Megjelent: 15 éve

Munkáért bért, élethez segélyt

Annak ellenére, hogy egyre terebélyesedik Monok "segélyért munkát" akciója, a kormány, valamint az ellenzék is hajlik a segélyezés reformjára, a szociális szakemberek a vészharangot kongatják - írja a Népszabadság.

images

Kamatostól kell majd megfizetniük mindazt, amit most nem akarnak kifizetni - figyelmeztette Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány igazgatója azokat a településeket, amelyek munkavégzéshez kötnék a szociális segélyezést. Állítását arra a legfelsőbb bírósági döntésre alapozza, amely tíz évvel ezelőtt Karcagot 135 felperes közmunkáért ki nem fizetett munkabérének kamatokkal terhelt megfizetésére kötelezte. Márpedig Monok rendelete kísértetiesen hasonlít a karcagihoz. Az alkotmány értelmében azonban a munkáért munkabér jár, az életben maradást pedig a szociális segély szolgálja.

Monok példája ragadós. Elsőként Ivád választotta ugyanezt a megoldást, majd Sátoraljaújhely és Sárospatak jelentette be, hogy fontolóra veszi a rendeletalkotást. A Szerencsi Kistérség 18 települése javaslatcsomagot állított össze, amelyben kezdeményezik, hogy a sokgyerekes családokat csak három gyerekig illesse meg a családi pótlék, a többi utód után adójóváírást vehessenek igénybe a szülők. Legutóbb a Megyei Jogú Városok Szövetsége jelentette be, hogy a szociális törvény módosítását kezdeményezi.

A módosítás lényege a szociális segélyezés összekapcsolása a társadalom érdekében végzett munkával, illetőleg a gyermekek óvodába, iskolába járatásával.

Mindez ellentétes az alig egy évvel ezelőtt egyhangúan elfogadott a "Legyen jobb a gyerekeknek!" című parlamenti programmal, amely kötelezte a kormányt a gyermekszegénység elleni fellépésre - emlékeztetett Farkas Zsombor, az MTA Gyerekszegénység elleni programirodájának munkatársa, ki szerint, ha a szülőktől megvonjuk a gyermekvédelmi támogatást és a szociális segélyeket, akkor a gyereket büntetjük.

Az április elején nyilvánosságra került "Út a munkához" című kormányi előterjesztés háromhavonta 15 nap közmunkát tart szükségesnek a rendszeres szociális segély fejében.
A rendszeres szociális juttatásban részesülő 185 ezer rászoruló kétharmada hátrányos helyzetű kistelepülésen él, ahol közel-távol nincs munkalehetőség - mutat rá a javaslat kényes pontjára Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója, aki úgy véli, hogy ezekben a térségekben általában a közmunka szervezésére sincs pénz.

A segélyért munkát elmélete nem új, hiszen 1994-ben már bevezettek ehhez hasonló rendszert, ám egy év múlva eltörölték, majd a Fidesz-kormányzás évi 30 napos munkavégzést írt elő a segélyezetteknek. A jogszabály ma is hatályos. Csakhogy az ország rengeteg településén nincs közcélú munkavégzés, így nincs mit számon kérni - áll a Népszabadságban.


Nem éri meg dolgozniPataki Éva, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke úgy véli, hogy a monoki rendelet, illetve a kormány tervezete egyaránt alkalmatlan az érezhetően növekvő társadalmi feszültség oldására, sőt fokozza azt. A segély megélhetési eszközzé válása a munka világát minősíti, azt a munkaadói hozzáállást, amely elvárja a munkavállalótól, hogy mobil legyen, ám letelepedési támogatást csak elvétve ad, jövedelemkiegészítő juttatásokra - étkezési jegy, benzinpénz, vonat-buszbérlet, telefonköltség - pedig csak azok számíthatnak, akik korántsem tartoznak a rászorultak közé. Munkába járni sokba kerül. A ruha, étkezés, közlekedés, gyerekelhelyezés költségeit levonva a minimálbérből kevesebb marad, mint a segélyből. Nem éri meg dolgozni. De ez nem a szegények hibája.

A reformterv bizonyos elemeit a kormány korábbi szociálpolitikai tanácsadója, Ferge Zsuzsa is bírálta, mondván a falusi gettókba kényszerülő százezrek aktivizálása nem olyan feladat, amit néhány kormányrendelettel meg lehetne oldani. A kabinetet viszont az ellenzéke támogatja.

Népszabadság
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A szakszervezet szerint 15 százalékos nyugdíjemelésre lenne szükség

A MASZSZ elvárja, hogy az élelmiszerárak emelkedése miatt egyösszegű kompenzációt kapjanak a rászoruló nyugdíjasok. Teljes cikk

PSZ: az Európai Bizottság is felfigyelt az elbocsátott pedagógusok ügyére

Brüsszelből érdeklődtek a PSZ alelnökétől a tanárok kirúgása kapcsán. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken várhatóak adóellenőrzések decemberben

Az év utolsó heteiben is országszerte várhatóak ellenőrzések. Az ellenőrök többek közt az alkalmazottak bejelentését is vizsgálják majd. Teljes cikk