Megjelent: 8 éve

Pályaválasztás: azt tanuljuk, amit szeretünk, vagy amit "kell"?

A felsőoktatás átalakításával igyekszik irányt mutatni a kormányzat a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, akik ezzel nincsenek könnyű helyzetben. Tény, hogy egyre inkább hiányszakma az orvos, a mérnök, az informatikus, közben pedig sok jogi, közgazdasági és kommunikációs végzettséggel rendelkező fiatal hasztalan keres munkát. A szakemberek ennek ellenére hangsúlyozzák, az ember azt kezdje tanulni, amit szeret -– írja a Népszabadság cikke.

"Nehéz helyzetben vannak a fiatalok. Nemhogy 10-15 évre, de 3-4-re sem könnyű tervezni. Nagy szükség lenne egy olyan gazdasági vízióra, amihez a mindenkori kormány tartja magát. Ha kijelölnének két-három fejlesztési irányt a munkaerőpiacon, és ezeket a jogszabályi háttér, a befektetések vonzása, illetve a magyar vállalatok támogatása révén igyekeznének megvalósítani, az a még középiskolába járók, a pályakezdők és a szülők dolgát is megkönnyítené" - mondta el Juhos Andrea karrier-tanácsadó a Népszabadságnak. Praktikus lenne új célokat megfogalmazni. A szakember ilyennek említette az egészségturizmust. Nem a magyar orvosoknak, egészségügyi végzettségűeknek kellene külföldre menni, hanem ide kéne vonzani a külföldi pácienseket.

Mindazonáltal a pályaválasztás legfontosabb szempontja a szakemberek szerint továbbra is a fiatalok érdeklődési köre, képességei, készségei. Fontos, hogy az ember azt kezdje tanulni, amit szeret, ami érdekli, ami iránt szenvedélyt érez, különben már az iskolapadban töltött évek nehezek lesznek. Az is nagyon fontos lenne, hogy a fiatalok tanulmányaik során alapos ismereteket szerezzenek a vállalkozás indítás és vezetés területén -– nem csak a gazdasági főiskolákon, egyetemeken. Végtére is a világon mindenhol a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják az emberek közel kétharmadát. Mindenképpen jó lenne, ha a fiatalok rendszeresen találkoznának olyan magyar vállalattulajdonosokkal, akiknek példáiból tanulhatnak. A közszolgálatban is befuthat valaki sikeres életpályát.

A lényeg, hogy az egyre gyorsabban változó körülmények jelentette kihívásokra minél inkább felkészüljön az ember, például azzal, hogymind a verseny-, mind az állami szférában munkatapasztalatot szerez. Ez lehetővé teszi, hogy ha a gazdasági helyzet úgy alakul, egyik területről átlépjen a másikra -– tanácsolja Juhos Andrea. Vagyis érdemes már az egyetemi évek alatt dolgozni, és nem kibújni a kötelező szakmai gyakorlat alól sem.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter