Megjelent: 11 éve

Sokszínűség a médiában

Hogyan működhet közre a média és a civil társadalom a társadalmi sokszínűség fejlesztésében, megőrzésében, a diszkrimináció legyőzésében? Ezekkel foglalkozott a "Tuning in to Diversity 2010" - Színesre hangolva elnevezésű nemzetközi médiakonferencia.

A konferenciát a Közép-Európai Egyetem (CEU), a Duna Televízió és a Magyar Televízió közreműködésével rendezte meg a Mira Media holland nemzeti média-központ.

Több mint kétszázan, 14 európai ország kisebbségi civil szervezetei és média-szakértői vettek részt a budapesti Millenáris Parkban megrendezett kétnapos konferencián, amelynek központi témája az volt, hogy hogyan foglalkozik a média a kisebbségek problémáival.

A hagyományos kultúra ápolásában nagy szerepet játszó, kulturális sokszínűséget támogató műsorpolitikájú Duna Televízió, a konferencia egyik magyar médiapartnere két előadással képviseltette magát.

Pozderka Ivett, a Duna TV online promóciós vezetője elmondta: a Nemzet Televíziójának küldetése, hogy a világon szétszóródott, kisebbségben élő magyaroknak hiteles tájékoztatást nyújtson. Átfogó példákkal mutatta be, hogy a képernyő tartalmát milyen módszerekkel lehet a newmedia területén (www.dunatv.hu) kamatoztatni, ezzel kiterjesztve a migránsokról és kisebbségekről szóló híreket, témákat.

"A Duna Televízióban nemcsak a speciális, kisebbségekről szóló műsorainkban számolunk be a kisebbségeket érintő témakörökről, hanem a hír-, közéleti és kulturális műsorok is foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel" - mondta. Olyan módszereket láthatott a közönség, amelyek segítséget nyújtanak a társadalom szélesebb rétegeinek eléréséhez. A 2007 őszén bevezetett angol feliratozás például lehetővé tette, hogy a külhoni magyarok minden generációja kapcsolatot tartson a hazai kultúrával, és közelebb hozza más népek számára is a magyar kultúrát.

Pozderka Ivett kitért arra is, hogy a Duna Televízió kiemelt figyelmet szentel műsoraiban a fogyatékosság ügyének. A közszolgálati csatorna arra is figyel, hogy a gyakorlatban is támogassa a fogyatékkal élőket, épp ezért 2008 novemberétől vak és látássérült munkatársakat foglalkoztat, akik a televízió élő beszélgetéseit feliratozzák.

Az etnikai, nemzeti kisebbségek támogatása a Duna Televízió a kezdetektől a legfontosabb feladatok közé tartozik. Ennek kapcsán került sor Bársony Kata, a Duna Televízió Mundi Romani sorozatának szerkesztője előadásaira. Bársony Kata az egyik műhelybeszélgetésen a sorozat gyakorlati megvalósításáról, a témával kapcsolatos nehézségekről beszélt, második előadásában pedig bemutatta a Duna Televízió és a Romédia Alapítvány közös, roma nőkről szóló kampányát mutatta be.

A Mundi Romani stábja a 2009-es Nőnap alkalmából, a Romédia Alapítvánnyal és a magyarországi Amnesty Internationallal közösen, a Duna Televízió támogatásával készített egy televíziós kampányspotot (http://www.youtube.com/watch?v=y3zhBvPn34o), amelyben Európa különböző országaiból származó roma nők, emberi jogi aktivisták mesélték el személyes történetüket pár mondatba foglalva. Az Európai roma nő vagyok kampányban szereplő roma nők saját végiggondolt, kidolgozott személyes üzenetein keresztül Európa legnagyobb kisebbségének nőtagjaira, a kettős diszkrimináció elszenvedőire, valamint a romák elfogadására, a roma identitás összetettségének tiszteletére igyekeznek felhívni a figyelmet. A klip nagy sikert aratott: több mint 16 ország vette át televíziós és blog felületeken.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb légitársaság kényszerül óriási elbocsátásra

Munkahelyei csaknem negyedének - összesen 8500 pozíciónak - megszüntetését, valamint egyik regionális ágának felszámolását jelentette be a Cathay... Teljes cikk

Kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten a Huawei

A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat... Teljes cikk

Oktatási központot és okosüzemet hoz létre a Zalakerámia

22 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást tervez a Zalakerámia 2025-ig, amelyhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújt. Egyebek... Teljes cikk