kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Nő a nyugdíj-előtakarékossági számla népszerűsége

A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) a 2006-os indulása óta komoly felfutást könyvelhet el: az indulás évében 25 ezren nyitottak nyesz számlát, 2008 harmadik negyedévének végén pedig már nagyjából 135 ezer nyesz számla volt a lakosság tulajdonában.

A TakarékBank becslése szerint a nyesz számlák száma 2008 végére elérheti a 160 ezret, a kapcsolódó adó-visszatérítési kedvezmények miatt ugyanis a számlanyitások jelentős része az év vége előtti időszakra esik. A számlatulajdonosok száma 2012-re már elérheti a félmilliót.

A TakarékBank piaci elemzése szerint az egy számlára jutó megtakarítások átlagos nagysága a 2006. évi 800 ezer forintról 2007-ben 1,3 millió forintra nőtt. A bank szakemberei azt feltételezik, hogy a lakosság megtakarítási képessége nem növekedett 2008-ban az előző évihez képest, és ez az elkövetkezendő években sem fog változni, így ebben az évben és a további néhány éves időszakra is 1,3 millió forintos átlagos állománnyal számolnak.

A Takarékbank elemzői úgy vélik, hogy a nyugdíjrendszer 4. pillérét képviselő előgondoskodási forma elsősorban a kedvező kondícióknak, és az ügyfél befektetési szabadságának köszönheti népszerűségét. A számlán az adott évben elhelyezett megtakarítások után maximum 130 ezer forintos adó-visszatérítés vehető igénybe, emellett a befektetés mentesül a kamat- és árfolyamnyereség-adó alól, a számla tulajdonosa pedig szabadon választhat befektetési formát, és bármikor változtathat a portfólió összetételén.

A felmérések szerint a nyugdíj-előtakarékossági számlákon tartott tőke döntő részét befektetési jegyekbe fektetik tulajdonosaik. A TakarékBank elemzése arra is rámutat, hogy az idén jobban járhatott az, aki önkéntes nyugdíjpénztári befizetés helyett a nyesz-t választotta. Egyrészt az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra való befizetésekor a tőke egy része a működési és a likviditási tartalékba vándorol, és pénztáranként eltérő részösszeg kerül csak az ügyfél egyéni számlájára.

Ezen túlmenően a nyesz előnye a rugalmas konstrukció, amely megengedi, hogy az ügyfél a piaci körülmények megváltozásával mindig az aktuális kilátásoknak megfelelően maga alakítsa a befektetéseit. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztári számlák esetében az ügyfelek évente egyszer meghatározott befektetési portfóliók közül választhatnak, és éven belül nincs lehetőségük portfóliót váltani. Az adójóváírásra ugyanakkor mindkét termék esetében jogosult az ügyfél.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek