Megjelent: 2 éve

Milyen esetekben kötelező a munkaruha?

A munkaruha viselésének több oka is lehet, amellett hogy alkalmazottként nem a saját ruha használódik el, betölthet védelmi szerepet, de a céget is képviseli, könnyebben azonosíthatóvá teszi. A mindennapok során a bolti eladókon, az értékesítőkön, a benzinkutak dolgozóin, a futárokon, a reptéri alkalmazottakon, az építkezések munkásain, sőt, szinte az élet bármely területén felfedezhetjük az egységes viseletet. Nézzük meg közelebbről, hogy mikor kötelező a munkaruha viselése!

Mikor kötelező viselni?

A munkaruha viselésének szabályairól általában a cég belső szabályozása is tájékoztatást ad, ezt a munkaszerződés megkötésekor tisztázni szokták. Általában azért kívánják meg az ilyen öltözetet, hogy azzal is profizmust sugalljanak, megkülönböztessék a dolgozókat és hirdessék az adott márkát. Nem csak az előírások miatt célszerű azonban felölteni a meghatározott viseletet. Gondoljunk bele abba, hogy az elhasználódástól, a szennyeződésektől és a fokozott igénybevételtől is megvédhetjük ezzel saját ruháinkat.

A mindennapokban találkozhatunk egyenruhát viselő személyekkel is, ez a típus a szervezet és a tevékenység egyidejű, gyors felismerését segíti elő, de sokszor védelmi szerepe is van. Tipikusan ilyen öltözékben láthatjuk a tűzoltókat, a mentősöket, a rendőröket és a fegyveres szervek erőit. Az egyenruha tehát főleg a hivatalos szervek kötelékében dolgozó emberekre jellemző viselet.

Előfordulhat olyan forgatókönyv is, hogy az előállított terméket szükséges megóvni, ezért termékvédő ruhát kell magukra ölteniük a gyártásban résztvevőknek. Jó példa erre az élelmiszergyártás, ahol a hajháló viselése szinte minden területen kötelező. Ha kényes termékről van szó, akkor a szállítás és forgalmazás esetén is szükséges lehet ennek felöltése.

Bizonyos szakmák esetén nem munkaruhát írnak elő, ugyanis az öltözetnek nemcsak az egységes megjelenést kell biztosítania, hanem a dolgozók fizikai védelmét is. Ilyen esetekben beszélhetünk védőruháról, amit bizony minden alkalommal a munkaterületen tartózkodva viselni kell Ez garantálja, hogy a munkavégzés során a testi épségünket esetlegesen veszélyeztető fizikai, kémiai, illetve biológiai károsító hatásokkal szemben védve legyünk. Fontos ügyelni arra, hogy ezeket a ruhadarabokat az előírásoknak megfelelően viseljük, hiszen védelmi képességüket a nem rendeltetésszerű használat erősen csökkenti.

A védőruhát egyébként a munkáltató kötelessége ingyen biztosítani, ha a munkavállaló védelme másképp nem valósítható meg. De jó tudni, hogy a ruha mindvégig a munkáltató tulajdonát fogja képezni, így kilépés esetén jogosan kérheti annak visszaszolgáltatását.

Milyen esetekben kötelező a munkaruha?

Ki biztosítja?

Fentebb láthattuk, hogy a védőruhát és az egyenruhát mindenképp a munkáltatónak kell biztosítania a biztonságos munkavégzés érdekében. Azonban egy formaruhánál elképzelhető, hogy azt a munkavállaló maga szerzi be a munkavégzéshez. A pincérek, a szakácsok például sok esetben maguk biztosítják a számukra kényelmes, de a szakma előírásainak megfelelő ruházatot. A munkáltató ilyen esetekben bizonyos időközönként ruházati támogatást biztosíthat dolgozóinak, de az is előfordulhat, hogy néhány inget vagy pólót ingyenesen ad a cég, ha valaki szeretne plusz darabokat, akkor azokat kedvezményesen megvásárolhatja.

Viseljük felelősséggel!

A védőruha esetében saját épségünket is kockáztatjuk, ha nem az előírásoknak megfelelően viseljük. Mindig figyeljünk oda a megfelelő – előírások szerinti – használatára, ha pedig bármilyen sérülést, szakadást észlelünk rajta, akkor azt mindenképp jelezzük a munkáltató felé!

A munkaruha viselését sem szabad elhanyagolni: ha nem tölt be különleges védelmi funkciót a ruházat, de a szabályzatban szerepel, hogy viselnünk kell, sőt, előírják, hogy milyen módon, akkor ezt is tartsuk be. A civil ruházatunk így nem szennyeződik, használódik és könnyebben képviselhetjük cégünket, ha felismerhetővé válunk az egységes ruházat által.

A fentiekből is jól látható, hogy sok esetben igen fontos szerepe van a munkatevékenységünk idejére előírt ruházatnak. A védőruha kötelező viselése mellett bizony a forma- és munkaruha hordását sem szabad félvállról venni. Mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kiemelt szerepe van abban, hogy ez gördülékenyen megtörténjen. Míg a cég a minőségi, dekoratív és kényelmes ruházat biztosításával tehet ezért, addig mi, alkalmazottak a rendeltetésszerű és állagmegőrző használattal.

 

  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Havi háromezer euróért is alig találnak vendéglátóst az Adriára

Montenegróban a bárokat sem tudják kinyitni a munkaerőhiány miatt. Teljes cikk

Ezekben a megyékben a legjobb a nyugdíjasok anyagi helyzete

Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Zala vármegyékben jelentősen romlott a nyugdíjasok helyzete. Teljes cikk

Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk