Megjelent: 7 éve

Spártai viszonyok közt a rokkant emberek

A Rokkant Számkivetettek Társaságának (ROSTA) szervezője, Szalai József állítja, hogy az EU-tól munkahelyteremtésre kapott 29,5 milliárd forintot csak kis részben veszik igénybe. "Ha mégis fölvesznek rokkantakat dolgozni, akkor is 3 hónap után kirúgják őket. Aztán újabbakat vesznek föl, és azokat is 3 hónap után kirúgják. Lényeg az, hogy megkapják a fejpénzt." - mondja az interjúban.

Szalai József tudomására jutott egy budaörsi cég, amelyik rehabilitációs munkahely címen hűtőházi árupakolásra használja a rokkantakat, akik mínusz 20 fokban dolgoznak, papíron 6, valójában viszont nyolc órát, "aki nem dolgozza le a 8 órát, az ki van rúgva". Az efféle anomáliák, visszaélések ellen küzdenek.

A ROSTA és a Híd a Demokráciáért Egyesület együtt dolgozik a rokkantak jogvédelmén. Percsoportot hoznának létre, jogi segítséget, tanácsot is adnának illetve betegkísérő szolgálatot terveznek. A szakképzett kísérő menne a beteggel a felülvizsgálatra és ellenőrizné az ott történtek jogszerűségét - mondta Szalai József a Hírhatár Online-nak.

A ROSTA azt is kifogásolja, hogy akinek nincs 1095 nap biztosítási jogviszonya az utolsó öt éven belül, az semmilyen pénzbeli ellátásra nem jogosult, bármennyire beteg.

Szalai József emlékeztetett arra, hogy aki a felülvizsgálaton 40 százaléknál alacsonyabb rokkantsági fokozatba kerül, az munkaképesnek számít, vagyis a nyílt munkaerőpiacon kell érvényesülnie. Ők nem kaphatnak rehabilitációs munkahelyet. Az érdekvédő az ő helyzetüket különösen kilátástalannak tartja, mivel úgy véli, senki nem fog felvenni olyasvalakit, aki hetente kétszer felülvizsgálatra jár, illetve gyakran kerül egészségkárosodása miatt olyan állapotba, hogy nem tud dolgozni.

A ROSTA felvette a kapcsolatot több EP-képviselővel, akik megígérték, hogy meghívják őket a rokkantsággal foglalkozó ülésszakra. Május 21-én részt vesznek az Országgyűlés Rehabilitációs Albizottságának ülésén, amelyre Szalai Józsefet Szél Bernadett hívta meg.

Hírhatár Online
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter