MKIK 
Megjelent: 1 éve

Ők a legkeresettebb szakmunkások Magyarországon

Az idén a gumitermék gyártó gépkezelők, a termék-összeszerelők, valamint a forgácsolók lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerő-piacon, míg az erdészet, vadászat, halászat területén csökkenhet leginkább a munkavállalók száma - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) munkaerő-piaci prognózisából.

Több hegyesztő kell


Az országos összesítés szerint 2014-ben még az egyszerű ipari foglalkozásúak, a hegesztők, lángvágók, fémmegmunkálók, valamint a bolti eladók körében emelkedhet leginkább a foglalkoztatottak száma. Ezzel párhuzamosan a munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az erdészeti terület mellett a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr foglalkozások esetében várható; ezeknél a szakmáknál 100 vagy annál több munkavállaló elbocsátását tervezik a megkérdezett munkáltatók. Ennél kisebb mértékű létszámcsökkenést terveznek például a minőségbiztosítási technikusokat, kereskedőket foglalkoztató munkáltatók.


Az egy évvel korábbi előrejelzésben még a gumitermék gyártó gépek kezelői és az egyéb ügyintéző foglalkozások voltak az első helyen a létszámcsökkentésben érintett foglalkozások listáján - jegyzi meg az NFSZ.


Pályakezdők: szükség van könyvelőkre


A pályakezdők körében 2014-ban a legkeresettebbek ugyancsak a gumitermék gyártó gépek kezelői, a könyvvizsgálók, könyvelők, valamint a textilipari gépek kezelői és a gyorséttermi dolgozók lehetnek - közölték. Az NFSZ az MTI kérdésére közölte: a szolgálatnál nyilvántartott álláskeresők közül 2013-ban több mint 117 ezren szerettek volna egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásban elhelyezkedni, ezzel ez volt a legkeresettebb terület. Ezután következik a bolti eladói szakma, ahol 38 324-en, majd az általános irodai adminisztrátori terület, ahol csaknem 23 ezren szerettek volna elhelyezkedni, de több mint 10 ezren kerestek munkát az egyéb takarító és kisegítő, és a mechanikai gép összeszerelő területen is.


Nem költözik szívesen a munkaerő


A foglalkoztatási szolgálat ezzel kapcsolatban megjegyzi: a magyar munkaerő-piacot területi egyenlőtlenségek és alacsony mobilitás jellemzi. Sokszor azért nem talál egymásra a kereslet és a kínálat, mert az adott szakmájú/képzettségű állást kereső személynek - a formális képzettségen felüli - szakmai ismeretei, munkatapasztalata, munkavégzési készségei és kiegészítő kompetenciái nem megfelelőek. Emellett az egyensúlytalanságot előidézheti az is, hogy bizonyos állások speciális szakképzettséget igényelnek, magas fluktuációval, kedvezőtlen munkakörülményekkel (monotonitás) és bérezési viszonyokkal rendelkeznek. (MTI)


2014. március 5.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter