Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Népszavazás jöhet a vasárnapi bérpótlékról

200 százalékos vasárnapi bérpótlékra tett "javaslatot" Tóbiás József MSZP-elnök, népszavazási kezdeményezésében, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság most hitelesített, így elkezdődhet az aláírásgyűjtés.

A szocialista pártvezető április 21-én nyújtotta be népszavazási kérdését, amely úgy hangzik: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a munka törvénykönyvéről szóló törvényt úgy módosítsa, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés esetén kétszáz százalék bérpótlék járjon?"

A népszavazási kérdés hitelesítésének vitájában Patyi András, a testület elnöke azt mondta: a kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, a munka törvénykönyve egyik részletszabályának módosítására irányul. Az NVB-elnök jelezte, a kérdés az Alkotmánybíróság gyakorlata alapján nem nevezhető diszkriminatívnak, így javasolta a kérdés hitelesítését.

Az NVB szerdai ülésén egyhangúlag úgy döntött, hitelesíti a kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel megfelel a formai előírásoknak, egyértelmű és nem ütközik a tiltott tárgykörökbe.

A döntés előtt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a beadványozó képviseletében szólt a testülethez. Sérelmezte, hogy a bizottság nem tűzte napirendjére az MSZP-elnök szintén április 21-én benyújtott másik kérdését, amely a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére irányult.

Patyi András ezzel kapcsolatban elmondta: abban a kérdésben még nem készült el a határozati javaslat, ezért nem tudja a bizottság most tárgyalni.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter