Megjelent: 2 éve

Beindult a közmunka, hatszor több az állás

A magyarországi foglalkoztatók márciusban összesen csaknem 142 ezer üres álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, így februárhoz képest több mint hatszorosára, az előző év márciusához viszonyítva pedig két és félszeresére nőtt a munkalehetőségek száma - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből érkezett. Márciusban összesen 167 700 munkahely állt rendelkezésre közvetítésre, amelyből a zárónapon 73 700 állás maradt betöltetlen.


8 százalék a nem állami pénzből teremtett állás


Az NMH adatai szerint az újonnan bejelentett munkaerőigények 91,9 százaléka támogatott álláshely volt, ennek nagy része a közfoglalkoztatás keretében állt rendelkezésre. Az év harmadik hónapjában az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 130 300 volt, ez mind az előző, mind az előző év azonos hónapjához képest jelentős emelkedés. A munkaadók 11 500 nem támogatott új álláshelyet jelentettek be márciusban.


620 ezer álláskereső


Az adatok szerint a márciusi zárónapon mintegy 620 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 8,3 százalékkal kevesebbet, mint az előző hónapban. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor csaknem 29 ezerrel, 4,9 százalékkal nőtt az állástalanok száma.


Szabolcs és Borsod az élen


A legtöbb álláskereső továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ez a két megye a teljes állomány 21,4 százalékát adta. Márciusban 292 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, közel egynegyedük álláskeresési ellátást kapott.
A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 13,9 százalék volt márciusban, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 9,4 százalék volt.


A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2012 decembere és 2013 februárja között 501 900 volt, ami 11,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.


74 ezer pályakezdő munkanélküli


A nyilvántartásban csaknem 74 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 11,9 százalékot tett ki. Februárhoz képest 4,6 százalékkal csökkent, 2012 márciusához képest pedig 26,5 százalékkal nőtt a pályakezdő álláskeresők száma.


178 ezer tartós munkanélküli


A zárónapon több mint 178 ezer tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresőt tartottak nyilván, februárhoz képest 2,9 százalékkal csökkent a számuk, az előző év azonos időszakához képest azonban jelentősen, 34,1 százalékkal emelkedett. Márciusban az összes állástalanhoz viszonyított arányuk 28,7 százalékot tett ki (MTI).


2013. április 19.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk