Megjelent: 1 éve

A magyar kamionosnak is jár a német minimálbér, ha ott vezet

Németországban az óránkénti bruttó 8,5 eurós (mintegy 2700 forint) minimálbér a külföldi szállítmányozó cégek alkalmazottainak is jár, amíg német területen végeznek munkát, akkor is, ha csupán átutaznak az országon - közölték az MTI-vel csütörtökön a német vámhatóságnál és a pénzügyminisztériumban.

Németországban január 1-jével vezették be a valamennyi ágazatban egységesen kötelező, óránkénti 8,5 eurós minimálbér intézményét. A szabály az ország területén folytatott munkavégzésre vonatkozik, így azokban az esetekben is, amikor a munkavállaló csak ideiglenesen tartózkodik Németországban, és nem németországi székhelyű cég alkalmazásában áll.


2700 forint jár egy órányi németországi vezetésért


Ebből adódóan a szabály a Németországot érintő nemzetközi szállítmányozási tevékenységre is vonatkozik, vagyis a munkaadó legkevesebb 8,5 eurónak (2700 forint) megfelelő összegű bruttó órabért köteles fizetni az alkalmazásában álló gépkocsi, kamion-, vagy buszsofőröknek arra az időre, amíg áthaladnak Németországon - mutatott rá a vámhatóság egy szóvivője.


Ismertette: a közúti fuvarozó cégeknek előzetesen el kell juttatniuk a vámhatóságnak egy német nyelvű, úgynevezett munkavégzési tervet, amelyben jelzik, hogy ki, mikortól és várhatóan meddig végez teher- vagy személyszállítási tevékenységet az országban. A nyomtatványon nyilatkozniuk kell arról, hogy kötelezettséget vállalnak a vonatkozó német jogszabályi előírások betartására, és a hatóságok felszólítására bemutatják az ezt igazoló dokumentumokat, illetve azok német nyelvű fordítását.


Nagyobb erőkkel ellenőriznek


A pénzügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy a minimálbért szabályozó előírások betartását "természetesen" ellenőrzik, és ennek céljából 2019-ig összesen 1600 fővel növelik a vámhatóság személyi állományát.


Hozzátette, hogy a környező országokban a szállítmányozó vállalkozások érdekképviseletei ismerik a január elején életbe lépett szabályt, és több országban, köztük Lengyelországban és Lettországban jogi lépéseket fontolgatnak miatta. (MTI)


2015. január 19.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter