Megjelent: 1 hónapja

Népszava: több munkaügyi központban is leálltak az álláskeresőknek hirdetett tanfolyamok

Több megyei munkaügyi központban is azt mondták, hogy jelenleg nincsenek szakmát adó képzések és ősszel sem indul több tanfolyam.

A Népszava munkatársai több megye munkaügyi hivatalát is felhívtak a képzési lehetőségekről érdeklődve, és olyan válaszokat kaptak, hogy semmilyen képzés nincs mostanában, és idén már nem is lesz, mert nincs rá pénz. A lap azután hívta fel a hivatalokat, hogy Fodor István, a Demokratikus Koalíció (DK) egyik szabolcsi választókerületi elnöke felhívta a figyelmet: Szabolcs-Szatmár-Beregben korábban vállalkozóvá válást segítő pályázatok, OKJ-képzések indultak EU-s támogatással, melyek segíthettek volna a munkanélkülieknek állást találni, a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint azonban idén nem lesznek ilyen programok. Fodor István hozzátette: forráshiányra hivatkozva vállalkozóvá válást elősegítő pályázatot sem írnak ki, holott mindkettőre lenne igény. 

A politikus a lapnak azt mondta, helyi lakosok keresték meg az ügy kapcsán, ezután ő maga kereste fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát és a nyíregyházi munkaügyi hivatalt, ahol kiderült, idén se képzés, se pályázat nem lesz. Fodor Istvánnak több vállalkozó is arról beszélt, hogy nem fizették ki nekik a még a 2017-ben kiírt és elnyert vállalkozóvá válást elősegítő 4,5 milliós pályázati pénz utolsó részletét. 

A lap munkatársai a dél-somogyi Barcs járási foglalkoztatási osztályáról  azt a választ kapták, hogy szakmát adó képzések egyáltalán nincsenek, és ősszel sem lesznek tanfolyamok. Mohácson csak egy napokban induló gipszkartonozó-képzést tudott javasolni az ügyintéző, aki csak annyit tudott biztosan, hogy ameddig a most induló tanfolyam ki nem fut, bizonyosan nem lesz másik.Ő is azt mondta, lehet, hogy idén már nem indul több szakmát adó tanfolyam. Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon is hasonló választ kapott a lap. 

A Népszava megkereste a Miniszterelnökséget a képzések és a vállalkozást segítő pályázatok leállása kapcsán. Azt a választ kapták, hogy a veszélyhelyzet idején a vállalkozóvá válási támogatási igények jelentősen visszaszorultak, és a forrásokat átcsoportosították a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként. Mint írták, a vállalkozást segítő pályázatok továbbra is folyamatosak, a hamarosan induló TOP Plusz program pedig a vállalkozóvá válásban is segítséget nyújt majd.

 

Népszava

fotó: unsplash

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem csökkent a sofőrhiány, egyre messzebbről kell dolgozókat keresni

A járvány, a Brexit és az orosz-ukrán háború sem tett jót az évek óta tartó sofőrhiánynak. Teljes cikk

600 új munkahely jön létre Dunaharasztiban

A beruházás már az első évben hozzájárul 350 munkahely létrehozásához. Teljes cikk

Új vállalat költözik a Johnson Electric nemrég Ózdon bezárt üzemébe

A beruházás nyomán 300 új munkahely jön létre Ózdon. Teljes cikk

Facebook