Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Munkavállalás a csatlakozás után

Magyarország a csatlakozási tárgyalásokon a munkaerő szabad áramlásának kérdésében a 2+3+2 éves átmeneti időszakban állapodott meg az Európai Unióval. 2004 májusától csak három ország - Svédország, Nagy Britannia és Írország - oldotta fel a korlátozásokat, a többi tagországban 2006-ig biztosan, de elképelhető, hogy 2011-ig, csak munkavállalási engedéllyel vállalhatnak munkát az új tagállamok polgárai.

A velünk együtt csatlakozott országokban viszont már most munkavállalási engedély nélkül lehet dolgozni. A jelenlegi helyzetről Lengyelné Varga Nóra, a Foglalkoztatási Hivatal EU-integrációs kirendeltségének vezetője nyilatkozott.

A régió uniós tagállamok közül Írország, Svédország és Nagy-Britannia nyitotta meg korlátozás nélkül munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott országok, így Magyarország előtt is. Az íreknél és a svédeknél semmiféle kikötés nincs, a briteknél viszont első alkalommal regisztráltatnia kell magát a magyar munkavállalóknak, ami 50 fontba és néhány okirat beszerzésébe, illetve hitelesített fordításába kerül. A britek azonban nem korlátozták a munkaerő-áramlást, nem kell munkavállalási engedély a legális munkához.

Hollandia és Dánia részben könnyített

A tagállamok második csoportjába Hollandia, Dánia tartozik, ahol továbbra is szükséges a munkavállalási engedély, de azt bizonyos esetekben könnyített eljárással megadják. A hollandok például meghatározott hiányszakmákban - nemzetközi szállítás, belföldi hajózás, egészségügyi szektor, húsipar - gyorsított eljárással zöld utat adnak az új tagállamok munkavállalóinak. A dán szabályozás a munkavállalási engedély kiadását feltételekhez köti, de bizonyos esetekben biztosítja az engedélyek könnyített kiadását. Megnézik, hogy a munkaszerződésben szereplő bér, megfelel-e a kollektív szerződések alapján fizetett összegeknek. A dánok azt akarják ezzel megakadályozni, hogy a keleti munkaerő ne nyomja le a hazai béreket.

Németország és Ausztria fél a leginkább

A többi tagállam legalább két évig fenntartja a korábbi állapotot, vagyis a munkavállalás feltétele a munkavállalási engedély, melyet csak akkor adnak ki, ha az adott pozícióra alkalmas hazai vagy "régi uniós" jelentkezőt nem találnak. A legtovább várhatóan Ausztria és Németország tartja zárva munkaerőpiacát. E két országban azonban bizonyos számú magyar munkavállaló kétoldalú államközi megállapodás alapján munkavállalási engedélyhez juthat a gyakornoki egyezmény (Ausztria, Németország) és a határmenti ingázók programja (Ausztria) keretében.

A német és az angol nyelvterület vonzó a magyar munkavállalóknak

Lengyelné Varga Nóra beszámolt arról, hogy a Foglalkoztatási Hivatalnál külföldi munka iránt érdeklődők többsége német vagy angol nyelvterületen szeretne álláshoz jutni, azaz Ausztria, Németország, Nagy Britannia és Írország a fő uniós célországok. Az érdeklődők végzettsége elég széles palettán mozog: a betanított munkástól, a szakmunkáson, a vegyészmérnökön át a tanárig sok szakma képviselői fordulnak a hivatalhoz.

"Tanácsként elmondjuk, hogy aki külföldi munkavállaláson gondolkodik, mindenképpen ismerje az adott ország nyelvét. Nyelvtudás nélkül nem tudja képviselni érdekeit, már a munkaszerződés megkötésekor becsaphatják. Ajánlatos tájékozódni arról, hogy az adott ország milyen feltételekhez köti a magyar állampolgárok munkavállalását, illetve a munkavállalási engedély miképpen igényelhető", jegyezte meg az osztályvezető.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár