Megjelent: 6 éve

Mit tehet a HR-es, hogy az elégedettségi felmérés ne bukjon el a vezetőn?

Az anyavállalatunk rendszeres, várhatóan évente kitöltendő elégedettségi felmérés bevezetését tervezi minden leányvállalatánál. Ez minket is érinteni fog, de hiába örülünk ennek a lehetőségnek a HR-en, a vezetők részéről már most, az első hírek hallatán érződik az ellenállás. Félő, hogy ez veszélyezteti a hazai felmérési projektet, és rossz fényt vet a magyarországi divízióra. Mit tudunk tenni ennek az ellenállásnak a csökkentéséért?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Egy ilyen felmérés során számtalan csapdahelyzetet el kell kerülni, a kérdező aggodalmai tehát teljesen jogosak és érthetőek. Az első és legfontosabb azonban mind közül az, hogy a legelején leszögezzük: ez nem egy HR-es projekt. Ez a vállalat felsővezetésének projektje, bármely szintjét is nézzük az adott cégnek (nemzetközi vagy hazai). A HR ebben „csak” (egy rendkívül fontos) támogató szerepet tölt be. A projekt tulajdonosa azonban a felsővezetés, és közvetve a vállalat teljes vezetése. Ők kíváncsiak ugyanis az eredményekre, mivel nekik kell majd azokkal kezdeniük is valamit. Ezért a HR-nek a projekt legelején a legfontosabb teendője, hogy a hazai felsővezetést, de legalábbis az első számú vezetőt maximálisan megnyerje a projektnek. Másképpen nem fog működni. Meg kell vele/velük értetni, hogy miért fontos számukra ez a felmérés, hogy miben támogatja őket üzleti céljaik elérésében. Rávilágítani, hogy ez nem egy szociális-jótékonysági célú projekt, hanem közvetlen és komoly kapcsolata van a teljesítménnyel, a tehetség-erőforrások kihasználtságával, a motivációval vagy a fluktuációval. Elmagyarázni továbbá, hogy az eredmények így is-úgy is létrejönnek és eljutnak az ő vezetőikhez is. Nagyon nem mindegy hát, hogy azokat ők mennyire veszik komolyan – mert az ő vezetőik komolyan fogják azokat venni. Ha a HR vezető vagy a HR projektmenedzser kéri, hogy támogassák a kitöltést és vegyék komolyan az eredményeket, az valószínűleg sokkal kevésbé lesz jelentős kérés, mintha az ügyvezető vagy a vezérigazgató tenné ugyanezt. Ha a HR-nek sikerül a projekt mellé állítania a felsővezetést, az ő példamutatásukon és világos elvárásaikon keresztül a felmérést támogató szemléletmód nagy eséllyel jut el „vízesés-szerűen” a legalsó vezetői szintekig. Az így „megpuhított”, a felméréssel szemben már legalább nem ellenséges vezetők ezután vagy belső motivációból (mert megértették, miért fontos), vagy külső motivációból (mert megértették, hogy ez egy üzleti elvárás) részt vesznek majd a belső oktatásokon, elolvassák a HR leveleit, megtartják a kért workshopokat és elkezdenek foglalkozni a témával. A valódi attitűd-változás csak ezután fog bekövetkezni, szépen, lassan. Azután, amint megkapták az első eredményeket, leültek beszélgetni a munkatársaikkal, és elkezdik megtapasztalni, hogy ennek van ereje és van értelme. Persze mindez csak akkor történik így, ha a HR, mint támogató projektmenedzser a teljes folyamatot eközben professzionális módon menedzseli végig – ez azonban már egy másik történet.

Aki válaszol:

HR szakértő - Sipos Sándor

HR szakember, tréner, munka- és szervezetpszichológus, a Onestep tulajdonosa. 12 évig dolgozott multinacionális környezetben HR szakemberként, illetve vezetőként. Eddigi pályája során a HR legkülönbözőbb területein teremtett értéket.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért veszik le az álláshirdetéseket, ha nincs még betöltve egy pozíció?

Érettségizett általános vegyész a végzettségem. 15 évet dolgoztam "Gyógyszeralapanyag gyártó" munkakörben fekete és tiszta térben az egyik nagy... Teljes cikk

Hol végezzek iskolát, hogy HR-es lehessek?

Gyógytornász vagyok, Budapesten élek de sajnos szakmán belül nem sikerül állást találnom. Szeretnék másképp érvényesülni, és a HR-esként... Teljes cikk

Hogyan tüntessem el a lyukakat az önéletrajzomból?

2016 végén ért véget a legutóbbi munkaviszonyom, és előreláthatólag 1 éves lyuk tátong majd az önéletrajzomban, míg nem volt munkám. A... Teljes cikk