kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Munkatapasztalat önkéntes munkával

A Kapu Programot ismertették a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és az ISO 9000 Fórum Közhasznú Társadalmi Szervezet közös sajtótájékoztatóján 2008. július 4-én Budapesten, amelyen részt vett Korózs Lajos államtitkár.

A Kapu program során mindenki azt csinálja, amihez ért vagy amit szeretne. Semmi sem kötelező, a cél a kölcsönös segítségnyújtás - mondta el a tájékoztatón Korózs Lajos államtitkár. Azt is kiemelte, hogy a program önfenntartó, a szervezőknek nem célja a minél nagyobb állami normatíva igénylése. A támogatás mindössze a koordinátor munkáját finanszírozza, aki az önkénteseket irányítja, azaz felméri a piaci igényeket és felkutatja azokat, akik így szeretnének dolgozni.

A Kapu Program elnevezés önkéntes segítő szolgálatot takar, amely a szociális és egészségügyi állami ellátórendszer mellett, annak szolgáltatásait kiegészítve működik. A Kapu lakóközösségi alapon szerveződő, a generációk közötti együttműködést elősegítő önkéntes segítő szolgálat. A program a szociális és egészségügyi állami ellátórendszer mellett, annak szolgáltatásait kiegészítve működik és nyújt segítséget azoknak a speciális szükségletekkel élő embereknek, akik nyitottak a segítség igénybevételére. Kaput jelent a segítő és bajba jutott ember, a civil és önkormányzati rendszer között.

Magyarországon sokféle önkéntes program él egymás mellett. Amiben a Kapu különbözik többitől, az egységes képzés, a kiképzett tréneri, programvezetői és koordinátori hálózat, az egységes eljárásrend, a kidolgozott adminisztráció és a minőségirányítási rendszerfejlesztés.

A Kapu Program kifejlesztője a békéscsabai székhelyű Béthel Alapítvány és a brightoni (Egyesült Királyság) Social Care Initiatives Network. A program 1996-os indulásakor Békés városban működött, majd az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium és jogelődjei által 3 éven keresztül biztosított támogatással egyre szélesebb körben alkalmazták Magyarországon. A 31 településen elindított programból 10 szervezet a mai napig működteti az önkéntes segítségnyújtási rendszert.

A program később bővült a Kapu Tagozat és a Kapu Konferencia fogalmával. 2002-ben 12 Kapu Program létrehozta az ISO 9000 Fórum keretein belül a Kapu Tagozatot. Minden évben megrendezik a Kapu Konferenciát, amelynek egyik jelentős eseménye az immár hat éve az Év Kapu Önkéntese díjak átadása. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 2007 évi támogatásával 7 településen (Békés, Békéscsaba, Mezőberény, Szarvas, Dombóvár, Miskolc, Szombathely) és Budapest három kerületében nyílik lehetőség 200 önkéntes folyamatos tevékenységének biztosítására. Az önkéntesek közül 100 fő a szociális ágazatban, 100 fő pedig egyéb ágazatokon belül tevékenykedik.

További információ: www.kapuprogram.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek