Megjelent: 7 éve

Spártai viszonyok közt a rokkant emberek

A Rokkant Számkivetettek Társaságának (ROSTA) szervezője, Szalai József állítja, hogy az EU-tól munkahelyteremtésre kapott 29,5 milliárd forintot csak kis részben veszik igénybe. "Ha mégis fölvesznek rokkantakat dolgozni, akkor is 3 hónap után kirúgják őket. Aztán újabbakat vesznek föl, és azokat is 3 hónap után kirúgják. Lényeg az, hogy megkapják a fejpénzt." - mondja az interjúban.

Szalai József tudomására jutott egy budaörsi cég, amelyik rehabilitációs munkahely címen hűtőházi árupakolásra használja a rokkantakat, akik mínusz 20 fokban dolgoznak, papíron 6, valójában viszont nyolc órát, "aki nem dolgozza le a 8 órát, az ki van rúgva". Az efféle anomáliák, visszaélések ellen küzdenek.

A ROSTA és a Híd a Demokráciáért Egyesület együtt dolgozik a rokkantak jogvédelmén. Percsoportot hoznának létre, jogi segítséget, tanácsot is adnának illetve betegkísérő szolgálatot terveznek. A szakképzett kísérő menne a beteggel a felülvizsgálatra és ellenőrizné az ott történtek jogszerűségét - mondta Szalai József a Hírhatár Online-nak.

A ROSTA azt is kifogásolja, hogy akinek nincs 1095 nap biztosítási jogviszonya az utolsó öt éven belül, az semmilyen pénzbeli ellátásra nem jogosult, bármennyire beteg.

Szalai József emlékeztetett arra, hogy aki a felülvizsgálaton 40 százaléknál alacsonyabb rokkantsági fokozatba kerül, az munkaképesnek számít, vagyis a nyílt munkaerőpiacon kell érvényesülnie. Ők nem kaphatnak rehabilitációs munkahelyet. Az érdekvédő az ő helyzetüket különösen kilátástalannak tartja, mivel úgy véli, senki nem fog felvenni olyasvalakit, aki hetente kétszer felülvizsgálatra jár, illetve gyakran kerül egészségkárosodása miatt olyan állapotba, hogy nem tud dolgozni.

A ROSTA felvette a kapcsolatot több EP-képviselővel, akik megígérték, hogy meghívják őket a rokkantsággal foglalkozó ülésszakra. Május 21-én részt vesznek az Országgyűlés Rehabilitációs Albizottságának ülésén, amelyre Szalai Józsefet Szél Bernadett hívta meg.

Hírhatár Online
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk