Megjelent: 5 éve

Nagyobb vagyonokat irányítanak a nők, mint a férfiak

images

A jelentésből az is kiderül, hogy a vagyon mennyire mulandó; az 1995-ös év milliárdosaiból ugyanis mára mindössze 126 (44 százalék) őrizte meg ezt a pozícióját. Éppen ezért fontosak azok a stratégiák, amelyeket a pozíciójukat megőrző milliárdosok a tartós gazdagság megőrzésére kialakítottak.

Az „Athéné-tényező”

A milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké – a növekedés szorzószáma a nők esetében 6,6, a férfiak esetében 5,2. A fejlődés fő hajtóerejét az ázsiai vállalkozó nők jelentik. Az elmúlt tíz évben Ázsiában nőtt a legnagyobb mértékben a milliárdos nők száma: 3-ról 25 főre, ami 8,8-szoros növekedés. Európában a növekedés mértéke 2,7-szeres (21-ről 57 főre), az Egyesült Államokban pedig 1,7-szeres (37-ről 63 főre).

Ázsiában él a világ milliárdos nőinek csaknem egyötöde, ráadásul az ázsiai milliárdos nők általában fiatalabbak, mint a világ többi részén élők. Ezzel szemben Európában és Amerikában a milliárdos nők többnyire sokadik generációs milliárdosok (arányuk Európában 93 százalék, az Egyesült Államokban 81 százalék); ugyanakkor az előző generációkhoz képest erőteljesebb szerepet töltenek be családjukon belül).

A globális vagyon volatilitása

A tanulmány azt mutatja, hogy a nagy vagyon nagyon mulandó: az 1995. év milliárdosainak ma már csak kevesebb mint fele milliárdos. Azok viszont, akik megmaradtak, jelentős mértékben növelték vagyonukat. A fogyasztói, kiskereskedelmi, technológiai és pénzügyi szolgáltatások ma a domináns iparágak, és a tartósan milliárdosok összvagyonának kétharmadát teszik ki. A technológiai szektorban különösen nagy a tartósan milliárdosok aránya, míg az iparban, az ingatlan és egészségügyi ágazatban a milliárdosok vagyona mulandóbb.

A jelentés 1995-ben 289 milliárdost számolt össze. Ma ezek közül mindössze 126-an vannak rajta ezen a listán, míg mások lekerültek róla haláleset, családi tényezők vagy üzleti kudarc miatt. Ugyanebben az időszakban 1 221-en váltak milliárdossá, így az új és a meglévő milliárdosok száma 2014-ben elérte az 1 347-et.

Az a 126 milliárdos, aki 1995 óta megőrizte pozícióját, 1 000 milliárd dollárnyi vagyont termelt, ami nagyjából 21 százaléka az összes milliárdos által világszerte létrehozott vagyonnak. A megmaradt milliárdosok vagyona átlagosan az 1995-ös 2,9 milliárd dollárról 2014-re 11 milliárd dollárra nőtt, vagyis a 3,8-szorosára, ami meghaladja a globális GDP növekedési szorzóját (2,5).

Kutatásunk és elemzésünk során három olyan tulajdonságot azonosítottunk, amelyek a férfiak és nők esetében egyaránt nélkülözhetetlenek a vállalkozói sikerhez: okos kockázatvállalás, „megszállott” üzleti összpontosító képesség, és makacs eltökéltség.

Hogyan tartható fenn a gazdagság?

A jelentés megállapította, hogy a többgenerációs milliárdosok nagy része azáltal őrizte meg pozícióját, hogy megtartotta az eredeti vállalkozást vagy annak egyes elemeit. Általában az adott iparág határozza meg, hogy az eredeti vállalkozás milyen mértékben tartható meg. Például a fogyasztói és kiskereskedelmi szektorban meggazdagodott milliárdosok részéről a legjobb vagyonmegőrzési stratégia az eredeti vállalkozás mint értékteremtő tényező megőrzése. A pénzügyi területen tevékenykedő milliárdosok azonban jobban teszik, ha az eredeti vállalkozás megtartása mellett hibrid stratégiát választanak.

A milliárdosok több mint kétharmada 60 év feletti, és kritikus fontosságú vagyonátruházási döntések előtt áll. A jelenlegi milliárdosok több mint háromnegyedének két vagy több gyermeke van. A következő generációk színre lépésével a vagyon felhígulásának megelőzése érdekében világos vagyonmegőrzési stratégiára van szükség.

A milliárdosok vagyoni pozíciójának megőrzése érdekében külső erőhatásokkal is szembe kell nézni. A lehetséges gazdasági válságokkal kapcsolatos félelmeket megelőzően a politikában tapasztalható gazdagokkal szembeni ellenérzés, a növekvő adóterhek és az egyre szigorodó globális előírások jelentik a legnagyobb fenyegetést a milliárdosok vagyonára nézve. Ez egyben felhívja a figyelmet a kihívások kezeléséhez szükséges hathatós adózási és jogi eszközök szükségességére is.

Ezzel összefüggésben a jelentés bemutatja, hogy egyértelmű irányítási struktúrákra van szükség a vagyon jövő generációk számára történő megőrzése és gyarapítása érdekében. A hosszú távú siker biztosítéka az irányítási kompetencia elsőbbsége a családi kötelékekkel szemben, ugyanakkor az erős identitás is lényegesnek bizonyult a milliárdos dinasztiák fennmaradásában. Az erős irányítás és a megfelelő erőforrásokkal rendelkező privát családi vagyonkezelő cégek mellett ez is kulcsfontosságú tényező.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter