Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Munkástanácsok: munkavállalóellenes az új Mt.

Munkavállalóellenes a július elsejétől hatályos új Munka törvénykönyve (Mt.) - jelentette ki Nagy Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) alelnöke.

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete a Volán cégcsoportot érintő aktuális kérdésekről tartott fórumot a zalai megyeszékhelyen.

A MOSZ alelnöke elmondta; a megszorítások miatt, amelyeket a kormány kénytelen a továbbiakban is végrehajtani, a MOSZ-nak fontos szerepe lesz a helyi bértárgyalásokon. A munkavállalók többsége az elmúlt egy-két évben reálbér-veszteséget szenvedett el, ezért a munkástanácsok szövetségének komoly törekvése a bérek korrigálása.

Hozzátette: háttérbe szorultak az elmúlt időkben hangoztatott "uniós béreket követelünk" szlogenek, most inkább arra kell törekedni, hogy egyetlen munkavállalónak se csökkenjen a reálbére.

Beszélt arról is, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetsége útmutatót dolgozott ki, amelyben a szakszervezeti jogok gyakorlásához nyújtanak segítséget a tagszervezeteknek. Fontosnak tartják a szakszervezetek és az üzemi tanácsok közötti munkamegosztást is, ugyanis az új Munka törvénykönyve több jogosítványt az üzemi tanácsok jogkörébe utal át.

Nagy Imre kiemelte, a munkástanácsok szövetsége részt vesz a "Jogpont" hálózat kiépítésében is, amely ingyenes jogi segítséget nyújt a munkavállalóknak és mindazoknak, akiknek akár családjogi, vagy éppen az induló vállalkozásukkal kapcsolatos problémáik vannak.

Horváth László, a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) elnöke közölte: "a Volán-társaságok bénultsági, jövőkép nélküli helyzetben vannak". A tervezett régiós átszervezés egyaránt érinti a társaság 19 ezer munkavállalóját és az utasokat.

Az érdekvédők információi szerint Nyugat-Dunántúlon hat különböző kultúrájú, eltérő anyagi kondíciókkal rendelkező volános cég összevonását tervezik, ami számos kérdést vet fel. Minden cégnél más-más bérrendszer működik, de nehéz összehangolni az informatikai rendszereket is - fejtette ki a ZVDDSZ elnöke.

A szakszervezet álláspontja szerint a megyére épülő Volán-társaság gazdálkodása áttekinthető, de a nagyobb szervezetnél ez komoly aggályokat vet fel és sérülhetnek a helyi érdekek is.

Horváth László ugyanakkor kijelentette: ha az átszervezéstől jobb minőségű lesz a közösségi közlekedés, nem gátolják a folyamatot, a törvényhozókkal érdemi párbeszédet folytatva készek részt venni a közös munkában.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk