Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Munkatársakká és szomszédokká válhatnak a menekültek

Németországban emelkedik majd a munkanélküliség a menekülthullám miatt. Ezért az ország arra fog törekedni, hogy a menekültekből "lehetőleg gyorsan munkatársak és szomszédok" legyenek. Erről is beszélt a német munkaügyi és szociális miniszter csütörtökön Berlinben. Ugyanis gazdasági előnyt is lehet kovácsolni a sok menekültből.

Németországban emelkedik majd a munkanélküliség a menekülthullám miatt - figyelmeztetett a német munkaügyi és szociális miniszter csütörtökön Berlinben a Bundestagban elmondott beszédében. Andrea Nahles a tárca 2016-os költségvetésről szóló vitához hozzászólva rámutatott, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a menekültek között, és még a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya.

Mindennek hatása a munkanélküliségi statisztikákban is megmutatkozik majd, és erre egy év múlva - amikor a munkaügyi kimutatásokban már szerepelnek a most érkező emberek - emlékeznie kell mindazoknak, akik most kiállnak a menekültek befogadása mellett - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, kiemelve, hogy ő maga is pártolja a menekültek befogadását.

A munkanélküliség várható megugrását nem a "kudarcos munkaerő-piaci integráció" eredményeként kell majd értékelni, hanem annak jeleként, hogy "tartósan jelentkező feladatot kell megoldanunk" - mondta a miniszter.

A számítások szerint az idén érkező menekültek ellátáshoz nagyjából 3 milliárd euróval (945 milliárd forinttal) kell növelni a tárca 2016-ra eredetileg tervezett költségvetését. A menekültek ellátása 1-2 milliárd euró plusz forrást igényel a szövetségi kormánytól, a munkaerő-piaci integrációt szolgáló programokra további 600 millió és 1,1 milliárd euró közötti összegre lesz szükség, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó nyelvtanfolyamokra pedig 180 millió eurót szükséges még elkülöníteni.

Arra kell törekedni, hogy a menekültekből "lehetőleg gyorsan munkatársak és szomszédok" legyenek - mondta Andrea Nahles.

Angela Merkel kancellár is a menekültek minél gyorsabb integrációját sürgette csütörtökön Berlinben a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) fővárosi kirendeltségén tett látogatásán. A kancellár újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy a BAMF berlini munkatársai egy kísérleti program révén szorosan együttműködnek az országos munkaügyi hivatal (BA) munkatársaival, így a menekültügyi eljárás után a menekült vagy más menedékjogi státust szerző kérelmezőket rögtön átveheti a BA. Éppen ilyen programokra lesz szükség a következő hónapokban - mondta Angela Merkel.

A német kormány másik fő törekvése a védelemre nem jogosult emberek "kiterelése" a menekültügyi ellátórendszerből. Ez mindenekelőtt a nyugat-balkáni menedékkérőkre vonatkozik, akik a menedékkérők legnagyobb csoportját, mintegy 40 százalékát teszik ki.

A munkaügyi tárca terve szerint azzal is igyekeznek csökkenteni a német menekültügyi rendszer vonzerejét a Nyugat-Balkánon, hogy szélesítik a legális munkavállalás lehetőségeit. 2016-tól elindítanak egy programot, amelyben évente 20 ezer munkavállalási vízumot adnak ki munkaszerződéssel vagy szakmai képzésre vonatkozó szerződéssel rendelkező nyugat-balkáni munkavállalóknak.

Sokat segíthetnek a menekültek

Egyébként két csütörtökön megjelent elemzés szerint a menekültek hosszabb távon komoly esélyt is jelentenek. Az UniCredit csoport elemzése alapján amennyiben minden második menekültnek sikerül elhelyezkednie, a hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékával, nagyjából 50 milliárd euróval növekedhet a gazdaság teljesítménye 2020-ig ahhoz képest, ha nem indult volna meg a jelenlegi menekülthullám. A számítás azon a prognózison alapul, hogy az idén 800 ezer, a következő években pedig rendre 500 ezer menekült érkezik Németországba. Hasonló következtetésre jutott az esseni RWI gazdaságkutató intézet is, amely szerint közép- és hosszú távon a többnyire fiatal menekültek hozzájárulnak a német társadalom elöregedése miatt egyre nagyobb nyomás alá kerülő nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságához.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook