

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az azonnali hatályú felmondás indokaként két eset határozható meg.

Az elsőben az azonnali hatályú felmondásra azért kerül sor, mert a másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegi. A megszüntetés indoka ilyen esetben tehát kifejezetten munkaviszonyból származó kötelezettség megszegése - ez az indok a munkaviszonyon kívüli magatartások esetében nem alkalmazható. A megszegett kötelezettségnek lényegesnek kell lennie; a munkaviszonyból a feleket terhelő lényeges kötelezettségeket különösen a munkajogi alapelvek, a munkaszerződésből eredő [Mt. 42. § (2) bek.] és a törvényben meghatározott egyéb alapvető kötelezettségek (Mt. 51-52. §) határozzák meg. A kötelezettségszegésnek a fentieken túl jelentősnek is kell lennie. A csekély mértékű kötelezettségszegés szankciós azonnali hatályú felmondás alapjául nem szolgálhat. A kötelezettségszegésnél nem az azzal okozott kár mértéke irányadó, hanem az, hogy az irányadó munkajogi kötelezettséget milyen mértékben sértették meg.

A szankciós azonnali hatályú felmondás másik esete akkor áll be, ha a másik fél egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A másik fél magatartása ilyenkor nem a munkaviszonyából eredő kötelezettségszegés, és még csak nem is feltétlenül áll összefüggésben a munkaviszonyával, lehet attól teljesen független magatartás is, de abból elfogadhatóan arra lehet következtetni, hogy a munkaviszony fenntartására nincs lehetősége a másik félnek. Ilyen eset lehet például, ha a vagyonőrt a munkáltatójától, munkáltatója megrendelőjétől eltérő harmadik személy sérelmére elkövetett lopás során tetten érik, vagy, ha a gépjárművezetőt munkaidején kívül ittas vezetés miatt állítják elő.

Fontos, hogy az azonnali hatályú felmondásra kizárólag az okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül van lehetőség. Az azonnali hatályú felmondást írásban kell megtenni és indokolni kell, amelynek bizonyítása az azzal élő felet terheli !

Az Ön esete az első kategóriába tartozna, mivel az a munkaviszonnyal állhat összefüggésben. Előkészítő vagy befejező tevékenység minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni. Ilyennek minősül az esztergályos esetében az, hogy a munkavégzés befejezésével összetakarítja a képződött hulladékot; de ide tartozik az az idő is, amikor az egymást váltó munkavállalók a feladatot átadják, illetve átveszik. Nem tartozik ide a munkavégzés előtti, illetve utáni átöltözés, tisztálkodás ideje, kivéve, ha az átöltözés munkavédelmi szempontból szükséges, és hosszabb időt vesz igénybe (pl. a kohászok védőruhájának felvétele).

A munkaközi szünet kiadása kötelező.

A kifogásolt szabályok megszegése megalapozhat felmondást, esetleg azonnali hatályú felmondást is. Azt azonban, hogy az azonnali hatályú felmondás feltételei bekövetkeztek-e, csak a bíróság tudja megítélni. Én első körben a munkáltató figyelmét hívnám fel ezekre írásban, ez bizonyítható. Lehet, hogy vitatni fogja, de ez abban az esetben is bekövetkezhet, ha Ön él az azonnali hatályú felmondás eszközével. Hivatkozhat arra, hogy munkaidőben és keresetben is megrövidíti Önt, ráadásul a pihenése sem biztosított.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Melyik évszámot kell figyelembe venni végkielégítésnél?

Pedagógus vagyok és mivel a munkáltatóm nem tudja számomra a kötelező óraszámot biztosítani elküld. A felmondási idő első hónapjában lesz 20... Teljes cikk

Felmondhatok-e a Gyed ideje alatt?

Felmondhatok Gyed ideje alatt? Miként tehetem meg ezt hivatalosan? Mondhat rá nemet a munkáltató? Teljes cikk

Hogyan jár a szabadság, ha apuka volt gyeden otthon?

Apuka a gyermek 1-2 éves koráig gyeden volt otthon, majd 2-3 éves koráig lesz gyesen. Kérte, hogy a felgyülemlett szabadságát adják ki, de azt... Teljes cikk