Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Rossz munkakörülmények miatt demonstrált a Vasas szakszervezet

A német tulajdonban lévő AKE Kft. és Güntner Kft. munkavállaló ellenes fellépései miatt, és a szakszervezeti szervezkedés szabadságának biztosítása érdekében demonstrált hétfőn Szombathelyen, Tatán és Budapesten a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

images

A szakszervezet nyílt levélben fordul Kristina Steltzerhez, a Német Nagykövetség gazdasági referenséhez, hogy gyakoroljon nyomást a két cégre annak érdekében, hogy a német munkáltatói szervezetek Magyarországon is tartsák tiszteletben az európai uniós és magyar jogszabályokat, a munkavállalók és a szakszervezetek alapvető jogait.

Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a magyar szakszervezetek alapvetően jó kapcsolatot ápolnak a német munkáltatókkal, azonban az utóbbi időben a rendezett munkaügyi kapcsolatok megváltozni látszanak.

Kifejtette: a fa-, fém- és műanyag megmunkálással foglalkozó, mintegy 200 embert foglalkoztató szombathelyi AKE Kft. többek között évek óta nem fizeti ki a dolgozók számára a munkaszerződésben garantált 13. havi bért.

Hozzátette: Tatán a több mint 1000 munkás érdekeinek szervezett képviseletét szeretné elérni a Vasas, mivel úgy vélik, hogy a légkondícionáló kereskedő Güntner Kft. által biztosított munkakörülmények rendkívül rosszak, elégtelen a munkaszervezés, rengeteg a túlóra, a túlterheltség és fáradtság pedig munkabalesethez vezethetnek. Balogh Lívia emlékeztetett, hogy október 5-én este is halálos baleset történt a tatai gyárban.

A szakszervezet szerint a vállalatoknál tapasztalható magas fluktuáció az alacsony bérre, a rossz munkakörülményekre és a rendezetlen munkaügyi kapcsolatokra vezethető vissza. Az alelnök elmondása szerint a Vasas többször is megkereste a tatai székhelyű cég HR-vezetőjét, aki azonban elzárkózott az előzetes tárgyalásoktól.

A szakszervezet hétfőn Szombathelyen 50-60, Tatán 20-25 résztvevővel tüntetett a telephelyek előtt, Budapesten pedig a társágazati szakszervezetekkel együtt arra kérték a gazdasági referenst mint a német-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, ápolásáért felelős személyt, hogy tájékozódjon, közvetítse a problémát a német kormányzat felé és gyakoroljon nyomást a szakszervezet-, tehát munkavállaló ellenes lépések megszüntetése érdekében.

A Vasas emellett a német kereskedelmi és iparkamarát is megkeresi, hogy a munkáltatókkal közölje a kifogásokat - tájékoztatta az MTI-t Balogh Lívia.

A Güntner Kft. HR-munkatársa a céget ért vádakra nem kívánt reagálni, továbbá az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Vasas szakszervezettől egyelőre nem érkezett megkeresés hozzájuk.

Az AKE kft. az MTI-nek arról számolt be, hogy a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság közelmúltban hozott ítélete szerint a cég jogszerűen jár el a munkabérek kifizetésekor.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk