Megjelent: 5 éve

Mit ajánl Brüsszel a foglalkoztatás terén?

images

images

Az ajánlások az egyes országok helyzetéről készített részletes elemzéseken alapulnak, hangsúlyozta az Európai Bizottság, és a tagállamokkal folytatott párbeszéd után készültek el.

A foglalkoztatás számaival kapcsolatban azt állapítja meg a dokumentum, hogy bár a helyzet összességében javult, a 2011 óta működő közmunkaprogram komoly nehézségeket jelent, mert nem segíti a munkanélküliek nyílt munkaerőpiacra történő visszatérését, és torzítja a munkaerőpiac működését is.

A rendszer finanszírozásának költsége négy év alatt megnégyszereződött, és 2018-ig a tervek szerint még megduplázódna, elszívva ezzel a forrásokat az ennél sokkal hatékonyabbnak bizonyuló aktív munkaerő-piaci eszközöktől (pl. képzések). A programból való eredményes kilépés aránya 13,8 százalékos volt 2014 első felében, ami arra utal, hogy a rendszer nem szolgálja kellő hatékonysággal a munkanélküliek visszavezetését a munka világába.

Valamint miközben az ú munkahely megtalálása ma Magyarországon több mint egy év a három hónapig folyósított munkanélküli ellátás időtartama ezzel nincs összhangban. A szegénység mértékét, főleg a romák és a gyerekek körében a Bizottság még mindig magasnak tartja.

Az EB azt javasolja, hogy Magyarország csökkentse az alacsony jövedelműek adóterheit, az adócsalás elleni küzdelem folytatását, adóbeszedés hatékonyságának javítását.

A közfoglalkoztatásra fordított költségvetési forrásokat irányítsa át olyan aktív munkaerő-piaci intézkedések megvalósítására, amelyek elősegítik az elsődleges munkaerőpiacra történő visszatérést, integrálást. Az EB szerint javítani kell továbbá a szociális támogatások és a munkanélküli juttatások megfelelő szintjének és fedezetének biztosításán.

Napi.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter